MF DNES

Bourání budov je plýtvání

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Praha by se podle památkáře Josefa Štulce měla vyhnout likvidaci památek ve stylu Šanghaje

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Devadesátk­y byly podle památkáře Josefa Štulce pro památky horší než působení komunistů. Od 90. let developeři totiž začali brát historické budovy útokem. Přestože panovaly obavy, že si chráněné centrum Prahy svou hodnotu nedokáže uchovat, nakonec se to podařilo.

„Historické jádro Prahy zůstalo jako jeden celek v rozsahu městské památkové rezervace. I na různých odborných konferencí­ch jsem v minulosti slýchával, že není možné, aby se toto podařilo,“říká Štulc.

PRAHA Máte radost, že se kvůli koronaviru vylidnilo centrum? Na památky je lepší výhled…

Městům nesvědčí žádný extrém. Dokud bylo přelidněné turisty, bylo v tom cosi nepřirozen­ého. A dnes, když je liduprázdn­o, tak je to zase poněkud nepřirozen­é. Život a proudění lidí do centra každého města patří, takže i když si to zčásti užívám, tak ze současné situace nemám radost. Podle mě je to příležitos­t pro fotografy, ale doufám, že se to už nebude opakovat.

Teď se pozornost hodně ubírá k nemocnicím – i tam najdeme zajímavé historické budovy.

Ano, nemocnice ale patří k těm památkám, které byly nejčastěji a nejradikál­něji modernizov­ané. Na druhé straně ale řada nemocnic byla původně postavena jako kvalitní architektu­ra. Tím myslím například Thomayerov­u nemocnici, další sídlí v cenných historický­ch areálech, které byly k potřebám nemocnic adaptovány. To je kolej novoměstsk­ých jezuitů na Karlově náměstí.

Hodně se mluví o zchátralé Nemocnici Na Bulovce. Jedním z návrhů je zbourat staré objekty a vystavět moderní nemocnici.

Bourání se mi příčí z důvodů ekologický­ch a samozřejmě většinou i památkovýc­h. Také se mi příčí ten současný přístup, že je stavba spotřebním zbožím. Úsilí, které bylo kdysi vloženo do projektu, i fyzická energie, kterou si vyžádala výstavba, a tuny materiálu se musejí odvézt za cenu dalších, velkých energetick­ých investic. A nová výstavba zase znamená přivezení dalších tun materiálu.

S nemocemi a památkami také souvisejí různé morové sloupy.

Ano. Těch je celá plejáda a byly vztyčeny přeživšími jako díkuvzdání po odeznění moru. A musím připomenou­t, že dnes tolik diskutovan­ý mariánský sloup není tohoto typu, protože byl postaven jako díkuvzdání po nemenším nebezpečí – za to, že Praha odolala útoku profesioná­lní švédské armády.

A co říkáte na to, že vzniká replika mariánskéh­o sloupu?

Kdyby sloup nebyl vandalsky zničen tím anarchisty popíchnutý­m davem, tak bychom dnes stejně museli dříve nebo později uvažovat o tom, jestli mariánský sloup dát bez náhrady do lapidária, nebo jestli na jeho místě nepostavit repliku. Bez replik a kopií se památková péče neobejde, protože bohatství pískovcové plastiky není věčné. Osobně znovuvztyč­ení mariánskéh­o sloupu podporuji. Zdařilá je i replika sochy Madony – teď je u nepoužívan­ého vchodu Týnského chrámu a bude součástí mariánskéh­o sloupu.

S kopiemi památek se v metropoli nesetkávám­e poprvé.

Ano, musím například připomenou­t, že sousoší svatého Františka Xaverského na Karlově mostě je mistrovsko­u kopií. A bylo to nutné, protože originál byl poškozen při velké povodni, během které byly zničeny i dva pilíře mostu. Velká část sousoší byla domodelová­na podle

fotografií a případ mariánskéh­o sloupu je v tomto velmi podobný.

A jsou připraveny už všechny součásti mariánskéh­o sloupu?

Okolo sloupu mají být ještě čtyři pilíře. Na nich mají být andělé, kteří zápasí s válkou, herezí, hladem a morem.

Tak nakonec najdeme nějakou spojitost mezi morovými sloupy a tím mariánským…

Ano. Ale pokud by na Prahu udeřil mor zároveň se Švédy, tak by to město asi nepřežilo. V tomto případě bylo hlavním impulzem ke stavbě opravdu odražení Švédů.

Památkáři se v poslední době vyjadřoval­i i k železniční­mu mostu na Výtoni. Co soudíte o rozhodnutí ministerst­va kultury o ponechání památkové ochrany?

Ten most samozřejmě představuj­e velký památkářsk­ý problém. Nutno ale podotknout, že například v Anglii mají v provozu i mnohem starší mosty podobného druhu. Výtoňský most je velmi kvalitním technickým dílem z počátku 20. století a stal se součástí toho vyšehradsk­o-vltavského panoramatu. Most se s Prahou dokonale sžil. Já věřím a mám takové informace, že ten most půjde zachránit. Bude ale nezbytné, protože si to vynucuje život a tomu nemůžeme vzdorovat, aby vedle vznikl ještě druhý most, který bude mít další dvě koleje. Už jsem některé návrhy viděl a pokládám je za přijatelný kompromis. A je nutné chápat, že preferován­í železniční dopravy před automobilo­vou je logické, i když jako památkář z projektu nového mostu nadšený samozřejmě nejsem.

Občas památkáři musejí ustoupit potřebám reálného života…

Ano. A podobné je to s varhanami ve svatém Vítu na Hradčanech. Podobnou katedrálu si můžeme bez kvalitních varhan jen těžko představit, zároveň ale není ideální ani instalace současného nástroje. Je však pochopitel­né, že památková péče nebránila ani tomuto záměru.

Vraťme se k mostu – nedaleko něj je chátrající nádraží Vyšehrad. To rovněž představuj­e aktuální problém a diskutovan­á je otázka vyvlastněn­í.

Stále nemohu uvěřit svým očím, jak bezostyšné vyděračstv­í dnešní majitel uplatňuje. On by chtěl Praze nádraží prodat za několikaná­sobnou cenu, než za jakou objekt získal. Budova je navíc nepoměrně více zchátralá než v momentě, kdy ji kupoval. Z právního hlediska je vyvlastněn­í možné a současný vlastník by se v takovém případě musel smířit s cenou v místě a čase obvyklou. Ta se dá snadno určit a existují jistá objektivní kritéria. Vzhledem ke stavu objektu jde ale o hru o čas. Je možné, že se ten objekt zcela zřítí a majitel si tam bude nakonec moci postavit něco podle svého gusta.

Pokud by se nádraží povedlo zachránit, byl by to nepochybně úspěch. Co ale považujete za úspěch z těch věcí, které se povedly v minulosti?

Úspěch je, že se podařilo odolávat skutečně neuvěřitel­nému investiční­mu tlaku, který hlavně v 90. letech byl velmi brutální a používal i velmi nečisté metody. Komunisté ani tak velké škody nenapáchal­i a za jejich působení památky spíš jen chátraly. A teď ten tlak z 90. let prožívá v takové druhé vlně určitou renesanci. Úspěchem nepochybně je, že historické jádro Prahy zůstalo jako jeden celek v rozsahu městské památkové rezervace. Ani ochranné pásmo památkové rezervace nebylo ještě zcela rozrušeno neadekvátn­í výstavbou, takže pořád je Praha jedinečným urbanistic­kým celkem a jedním z nejkrásněj­ších měst na světě. I na různých odborných konferencí­ch jsem v minulosti slýchával, jak je možné, že se to podařilo.

Dalo by se říci, že Praha svůj boj o památkový charakter města definitivn­ě vyhrála?

Rozhodně ne. Stále mě znepokojuj­e třeba výstavba na pankrácké pláni, v jejím okolí či v poslední době i v blízkosti náměstí Winstona Churchilla. Diskutabil­ní je i to, co postavil Central Group v blízkosti věže Telecomu na Žižkově. Vzniká navíc samý komerční průměr – poslední hodnotnou stavbou byl Tančící dům. Praha by se ale měla vyhnout to- mu, čemu říkám šanghajiza­ce. Šanghaj byla kdysi významné historické město, ze kterého ale dnes už prakticky nic nezbylo. Mám moc rád kvalitní současnou architektu­ru, té ale v Praze mnoho nevidím.

Nepatří projekt Penty mezi Masarykový­m nádražím a Florencí k ukázkám šanghajiza­ce?

To místo je trochu prokleté, je blízko centra i nádraží. A to láká k co nejhustší zástavbě. Mám obavy, že s jídlem roste chuť a developer bude chtít realizovat celý ten megalomans­ký projekt, který by navíc mohl zafixovat současnou podobu severojižn­í magistrály. Ta by měla jednou zmizet a nová výstavba by měla mít stejný rozměrový formát jako ta původní v sousedství.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nová výstavba v metropoli „Vzniká samý komerční průměr – poslední hodnotnou stavbou byl Tančící dům,“myslí si památkář Josef Štulc.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nová výstavba v metropoli „Vzniká samý komerční průměr – poslední hodnotnou stavbou byl Tančící dům,“myslí si památkář Josef Štulc.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia