MF DNES

Do sporu o Čínu vstoupil i LeBron: Ohrozili jste nás

Nejslavněj­ší basketbali­sta světa poněkud překvapivě zkritizova­l NBA v její byznysové válce s Číňany a v USA za to schytal vlnu odsudků

- — Miroslav Němý

Do velkého sporu o pár slov, která otřásla obchodními plány nejslavněj­ší basketbalo­vé soutěže planety, vstoupil sám král. Jen poněkud jinak, než se čekalo. „Mám dojem, že nebyl dostatečně informovan­ý – a přesto se vyjádřil. Prostě buďte opatrní v tom, co tweetujete. Ano, máme svobodu slova, ale i ta může vést k negativním následkům, pokud myslíte jen na sebe, a nikoli na ostatní.“Tak pravil LeBron James.

Oč jde? Jeho zaměstnava­tel – tedy basketbalo­vá NBA – se ocitl v byznysové válce s Čínou poté, co generální manažer Houston Rockets Daryl Morey na sociální síti sdílel: „Bojujte za svobodu, stůjte za Hongkongem.“Reakcí bylo mimo jiné čínské odstřižení Houstonu či částečná ignorace přípravnýc­h duelů NBA v Šanghaji a Šen-čenu (ani nebyly v televizi). Čínská diplomacie se pustila do šéfa ligy Adama Silvera, jenž po počátečníc­h omluvách přišel s rázným stanoviske­m o tom, že svoboda slova bude pro NBA vždy výš než obchodní aktivity.

Jenže hlavní tvář soutěže linii rozhodně nedrží. LeBron svou roli globální ikony využívá k mnoha mimosporto­vním aktivitám, ať už jde o charitativ­ní projekty, časté komentáře k americké politice, či o jeho obří obchodní impérium. Na jeho slova se čekalo, vždyť právě Los Angeles Lakers hráli v době exploze celé krize své čínské zápasy.

„Tolik lidí mohlo přijít k újmě... Nejen finančně, ale i fyzicky, emočně, duševně,“uvedl James. „Já sám jsem byl v Číně už asi patnáctkrá­t nebo dvacetkrát a vždycky mě tam vítali s otevřenou náručí. Basketbal dává lidi dohromady.“

Vedení NBA bylo ve vlasti po úvodní až ponížené omluvě tvrdě zkritizová­no za to, že upřednostň­uje peníze před hodnotami, navíc ve vypjatém období americko-čínských obchodních sporů; patrně také proto Silver otočil a kategorick­y odmítl, že by soutěž chtěla cenzurovat své zaměstnanc­e.

Jelikož je svět 21. století ještě rychlejší než basketbalo­vé protiútoky, schytal to do pár hodin i jinak milovaný LeBron. Od médií, od politiků, od fanoušků. Tak rázně, že na vlastní Twitter vyťukal dodatečné vysvětlení: „Já i můj tým jsme si prošli opravdu těžkým týdnem. Lidé by měli chápat, co jejich veřejná prohlášení mohou způsobit jiným. Mám pocit, že se nikdo nezamyslel nad tím, co by se mohlo stát. Mohl s tím počkat třeba týden.“

Basketbalo­vé ikoně tedy zřejmě nevadí obsah Moreyho slov, ale to, čemu vystavil Lakers při jejich čínské misi. A další věc: NBA podle odhadů Yahoo může kvůli odlivu peněz z Číny zvažovat snížení platového stropu až o 15 procent, celkově ztráty mohou dosahovat stovek milionů dolarů. A do toho zámořská liga na seznam ztrát nově přidává také rozhořčeno­u megahvězdu.

 ?? Foto: Reuters ?? Mí fanoušci mi rozumějí Dres LeBrona Jamese je v hitparádě oblíbenost­i vysoko i v Číně – byl vidět i před týmovým hotelem Lakers.
Foto: Reuters Mí fanoušci mi rozumějí Dres LeBrona Jamese je v hitparádě oblíbenost­i vysoko i v Číně – byl vidět i před týmovým hotelem Lakers.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia