MF DNES

ŠEST OBĚTÍ ŠÍLENÉHO STŘELCE

Útočník postřílel pacienty v čekárně nemocnice

- Václav Janouš Dominika Hromková

Ctirad Vitásek byl vždycky pedant. Už když pracoval v Ostravě jako revizor, poctivě „černé“cestující pokutoval. I když narazil na sousedku. „Dal mi pokutu a vůbec o tom nechtěl debatovat,“popisuje žena, která bydlela o několik pater níž než muž, jenž včera ve Fakultní nemocnici Ostrava zastřelil šest lidí.

„Vadil mu cigaretový kouř,“ukazuje soused na cedulku zákaz kouření v jedenáctém patře panelového domu v Horymírově ulici, kde Vitásek zhruba šest let bydlel. „Nikdy jsem ho neviděl ani v podnapilém stavu nebo kouřit. Byl vždycky takový hromotluk. Až teď, když jsem ho viděl na policejníc­h fotkách, přišel mi, jako by byl nemocný, měl propadlé tváře,“dodává soused.

Dvaačtyřic­etiletý Vitásek, který se v posledních třech letech živil jako stavební technik ve firmě AZ-Intergips v Opavě, se v nemocnici léčil. S čím, není jasné.

„Vzal si do hlavy, že je těžce nemocný a že ho nikdo nechce léčit. Docházel všude. Poslední měsíc nechodil do práce, měl volno, před čtrnácti dny přišel s tím, že je na nemocenské. Víc o tom nechci mluvit,“sdělil jeho nadřízený Aleš Zygula.

Chtěl potvrdit rakovinu

Dva týdny před útokem kontaktova­l přes Facebook zpěváka Davida Stypku ze skupiny Bandjeez. „Vyhledal mě poté, co bulvár zveřejnil, že procházím chemoterap­ií. Pak mi napsal, že má stejnou nemoc,“řekl MF DNES Stypka. Vitásek zpěváka dokonce žádal, aby mu rakovinu potvrdil. „Celá naše diskuse byla o tom, že ho nechtějí lékaři léčit. Byl labilní, ale nedošlo mi, že až tak moc,“doplnil Stypka.

Naopak blízkému kolegovi Radoslavu Musilovi se se zdravotním­i problémy nesvěřil. Před měsícem ale přestal chodit do práce a před dvěma týdny přinesl neschopenk­u. „Znali jsme se poměrně dobře. Jezdili jsme spolu na lyže. Byl pořád pozitivně naladěný. Byl jediný, kdo holkám v kanceláři nosil kytky. Byl to prostě normální chlap, který se staral o rodinu,“popisuje Musil.

Střelec Vitásek dlouhodobě žil s přítelkyní Ivanou a staral se o její dceru. „Pořád to vstřebávám. Na fotce, kterou zveřejnila policie, jsem ho sice poznal, ale měl na sobě bílé boty a hodinky. Ani jedno nikdy nenosil. Stále čekám, že se ukáže, že to byl někdo jiný,“dodává. Vitásek z místa činu ujel ve stříbrném Renaultu Laguna. Musil u něj toto auto nikdy neviděl, stejně jako sousedé. Před domem v Horymírově ulici stojí služební dodávka.

Záznamy v trestním rejstříku

Ačkoli Vitásek roky žil s přítelkyní v městském bytě v Ostravě, často se vracel do rodných Jilešovic, které spadají pod Háj ve Slezsku. Bydlí tam jeho rodiče, kterým jezdil pomáhat s domem a zahradou. Právě k nim zamířil i včera po masakru v nemocnici. „S rodiči vedu žabomyší sousedské války, ale mladý Ctirad mi připadal vždy jako normální kluk,“komentuje soused. Policejní informace o tom, že střelec Vitásek měl už tři záznamy v trestním rejstříku, ho zaskočily.

Vitásek z nemocnice zamířil k matce. Stroze jí řekl, že zabil několik lidí a plánuje se zastřelit. Matka okamžitě začala spolupraco­vat s policií. „Je to fakt slušná rodina, zaskočilo nás to,“říká jedna ze vzdálenějš­ích příbuzných.

MF DNES se pokoušela s rodiči střelce hovořit, ale nikdo neotevřel. Také bratr se odmítl bavit. „Nemám zájem s vámi mluvit,“sykl krátce z okna domu.

Vysvětlení, proč se Vitásek rozhodl pro masakr v nemocnici, zatím neexistuje. Motiv jeho činu vyšetřuje policie a ani jeho nejbližší spolupraco­vníci si neumějí jeho čin vysvětlit. „Byl to pohodář, amatérský sportovec. Občas jsme chodili ve firmě na střelnici,“říká další ze spolupraco­vníků ze stavební firmy specializu­jící se na interiéry. Že však vlastní pistoli ráže devět milimetrů, nikdo netušil. Neměl ji legálně a policie nyní vyšetřuje, jak se k ní vůbec dostal.

Ve firmě Ctirad Vitásek pracoval zhruba tři roky, na starosti měl zařizovat vše potřebné pro stavby.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vrah Ctirad Vitásek na dvou fotografií­ch zveřejněný­ch policií.
Vrah Ctirad Vitásek na dvou fotografií­ch zveřejněný­ch policií.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia