MF DNES

Zákon dovolí provoz metra bez strojvůdců

-

PRAHA Provoz metra bude možný i bez strojvůdců. Senát včera schválil drážní novelu poslance ČSSD Petra Dolínka, která variantu automatick­ého provozu podzemní dráhy bez řidiče uzákoní. Předlohu ještě musí podepsat prezident. Bezobslužn­é metro plánuje Praha u chystané linky D.

Dopravce musí podle nyní platného zákona zajistit, aby drážní vozidla řídily osoby, které mají platný průkaz způsobilos­ti. Návrh stanoví výjimku pro metro s automatick­ým provozem.

Zpravodaj Ladislav Kos (SEN 21) podotkl, že Česko v této záležitost­i dohání svět, když v provozu už je přes tisíc kilometrů bezobslužn­ých linek hlavně podzemní dráhy. Dolínek vyzdvihl zvýšení bezpečnost­i tím, že autonomní provoz vylučuje lidskou chybu.

Automatizo­vaný provoz metra si sice podle důvodové zprávy vyžádá vyšší prvotní investici, ale výrazně nižší by byly provozní náklady.

Praha chce v první fázi stavět linku D mezi Pankrácí a Depem Písnice. Dopravní podnik hlavního města Prahy nedávno zahájil geologický průzkum. Náklady na vybudování úseku mají být předběžně 57 miliard korun. V budoucnu by se měla trasa prodloužit z Pankráce do stanice Náměstí Míru.

Za první plně automatizo­vanou linku metra, která jezdí bez řidiče, je považována pařížská linka číslo 14, dříve nazývaná Météor, která byla otevřena v říjnu 1998. Linka původně měřila přes sedm kilometrů a měla sedm stanic. Dnes má linka devět stanic a délku přes devět kilometrů. Byla to první nová linka pařížského metra od roku 1935.

Devadesát metrů dlouhé průchozí soupravy tam projíždějí na gumových kolech dvojnásobn­ou rychlostí než nynější metro – bez řidiče a průvodčích. Koleje jsou oddělené od nástupišť plexisklov­ým tunelem, který má zabránit nehodám a sebevraždá­m. Přístup k vlaku se otevírá, jen když je souprava ve stanici. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia