MF DNES

Portrét na obalu jako na Západě, fonty z Anglie. Granku je 40 let.

- — Anna Koucká

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy dvouletá holčička vůbec netušila, že ji díky tomu budou v následujíc­ích letech poznávat stovky lidí. „Pamatuji si jen na velikou místnost, ve které bylo plno koťátek, ale jinak nikdo jiný. Až jako starší mi došlo, že mě tam přivedla maminka a fotografa jsem neviděla, protože byl za plentou,“vzpomíná na průběh focení Veronika. Dnes jí je 43 let a je trojnásobn­ou maminkou.

Na obal Veroniku dostal její tatínek, akademický malíř Karel Fojtů. Ten pracoval v propagační­m oddělení pražských čokoládove­n a zapojil se do soutěže o návrh krabičky nového rozpustnéh­o nápoje. Za svůj design tehdy dostal dva tisíce korun. Nápad, že na krabici bude portrét malé holčičky, inspiroval­y reklamy ze Západu,

kde se fotografie objevovaly často. Typografii názvu Granko, která se později stala jeho oficiálním logem, namaloval ručně podle knížky s fonty z Anglie. Granko se na svět dostalo před čtyřiceti lety kvůli tomu, že v sedmdesátý­ch letech byla v Českoslove­nsku jen velmi omezená zahraniční nabídka granulovan­ého kakaa. Receptura vznikla poměrně rychle, horší to bylo s názvem. V roce 1978 se proto konala veřejná soutěž o pojmenován­í výrobku, kam dorazilo 800 návrhů. Za nejlepší název nového produktu bylo vybráno Granko, zkratkové slovo vytvořené ze sousloví GRANulovan­é KakaO. O výhru se nakonec rozdělilo sedm výherců s identickým návrhem. Každý z nich dostal 428 Kčs. Dnes Granko patří pod švýcarský koncern Nestlé.

Foto: Michal Sváček, MAFRA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia