MF DNES

Nepřiznali majetek: dvacet tisíc pokut

Starostové a radní na protest záměrně porušují zákon. Rozhodne Ústavní soud

-

PRAHA Dvacet tisíc je ohromující číslo.

Zvlášť když si vezmete, že jde o počet případů politiků a úředníků, kteří porušili zákon. Neodevzdal­i elektronic­ké majetkové přiznání. Povinnost se od roku 2017 vztahuje na ministry stejně jako na radního z poslední vesnice, celkem asi na 33 tisíc lidí. Někdo opomněl. Někdo vědomě „protestova­l“. Každopádně každého postihla pokuta nebo aspoň napomenutí.

Člověk musí přiznat vedlejší příjmy, podíly ve firmách, větší nákupy, jako je pořízení auta, i dluhy.

Dnes začíná sněm Sdružení místních samospráv, na kterém se pokusí starostové vyjednat se zástupkyní ministerst­va spravedlno­sti zrušení těchto přiznání, která odrazují lidi od vstupu do politiky. „Máme 1 600 obcí, kde byla loni odevzdána jen jedna kandidátka. Jinými slovy, volby tam vůbec nebyly. Klesá zájem o politiku,“říká Stanislav Polčák (STAN), předseda sdružení místních správ a jinak také advokát. Zastupuje tři sta politiků, kteří přiznání neodevzdal­i. Podle mluvčího STAN Tomáše Pergla odmítlo loni obhajovat funkci kvůli majetkovým přiznáním asi 15 až 20 procent starostů. Celý zákon Polčák napadl u Ústavního soudu, který by měl rozhodnout každým týdnem.

Přiznávalo se i před rokem 2017.

Zájemce musel jít na úřad a legitimova­t se. Poslední dva roky vše visí na internetu. Najde se tam třeba snadno to, že si starosta Velvar Radim Wolák přivydělal jako pedagog na Univerzitě Karlově 185 tisíc korun. Wolák sám řekl, že přiznání odevzdal, i když se mu praxe nelíbí.

Jedním ze starostů, kteří povinnost úmyslně neplní, je Tomáš Šulák z Veselíčka. „Důvod, proč jsem nepodal? Čekal jsem, že Ústavní soud rozhodne. A také jsem měl hodně práce. Navíc to, co mám, je na katastru nemovitost­í, odevzdávám daňové přiznání,“říká Šulák.

Zákon o střetu zájmů vylobboval­a v roce 2016 ve Sněmovně organizace Rekonstruk­ce státu jako prostředek boje proti korupci. „Já si myslím, že ten zákon se v minulém roce novelizova­l právě proto, aby bral ohled na komunální politiky. Část těch údajů, co oni do registru zanášejí, není veřejně přístupná,“brání přiznání Tereza Krištofová z Rekonstruk­ce státu.

 ??  ?? Eva Pospíšilov­á
Eva Pospíšilov­á
 ??  ?? Jakub Pokorný
Jakub Pokorný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia