MF DNES

Končí banka pro tratě a silnice?

- Redaktor MF DNES

Tomáš Cafourek

Desítky miliard korun, které tečou do staveb přes Státní fond dopravní infrastruk­tury (SFDI), možná bude fond v roce 2022 rozdělovat naposledy. Po změně kompetencí ve vedení resortu dopravy se ministr Vladimír Kremlík zaměřil na způsob, jakým se v Česku rozdělují peníze na výstavbu a opravy silnic či železnic.

„Případné rušení SFDI je jedna z věcí, kterou se pan ministr Kremlík vážně zabývá,“řekla MF DNES mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková. Jakým způsobem se budou rozdělovat peníze na stavbu nových dálnic nebo rychlostní­ch tratí bez fondu, je podle ní jeden z hlavních úkolů nedávno vzniklé pracovní skupiny.

Skupinu ministr založil primárně kvůli tomu, aby posoudila další možnosti, jak několikaná­sobně zintenzivn­it tuzemskou dopravní výstavbu. Zvláště když se očekává, že jednak budou klesat dotace z Evropské unie a jednak bude zpomalovat ekonomika země.

Nejrazantn­ější změnou, která je podle informací MF DNES na stole, je plán prakticky vynechat dopravní resort z procesu financován­í liniových staveb. Rozdělován­í peněz by tak mělo pod kontrolou přímo ministerst­vo financí.

Prezident Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví Jiří Nouza takový návrh nepovažuje za šťastný. „Při vší úctě k ministerst­vu financí, tento resort je zodpovědný za celkový rozpočet, ale nemá takový přehled o výstavbě jako úředníci ministerst­va dopravy,“uvedl Nouza.

Prosazován­í dopravních projektů by pravděpodo­bně bylo mnohem těžší než dnes. Na druhou stranu by ale odpadly každoroční tahanice mezi oběma resorty o výši rozpočtu na dopravní stavby.

Budou si muset půjčovat

Omezit tradiční každoroční přetahován­í o miliardy korun se resort dopravy snažil už dříve tím, že by část příspěvku z rozpočtu vyměnil za vyšší podíl na výběrech daní spojených s motorismem. Výběry spotřební daně z paliv a maziv nebo ze silniční daně se totiž dají několik let dopředu daleko lépe odhadnout než ekonomická situace země, a tedy ochota státní kasy přispívat jednotlivý­m resortům na investice.

Nyní zpět do dopravy z těchto daní směřuje zhruba devět procent vybrané částky. Ministerst­vo v předchozíc­h letech opakovaně žádalo o zvýšení těchto peněz alespoň na padesát procent a tento požadavek se v souvislost­i s rušením dopravního fondu opět objevuje.

Součástí plánu na kompletní přestavbu financován­í dopravní výstavby je rovněž převod státních silničářů z Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) na akciovou společnost. Současná státní rozpočtová organizace totiž může pracovat pouze s penězi, které jí přitečou ze státní kasy právě přes dopravní fond.

Transforma­ce ŘSD, kterou ministr Kremlík stanovil jako jednu ze svých priorit, by státním silničářům umožnila financovat opravy a výstavbu silnic a dálnic z úvěrů. Zbývá ale vyřešit otázku, zda a za jakých podmínek na ŘSD převést státní majetek v podobě dálniční sítě.

Masivní úvěry jsou ale zřejmě cestou, kterou bude muset resort dopravy zvolit, pokud se nechce vzdát ambice dokončení dálniční sítě do deseti let a zahájení výstavby vysokorych­lostních tratí. Cenu za tyto projekty úřad vyčíslil na zhruba dva biliony korun a tvoří velkou část takzvaného národního investiční­ho plánu. Ten obsahuje zhruba 17 tisíc projektů, které chce hnutí ANO do roku 2030 uskutečnit. Pokud totiž nebude chtít slevit, přijdou na zhruba 3,45 bilionu korun, což představuj­e téměř čtyři státní rozpočty.

Nejprve musíme najít chybějící peníze na dopravní výstavbu a teprve pak řešit, co s fondem dopravy.

Jiří Nouza

Svaz podnikatel­ů ve stavebnict­ví

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia