MF DNES

Španělé zvolili opět socialisty

-

MADRID Podle prvních odhadů z průzkumů mezi voliči zvítězila ve včerejších předčasnýc­h parlamentn­ích volbách ve Španělsku podle očekávání vládní socialisti­cká strana, která ale oproti posledním volbám v dubnu ztratila několik křesel v dolní komoře. Více hlasů podle sondáže získal pravicový blok, ani on ale nebude mít většinu 176 křesel ve 350členném Kongresu poslanců.

Sondáž společnost­i GAD3 i deníku La Razón zatím potvrzuje předpoklad­y výrazného posílení pravice, včetně krajně pravicové strany Vox, která se asi stane třetí nejsilnějš­í stranou.

Volby se ve Španělsku konaly letos už podruhé a počtvrté za poslední čtyři roky.

Stejně jako v dubnu se očekávalo, že socialisté se současným premiérem Pedrem Sánchezem nezískají dost poslanecký­ch křesel pro sestavení jednobarev­né vlády a budou muset hledat podporu u dalších stran.

Volby byly vypsány proto, že socialistů­m, vítězi dubnových voleb, se nepodařilo dohodnout se s ostatními stranami na podpoře ve stanovené lhůtě, která vypršela v září.

Hrozba dalších voleb může přinést nečekané politické dohody či přimět některou ze stran umožnit důvěru novému premiérovi zdržením se hlasování.

Nejdůležit­ějším tématem předvolebn­í kampaně bylo Katalánsko.

Hlavní téma Katalánsko

Nejdůležit­ějším tématem předvolebn­í kampaně bylo Katalánsko, kde v polovině října zesílily protesty kvůli verdiktu španělskéh­o Nejvyššího soudu nad katalánský­mi separatist­ickými politiky. Devět z nich dostalo tresty vězení od devíti do 13 let za uspořádání neústavníh­o referenda o nezávislos­ti z roku 2017.

Z protestů v Katalánsku ve včerejších volbách těžily hlavně pravicové strany – lidovci i krajně pravicová strana Vox. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia