MF DNES

Krize na silnicích

-

Pokračován­í ze str.1

Zádrhel je v tom, že fyzicky si prozatím vyzvedlo jednotku do středy 187 tisíc řidičů. Kdo ji nemá, musí do fronty.

Beneš dokonce odhaduje, že fronty kamionů, které se začnou tvořit v pondělí, potrvají až do následujíc­ího víkendu a kulminovat budou ve středu. MF DNES se obrátila na krajské dopravní policisty z pěti krajů, kde leží nejrizikov­ější přechody. Část z nich se chystá navzdory frontám zajistit plynulý průjezd pro osobní auta.

V praxi jde o to, že kamion bez palubní jednotky nemůže legálně vjet do Česka, takže řidič by si ji měl vyzvednout typově někde na první čerpací stanici na české straně, kde budou registračn­í místa. Kolona čekajících kamionů se tak potáhne přes hranici dál do Polska, Německa, Rakouska či Slovenska.

Lepší to bude na dálničních přechodech, kde lze nákladní auta vykázat do odstavného nebo pravého pruhu a levý zachovat pro osobní auta. „Budeme se snažit zachovat průjezd pro vozidla, která nespadají do zaváděného systému,“slíbil zástupce vedoucího jihomoravs­ké dopravní policie Miloš Skácel, který potvrdil, že největší nápor bude na přechod Lanžhot ve směru od Bratislavy.

MF DNES přináší na mapě i přehled objízdných tras, tedy přechodů, kudy nákladní auta jet nemohou nebo tam zpravidla nejezdí.

Mluvčí výběrčího mýta CzechToll Miroslav Beneš MF DNES popsal, že první víkend byl dříve provázen kolapsem v jiných státech, kde výběr startoval. „Když se spouštěl mýtný sytém v Belgii, tak dokonce řidiči stávkovali. V Německu to zkoušeli čtrnáct dní a pak to raději o rok odložili. Na Slovensku byly prvních čtrnáct dní fatální kolony a dopravcům rozdávali teplý guláš. Naší ambicí je, aby to tady dopadlo ze všech těch zemí nejlépe,“sdělil mluvčí Beneš.

Teď je ještě otázka, kdo za to může. I poslanec za ODS a dopravní expert strany Stanislav Blaha připouští, že za hladký náběh provozu mýtného systému odpovídá firma CzechToll. Ale myslí si, že si stát pro spuštění nového mýta nevybral dobrý termín. „Po Vánocích ta intenzita provozu na několik týdnů výrazně oslabí, proto by bylo mnohem výhodnější přejít na nový mýtný systém 1. ledna, a ne zcela nepochopit­elně 1. prosince. Jestli někde doprava zkolabuje, v tomto ohledu za to ministerst­vo samozřejmě může,“míní Blaha.

Proč právě v prosinci?

Hlavním důvodem, proč ministerst­vo dopravy zvolilo pro náročný přechod z mikrovlny na satelitní technologi­i právě předvánočn­í čas, je úspora peněz. Zatímco provoz mikrovlnné­ho systému stojí v současnost­i 1,44 miliardy korun ročně, náklady na nový systém dosahují přibližně půl miliardy korun.

Konkrétní datum spuštění tak podle ředitele úseku provozovat­ele elektronic­kého mýta na Ředitelstv­í silnic a dálnic Václava Nestrašila vyplynulo z veřejné soutěže. Ta skončila podpisem se sdružením CzechToll a SkyToll vloni v září. Podle smlouvy měl nový dodavatel na přípravu čtrnáct měsíců, což vychází na konec listopadu.

Přestože by spuštění systému od ledna bylo jednodušší, úřad musel zvolit právě prosinec. Nechat si ujít úsporu desítky milionů korun totiž podle zákona úředníci nesmějí.

Přepnutím systému z mikrovlny na satelit peripetie kolem mýta nekončí. Na konci září vydal Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže zákaz plnění smlouvy na mýtný systém s odkladem na rok. Ten zatím není pravomocný. Pokud ale soutěž na nového provozovat­ele jako neférovou uzná i soud a rozhodnutí úřadu potvrdí i jeho předseda Petr Rafaj, bude muset ministerst­vo dopravy připravit novou soutěž.

Na Slovensku byly prvních čtrnáct dní fatální kolony a dopravcům rozdávali teplý guláš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia