MF DNES

Královská bitva

Tour je posunutá, ale stejně slibuje velkou podívanou

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Francie uvidí v září královskou bitvu dvou stájí, jejichž sestavy budou nabité hvězdami. Tak se – pochopitel­ně, že zjednoduše­ně – prezentuje odložená Tour 2020. Ineos versus Jumbo Visma. Vládci versus vyzývatelé. Souboj titánů.

V dresech týmu Ineos (dříve Sky), jenž ovládl sedm z posledních osmi ročníků, mají vyrazit na trať tři šampioni Tour, tedy Chris Froome, Geraint Thomas a Egan Bernal.

Jumbo proti nim nasadí novou posilu Toma Dumoulina (druhý v roce 2018), Primože Rogliče (loňský vítěz Vuelty) a Stevena Kruijswijk­a (loni třetí na Tour).

Kdyby se Tour jela v původním termínu, měli by nyní za sebou první tři etapy z 3 470kilomet­rové pouti z Nice do Paříže. Jenže koronaviru­s odložil závod o dva měsíce, na termín 29. srpna až 20. září.

Zatímco v dlouho dominantní­m Ineosu docházelo na jaře k vnitřnímu pnutí, prohlášení cyklistů Jumba

se nesla v duchu kolektivní jednoty. „Když budu dost dobrý na boj o titul, tým pojede na mě,“sdělil Dumoulin. „Ale pokud nebudu mít odpovídají­cí formu, rád pomohu jiným. To jsme si všichni slíbili.“

Vztah Frooma a šéfa ochladl

V Ineosu je to se sliby loajality horší. Klid narušily i Froomovy úvahy o přestupu do jiné stáje, kde by se stal jediným lídrem. Do týmu Israel Start-Up sice nakonec zamíří asi až po sezoně, ale podle zdrojů italské Gazzetty poslední dobou značně ochladl jeho vztah s Davem Brailsford­em, šéfem Ineosu. Ten se údajně ještě nerozhodl, zda ho skutečně zařadí do sestavy pro Tour.

Od pádu na loňském závodě Dauphiné kurýroval Froome vážná zranění. Stejně tak se i Dumoulin vrací na scénu po roční léčbě zranění z minulého Gira.

Jim odklad Tour pomohl. Obhájci titulu Bernalovi naopak koronaviru­s zkomplikov­al návrat z Kolumbie, která až do 1. září zakázala mezinárodn­í lety. S dalšími cyklisty však obdržel výjimku a dorazí do Evropy charterem 19. července. „O lídrovi Ineosu se rozhodne už v prvních horských etapách,“tvrdí.

Marco Pinotti, hlavní kouč stáje CCC, soudí: „Letošní trasa svědčí vrchařům. Pokud přijede Bernal v optimální formě, bude v kopcích jen těžko k poražení.“

Bernard Thévenet, dvojnásobn­ý vítěz ze 70. let, nicméně namítá: „Mým tipem je Dumoulin. Je vždycky velmi dobrý, když není příliš velké vedro. A v září by mělo být rozhodně chladněji než v červenci.“

Cyklisté z dalších stájí jsou zatím situováni do vedlejších rolí, i když v letošní nevyzpytat­elné sezoně je možné takřka cokoliv. V roli lídrů svých formací se představí Alaphilipp­e, Landa, Buchmann, Bardet, Porte, Aru, Quintana, Mas, A. Yates a další. Na startu se mají objevit i dva Češi Kreuziger a Hirt.

Při pohledu na předběžné soupisky se rýsuje jeden z nejlépe obsazených ročníků v historii, jenž přivábí kompletní loňskou Top 10 plus další tehdy absentujíc­í hvězdy. Snazší je tudíž říci, které osobnosti nedorazí. Ekvádorec Carapaz (Ineos) se soustředí na obhajobu titulu na Giru, kde se s ním utkají i Ital Nibali (Trek), Dán Fuglsang (Astana), Brit Simon Yates (Mitchelton) a belgický talent Evenepoel (Quick- Step).

Manuál bude až v srpnu

Ředitel Tour Christian Prudhomme minulý týden cestoval z Paříže do Nice a líčil: „Šlo o můj první let od března. Což je znamení, že se Francie vrací do normálu.“Přesto, jak podotkl Cedric Vasseur, šéf stáje Cofidis: „Tahle Tour bude všechno možné, jen ne normální.“

Pódiové dívky líbající cyklisty nahradí organizáto­ři pódiovými hosty obou pohlaví, kteří nikoho nepolíbí. V hotelech dostane každý tým vyhrazená patra, kde se nebude s nikým jiným mísit. Proběhne plošné testování jezdců proti koronaviru a na závod dohlédnou i speciální Covid-manažer a Covid-lékař. Reklamní karavanu zredukují ze 100 na 60 vozů.

Detailnějš­í manuál, v jakých kulisách se Tour odehraje, Prudhomme představí až zkraje srpna. „Nemůžeme teď vědět, jak se epidemiolo­gická situace dál vyvine,“říká. „Ale jedno je jisté. Další odklad Tour je logisticky nemožný. Máme jen jeden výstřel. Buď odstartuje­me 29. srpna, nebo vůbec.“

Na dořešení tak stále čeká otázka, co bude s diváky. Prudhomme pouze naznačil, že na nejvýznamn­ější stoupání by mohli být vpuštěni jen ti, kteří dorazí pěšky, na kole nebo lokální veřejnou dopravou.

Konání závodu se zákazem fanoušků si nikdo nechce připustit.

„Pan Prudhomme nás ujistil, že Tour se nepojede za zavřenými dveřmi,“říká Jean-Pierre Barbier, prezident department­u Isere, kde dojde na klíčové alpské souboje. „Scénář bez diváků je nemyslitel­ný. Naše ekonomika i lidé potřebují velkou a bujarou party jménem Tour.“

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Favorit Egan Bernal loni Tour vyhrál, letos bude chtít žlutý dres také.
Foto: Getty Images Favorit Egan Bernal loni Tour vyhrál, letos bude chtít žlutý dres také.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia