MF DNES

Patent umožní samoodběr vzorků. Rodině stačí jeden kus

-

PRAHA

Nižší riziko kontaminac­e vzorku i možné nákazy zdravotník­ů má přinést sada, s jejíž pomocí si lidé budou moct sami odebrat vzorek k testu na nemoc covid-19. Sadu budou moct využít například rodiny či personál sociálních ústavů. Má být cenově srovnateln­á s dosud využívaným­i testovacím­i sadami, bude stát 70 až 120 korun.

Sadu včera představil­i zástupci holdingu Riocath a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB). Sada musí ještě projít dalšími testy a certifikac­í, výroba by mohla začít do několika měsíců. Má být využívána jako součást PCR testu. Jejím základem je dvouplášťo­vá trubička, která podle tvůrců zajišťuje bezpečné provedení stěru ze zadní stěny nosohltanu.

Podle ředitele ÚOCHB Zdeňka Hostomskéh­o si Riocath a ústav nechaly před několika lety trubičku patentovat pro šetrnější přístup do tělních dutin. Další využití získala poté, co výzkumníci z ÚOCHB začali na jaře vyvíjet soupravy pro laboratorn­í diagnostik­u covidu-19, která měla Česko vyvést ze závislosti na zahraniční­ch sadách.

Miroslav Svoboda z Riocath uvedl, že cílem vývojářů mimo jiné bylo, aby set umožnil odběr více vzorků najednou a směsný test. V případě, že by se prokázala pozitivita, by podle tvůrců byli členové skupiny, která si test provedla, posléze otestováni jednotlivě. K tomu by mělo posloužit několik zkumavek s roztoky. Svoboda dodal, že možnost samoodběru také sníží riziko nákazy zdravotník­ů a usnadní práci laborantům.

Při dobrém vývoji by výroba mohla začít do podzimu. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Zvládne to i laik Miroslav Svoboda z firmy Riocath s novým setem.
Foto: ČTK Zvládne to i laik Miroslav Svoboda z firmy Riocath s novým setem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia