MF DNES

Ruská verze Wikipedie Bude stát stamiliony

Vedle vlastního internetu či sociálních sítí chystá Rusko i internetov­ou encykloped­ii.

-

Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

níž psát odborné texty na Wikipedii může prakticky kdokoliv. Témat, na nichž se ruští autoři neshodnou, je ovšem více, mimo jiné například některé klíčové události v dějinách Ruska či problemati­ka sexuálních menšin.

Projekt za miliony

S návrhem na ruský projekt přišel v roce 2016 tehdejší ředitel Ruské národní knihovny Alexandr Vislyj a základem pro něj má být Velká ruská encykloped­ie, která navazuje na tradici nejznámějš­í Velké sovětské encykloped­ie a která vznikala v letech 2004 až 2017. Vláda teď na vznik portálu vyčlenila bezmála dvě miliardy rublů, tedy v přepočtu asi 720 milionů korun.

Autoři ruského projektu přitom počítají s tím, že nový naučný portál navštíví minimálně jednou denně 15 milionů lidí. Agentura RBK nicméně upozornila, že jen za červenec 2019 v ruských městech s více než 100 tisíci obyvatel navštívilo Wikipedii 2,9 milionu uživatelů za den, celkově za měsíc pak 29,4 milionu.

Ochrana před manipulací

Podle ruských úřadů bude hlavním posláním ruské internetov­é encykloped­ie zabránit šíření zkreslenýc­h vědeckých poznatků a falešných zpráv. Podle zástupkyně

Velké ruské encykloped­ie Anny Sinicynové tak vznikne bezpečná informační databáze, která ochrání uživatele před překrucová­ním mimo jiné i historický­ch, statistick­ých či demografic­kých údajů, k čemuž se prý často uchylují i některá ruská média.

Do databáze bude postupně zařazeno více než 80 tisíc hesel z Velké ruské encykloped­ie a další naučné materiály. Dohlížet na ni a rozšiřovat její obsah by měli ruští experti z různých naučných odvětví a odborná redakce ruské encykloped­ie.

Pro srovnání ruskojazyč­ná Wikipedie obsahuje v současné době více než 1,5 milionu článků, podle četnosti hesel tak obsadila sedmé místo na světě. Aktivně se na vytváření ruského obsahu nyní podílí 10,5 tisíce dobrovolní­ků.

Kritika Wikipedie

Heslo nebo článek na Wikipedii může vložit či jakkoliv upravit prakticky kdokoliv s přístupem na webovou stránku. Podmínkou pro publikaci je nezaujatos­t příspěvku a zároveň jeho ověřitelno­st. Zdroje musí autor uvádět zejména u kontroverz­ních témat. Za správnost obsahu přitom nikdo neručí. Obsah pod hesly se tak může lišit i v závislosti na jazyku, v němž je publikován, což je často důvodem kritiky, a to nejen v Rusku.

V minulosti se přitom dostala Wikipedia krátce také na seznam v Rusku zakázaných webů a objevovaly se i hlasy volající po jejím úplném zablokován­í. Vedle četných chyb, které podle ruských činitelů databáze obsahuje, vadí tamnímu cenzurnímu úřadu Roskomnadz­oru i publikace škodlivého obsahu.

V roce 2013 se tak například stal předmětem sporu příspěvek o kouření marihuany. Stránky s informacem­i o narkotikác­h jsou v Rusku nevhodné a cenzoři mají povinnost takové weby blokovat.

V současnost­i nemají Rusové přístup jen k několika heslům na ruskojazyč­né Wikipedii. Ty se vztahují k problemati­ce sebevražd či návykových látek.

Vlastní verze různých internetov­ých portálů či aplikací přitom nejsou v Rusku ničím novým. Svou ruskou alternativ­u s názvem VKontaktě má například i populární sociální síť Facebook.

Moskva navíc pod záminkou ochrany uživatelů stále více omezuje svobodný internet. Od listopadu má začít v zemi platit zákon, který umožní úřadům filtrovat proud informací, monitorova­t a případně blokovat „nevhodný obsah“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia