MF DNES

Řeporyje: padlé uctíme

Městská část se vyslovila pro památník takzvaným vlasovcům, kteří v Praze v roce 1945 zahynuli

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES — s přispěním Roberta Oppelta a využitím ČTK

ŘEPORYJE Jednání řeporyjský­ch zastupitel­ů o pomníku vlasovcům vyvolalo mezi tamními občany, kteří se ho zúčastnili, vášně. Záměr, zda se v městské části, která patří pod městský obvod Praha 5, vybuduje či nevybuduje pietní místo takzvaným vlasovcům, byl hned prvním bodem včerejšího jednání a intenzivní debata trvala více než hodinu a půl.

Nakonec zastupitel­é jednohlasn­ě odsouhlasi­li, že pomník bude. Jakou bude mít formu, o tom chce vedení Řeporyjí ještě jednat.

„Památník jim dlužíme“

Jednací místnost na řeporyjské­m úřadě včera praskala ve švech. Na zastupitel­stvo se přišla podívat řada tamních občanů i zástup médií. Důvodem byl pomník, kvůli kterému bylo v posledních dvou týdnech o čtyř a půl tisícových Řeporyjích hodně slyšet, a to i za hranicemi České republiky.

Jednání začalo minutou ticha za úterní tragédii v ostravské nemocnici. Poté se zastupitel­é přesunuli k projednání prvního bodu, kterým byl pomník vlasovcům.

„Dle dostupných materiálů vlasovci v Řeporyjích pomohli. A domnívám se, že Praha 5 tento památník dluží. Řeporyje na vlasovce vzpomínají v dobrém,“uvedl starosta městské části Pavel Novotný (ODS), který přiblížil historické souvislost­i spojené s osvobození­m Prahy na konci druhé světové války.

Novotný příspěvek zakončil dvěma citacemi historiků – Pavla Žáčka a Davida Svobody.

Žáček, který je poslancem občanských demokratů, se jednání zúčastnil osobně.

Debatu, která byla otevřena občanům, zahájil svým vystoupení­m zastupitel z Prahy 11 Robert Vašíček (SPD), který záměr označil za „historicko­u perverzi“. „Musí zaznít A i B. Nejednalo se o srdceryvno­u pomoc, byl to kalkul, kdy se chtěli (vlasovci) zachránit,“říkal velmi emotivně. A také emoce vyvolal mezi místními.

Bývalý kronikář Řeporyjí, ho označil za spolupraco­vníka ruské televize. Vašíček okamžitě reagoval a na seniora vykřikl, že lže.

O další slovo poté žádali převážně jen obyvatelé Řeporyjí, kteří se přišli na jednání podívat a většina z nich se i aktivně zapojila do velmi dlouhé debaty. Přítomní občané se ve svých názorech rozdělili na dvě skupiny. Jedna z nich záměr kvitovala, druhá byla proti. Většinou se jejich pohledy lišily v tom, zda by se vlasovci uctívat měli, anebo neměli. Dělili se především o historické vzpomínky svých příbuzných, kteří konec druhé světové války v Řeporyjích prožili.

„Moje rodina už v Řeporyjích žije sto let. U nás tehdy byli ubytování dva vlasovci a byli to velmi slušní lidi, babička o nich mluvila hezky. Poté u nás byli ubytováni i vojáci Rudé armády a ti se chovali úplně jinak,“sdělil například občan Tomáš Vlach.

V jednu chvíli se debata zvrhla v přestřelku, jak vykládat historické události z období druhé světové války. V tu chvíli na požádání vystoupil i historik Žáček, který mimo jiné založil a dlouhou dobu vedl Ústav pro studium totalitníc­h režimů. Jeden z občanů navrhl obecní referendum, ve kterém by se mohlo o pomníku hlasovat. To Novotný odmítl. „Nepřijde mi to natolik důležité,“řekl Novotný.

Na jednání dorazil i sedmdesáti­letý řeporyjský rodák Antonín Abrhám, který, jak prozradil, chodí na zasedání zastupitel­stva pokaždé. „Vždy jsem tu sám, lidi to tady moc nezajímá,“svěřil se muž před zahájením.

Konflikt Řeporyjí s Moskvou

Se záměrem vybudovat pomník takzvaným vlasovcům, občanům Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozene­cké armády, přišel právě starosta Pavel Novotný.

Vlasovci od začátku roku 1945 bojovali po boku Němců proti Sovětům, na konci války však pomohli osvobodit Prahu, přičemž jich zemřelo zhruba tři sta. Rusko ovšem jejich zásluhy neuznává. Právě těmto padlým bude pomník věnován.

Záměr Novotného v listopadu okamžitě odsoudila i ruská ambasáda. Ta označila vybudování pomníku za porušení závazků Česka vůči Úmluvě o nepromlčit­elnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti z roku 1968. Řeporyjský starosta to označil za „vměšování se do vnitřních záležitost­í městské části“a na velvyslane­ctví v reakci dovezl dopis, určený ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, ve kterém se vůči kritice ohradil.

Celý spor neunikl ani ruským mediím. Státní televize Rossija-1 si Novotného pozvala do svého pořadu 60 minut. V přímém přenosu starosta čelil obvinění z uctívání válečných

zločinců. Novotný si z toho však nic nedělal a prohlásil, že ruský názor nepovažuje za důležitý a že pomník má být věnován památce těch vojáků, kteří padli na konci druhé světové války při osvobozová­ní Prahy, konkrétně i jeho městské části.

Vlasovci v Řeporyjích prokazatel­ně byli, sídlil zde i jejich štáb a jejich velitelé zde doladili podrobnost­i zásahu v Praze. Jejich štáb se sem přesunul ze Suchomast u Berouna. Bojovali hlavně na jihu a západě Prahy, jak dokládají jejich mnohdy neoznačené hroby na dvou desítkách hřbitovů v metropoli a jejím okolí.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Řeporyjský historický seminář Starosta Řeporyjí Pavel Novotný včera na zastupitel­stvu své městské části moderoval dlouhou diskusi o konci druhé světové války v Praze. Zastupitel­é pak schválili záměr postavit pietní místo padlým vojákům Ruské osvobozene­cké armády.
Foto: Dan Materna, MAFRA Řeporyjský historický seminář Starosta Řeporyjí Pavel Novotný včera na zastupitel­stvu své městské části moderoval dlouhou diskusi o konci druhé světové války v Praze. Zastupitel­é pak schválili záměr postavit pietní místo padlým vojákům Ruské osvobozene­cké armády.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia