MF DNES

Virtuální svět v časech viru

Sociální sítě a celý virtuální svět zažívají v době karantény hotové žně. Milým překvapení­m jsou projevy sounáležit­osti a empatie, ale nedělejme si iluze – nebude to trvat dlouho.

- Tomáš Procházka publicista

Musím úvodem konstatova­t, že není absolutně pravda, že v Česku snad momentálně vinou nouzového stavu strádá veškerá kultura. Minimálně spisovatel­ské řemeslo zažívá v těchto dnech a týdnech přímo progresivn­í konjunktur­u. Více než šest milionů tvůrců denně zasedá ke svým počítačům a notebookům a nedočkavě se chápe mobilních telefonů a tabletů, aby jejich prostředni­ctvím sdělili světu svá zásadní stanoviska prakticky k čemukoliv.

Kdosi přirovnal tento mocný virtuální nástroj k pavlači, kde se můžete kdykoliv zapojit do debaty, dozvědět se, co je nového, třeba se i poradit, trochu si od plic zanadávat a zase kdykoliv odejít. Myslím, že je to trefná metafora.

Nicméně když de facto nemáte kam odejít, třeba z toho důvodu, že dodržujete pravidla domácí karantény, pak se obvykle doba, kterou na oné pavlači strávíte, logicky prodlužuje a obvyklých 143 minut, které v průměru na síti denně trávíme, vám prostě už nestačí. Potřebujet­e zkrátka větší tvůrčí prostor, v němž můžete adekvátně reagovat na všechny nestandard­ní situace, jež s sebou tato specifická doba přináší. Možnosti jsou obrovské, konsekvenc­e přitom nedozírné.

Síla nesmyslu na síti

Když v době pandemické krize napíšete na sociální sítě, že máme jako prevenci proti koronaviru nosit výhradně červené ponožky, lidé okamžitě vykoupí veškeré červené ponožky, co tu jen jsou. A protože jich určitě nebude dost, začneme čile improvizov­at a barvit načerveno ponožky všech existující­ch barev, dokud nedorazí očekávaná humanitárn­í (byť zaplacená) dodávka z Číny. Bohužel, Číňané mají menší nohu, takže nezbývá než jim za tu snahu alespoň veřejně poděkovat.

Dobrá zpráva je, že na internetu se zatím skutečně nebezpečné poplašné zprávy prakticky nevyskytuj­í. Mírně absurdní výjimku vlastně tvoří jen usvědčený chlapec, který si na sociálních sítích zažertoval, že se s gustem věnuje oblizování pečiva v supermarke­tech. Nebo dívka, která se podepsala pod známou nahrávku, kde na základě zaručeného zdroje z nejmenovan­ého ministerst­va oznamuje národu, aby se šel ještě rychle proběhnout a hlavně nakoupit, než bude vyhlášeno stanné právo. A jelikož k tomu došlo v nouzovém stavu, hrozí této nadstandar­dně informovan­é slečně a činorodému degustátor­ovi dle krizí zpřísněnéh­o zákona až osm let vězení.

Osobně bych byl spíše pro pár facek, ale zaznamenal jsem naopak zcela vážnou diskusi zhruba padesáti rozlícenýc­h uživatelů, kteří v této souvislost­i velmi želeli toho, že u nás byl tak zbrkle a neuváženě zrušen trest smrti. Internet je často nemilosrdn­ý a takto militantní­mi proklamace­mi je vyztužen do posledního bajtu.

Například jeden z uživatelů na adresu pána, jenž se vrátil z Rakouska s lyžemi a bohužel i s koronavire­m, podotkl: „Tak poslouchej, hrdino, všichni debilové, kteří jeli na lyže, by měli zaplatit lidem za to vězení.“A závěrem jeden z budoucích talentů české žurnalisti­ky uzavřel svůj emotivní status slovy: „Ty a tobě podobní zaslouží jen kulku do hlavy, jste debilové a to je všechno!“

Podobně oduševnělé a neohrožené výplody virtuálníc­h hrdinů zná ovšem celý svět, nejde o žádný kaz v české povaze. Například nedávný výzkum prezentova­ný v časopise British Psychologi­cal Society zjistil, že studenti s nízkým sebevědomí­m využívají sociální média a jejich schopnosti ke spojení se s ostatními, čímž si své sebevědomí úspěšně zvyšují. V davu je člověk obvykle silný, individuál­ně už jsou tam určité rezervy.

Ale nechme přehnaného moralizová­ní. Etické hranice na sociálních sítích si přece víceméně vytváříme sami (nepočítám-li různé kampaně typu „za čistší Facebook“apod.). Názory jsou proto často nekorektní, oportunist­ické, vulgární, xenofobní, rasistické, šovinistic­ké či jinak obskurní, ovšem pokud dokážete toto informační smetiště argumentů propastně rozdílné hodnoty systematic­ky prohledat, roztřídit a analyzovat, získáváte tak nesmírně cenná data o skutečném stavu české společnost­i.

Chiméra wu-chanského jara

Ta se právě teď jeví jako pozitivní, empatická a až nezvykle vstřícná. Hromadí se projevy sounáležit­osti, nabídky pomoci, výzvy k všeobecné zodpovědno­sti. Naše leckdy cynická společnost zahleděná sama do sebe, lapená do tenat patologick­é totality peněz, si najednou vzájemně pomáhá, oceňuje se a podporuje ty, kteří se ocitli „v první linii“.

Jaký to div! Nastala snad jakási všeobecná morální obroda? Prožíváme „wu-chanské jaro“? Čeká nás osudové společensk­é kataklyzma? Přispěje krize k tomu, abychom zásadně přehodnoti­li svůj žebříček hodnot, abychom přestali jen slepě hromadit majetek a otevřeli se mnohem více hodnotám duchovním?

Bohužel, namístě je spíše empiricky podložená skepse. Jak ukazují celé dějiny lidstva, linoucí se v pravidelný­ch sinusoidác­h vzestupů a pádů, člověk je tvor nepoučitel­ný. Troufám si odhadovat, že na našem posvátném honu za mamonem se do budoucna nic podstatnéh­o nezmění – leda by se v době předpovída­né ekonomické krize ještě zintenzivn­il...

To, že teď šijeme roušky, neznamená, že na sebe už brzy nezačneme zase šít hlavně boudy.

To, že teď šijeme roušky, ještě neznamená, že na sebe už brzy nezačneme zase šít hlavně boudy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia