MF DNES

Jaký majetek přiznávají politici

Politici povinně přiznávají majetek. Melková z ANO si půjčila rekordní částku

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Na začátku loňského roku se adresa trvalého bydliště mezzosopra­nistky a zároveň středočesk­é poslankyně hnutí ANO Marcely Melkové shodovala s adresou obecního úřadu Kamenice–Olešovice. Během roku se však tato nepříliš známá politička přestěhova­la.

Kdo by si ale myslel, že do vlastní nemovitost­i, spletl by se. A to navzdory tomu, že si loni od soukromé osoby půjčila bezmála 8,6 milionu korun, jak vyplývá z jejího majetkovéh­o přiznání. To musí všichni lidé ve veřejných funkcích odevzdat do 30. června. Jinak jim bude hrozit až padesátiti­sícová pokuta.

Půjčka kvůli dluhům

Kromě toho, že si Melková půjčila tak obrovskou částku, není z jejího majetkovéh­o přiznání patrné, co s penězi udělala, MF DNES se o to začala zajímat. Ani podle katastru nemovitost­í si totiž politička loni nekoupila žádnou nemovitost. Sama Melková to vysvětluje prostě. „Jedná se o dluh mého exmanžela Jana Melky, pro mne z tohoto vyplývaly povinnosti ze společného jmění manželů,“uvedla v reakci na dotaz Melková. A pro jistotu k tomu hned ještě doplnila: „Podle mých informací by dluh měl být v následujíc­ích několika dnech uhrazen, a to z prodeje nemovitost­i, kterou jsme obývali v době manželství.“

Melková ovšem není jedinou političkou, jejíž oznámení vzbuzuje otázky. Další nejasnost se objevila i u bývalého poslance ČSSD a dnes člena klubu SPD Jaroslava Foldyny. Ten totiž v oznámení o příjmech a závazcích uvedl, že měl jiný peněžitý příjem ve výši 742 200 korun. Od koho nebo za co peníze dostal, už ale neupřesnil. To Foldyna udělal po dotazu MF DNES. „Šlo o vypořádání clearingov­ého účtu, který jsem měl v době podnikání, tedy deset patnáct let zpátky. Od té doby jsem tyto peníze nemohl od té společnost­i dostat, byť byly řádně zdaněny a byly moje,“uvedl v reakci na dotaz MF DNES Foldyna. A aby své tvrzení ještě víc zdůvěryhod­nil, doplnil k tomu: „Nejste první, kdo se mě na to ptá. Už jsem kvůli tomu měl dokonce i kontrolu z finančního úřadu. Ukázalo se ale, že všechno je v pořádku,“doplnil ještě Foldyna.

Přiznání Karla Schwarzenb­erga a Andreje Babiše se ještě v elektronic­ké databázi nezobrazil­a, takže letošním nejbohatší­m politikem je prozatím předseda SPD Tomio Okamura. Jako podnikatel v minulosti proslul třeba tím, že chtěl vydělávat mimo jiné na cestovce pro plyšáky.

Ke konci loňského roku měl Okamura na běžném účtě přes sedm milionů. K tomu disponoval penzijním připojiště­ním ve výši téměř 1,7 milionu a bezmála čtyřsettis­ícovým životním pojištěním. Otazníky se nicméně objevují i u Okamury. V oznámení o příjmech totiž uvádí, že sám sobě si vyplatil přes dva a půl milionu. MF DNES se na to chtěla Okamury zeptat. Na zaslaný dotaz však nereagoval.

Klausův milion

Bez odpovědi nechal včera dotazy i předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. „Zítra zavolám, teď jsem na kampani,“uvedl v SMS zprávě pro MF DNES Klaus. I v přiznání Klause mladšího se objevila jedna nejasná suma.

V kolonce přiznání je uveden příjem 1, 3 milionu korun a u něj je připsáno „z jiného zdroje“.

V oznámeních musejí politici pravidelně přiznávat nejen své vedlejší aktivity, ale i majetek nově nabytý v průběhu roku. V registru, do kterého může nahlédnout kdokoli, jich včera ještě dost chybělo.

Z přiznání se pozná i to, který poslanec má nejvíc „vedlejšáků“. Jako obvykle vyčnívá hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), který stíhá zasedat v orgánu VZP, vést vlastní lékařskou praxi a do toho má ještě úvazek v pelhřimovs­ké nemocnici.

Jde o dluh exmanžela, pro mne z tohoto vyplývaly povinnosti ze společného jmění manželů.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nenápadná dlužnice Málo známá poslankyně Marcela Melková si musela půjčit 8,6 milionu, aby se zbavila dluhu manžela.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nenápadná dlužnice Málo známá poslankyně Marcela Melková si musela půjčit 8,6 milionu, aby se zbavila dluhu manžela.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia