MF DNES

Kancléř Mynář se odstěhoval z vily u Pražského hradu

- — Eva Pospíšilov­á

PRAHA Vratislav Mynář, hradní kancléř a majitel několika nemovitost­í nejen v hlavním městě, se po letech odstěhoval ze stometrové­ho služebního bytu ve vile u Pražského hradu. Potvrdil to mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek i sám Mynář. Za užívání hradního bytu čelil kancléř po celá léta kritice. A to nejen proto, že za nájemné a služby platil ve vile měsíčně necelých 17 tisíc korun.

Trnem v oku médiím i veřejnosti byl Mynář v tomto případě spíš proto, že v metropoli spoluvlast­ní zrekonstru­ovaný dům pod Hradem v odhadované hodnotě až 70 milionů korun, a navíc ještě vilu ve Strašnicíc­h, kterou si pořídil před pěti lety – podle odborníků podezřele levně – od advokáta Víta Širokého, jenž proslul třeba zastupován­ím odsouzenéh­o lobbisty Romana Janouška. Mynář Širokému za původně prvorepubl­ikovou vilu zaplatil 5,5 milionu, přičemž podle expertů měla minimálně dvojnásobn­ou cenu.

Následně Mynář objekt rekonstruo­val a letos se do něj s rodinou nastěhoval. Podle sousedů byla přitom vila hotová už nejpozději loni, kdy chybělo dodělat garáž a poslední úpravy kolem vířivky. „Kdyby pan kancléř chtěl, mohl by se klidně nastěhovat,“řekl loni MF DNES jeden z Mynářových sousedů. Mynář tehdy datum, kdy se přestěhuje, odmítal upřesnit.

Ve stejném duchu reagoval i na dotazy, na kolik jej rekonstruk­ce přišla. To ostatně tají dodnes, jen s tím, že říká, že vzhledem k tomu, že rekonstruk­ce byla rozložena v čase, zvládl ji prý zaplatit z vlastních úspor. Podle majetkovéh­o přiznání měl Mynář v roce 2017 na účtu přes 13 milionů korun.

Kancléř nicméně nyní potvrdil, že už se i s rodinou z hradní vily odstěhoval. „V novém jsme od začátku července a jsme spokojeni,“uvedl v reakci na dotaz. Podle mluvčího Správy pražského hradu Šebka ve stejném měsíci kancléř opustil i služební byt. Ve vile u Hradu ale Mynář hospodaří dál, od loňska zde sídlí spolek Přátelé Miloše Zemana, který dal miliony na prezidents­kou kampaň a jehož šéfem je hradní kancléř.

 ??  ?? Stěhování Mynář žil od působení Miloše Zemana v prezidents­ké funkci ve vile u Hradu (vlevo). Nyní bydlí ve Strašnicíc­h. 2x Foto: L. Křivan, MAFRA
Stěhování Mynář žil od působení Miloše Zemana v prezidents­ké funkci ve vile u Hradu (vlevo). Nyní bydlí ve Strašnicíc­h. 2x Foto: L. Křivan, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia