MF DNES

Na Rohanském ostrově vzniknou byty i park

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Hlavní město představil­o budoucí podobu rozlehlého území v Praze 8. Developers­kou výstavbu doplní zeleň ohraničená novým korytem řeky, vznikne i nový most.

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Stále zde převažují divoce zarostlé plochy, už v příštích letech se ale místo promění k nepoznání. Na pozapomenu­tém Rohanském ostrově ležícím podél Vltavy mezi Karlínem a Palmovkou začíná vznikat celá nová čtvrť, v níž bude 1 750 nových bytů pro zhruba čtyři tisíce obyvatel. Dalších pět tisíc lidí sem bude denně dojíždět za prací.

Rozvojové území o rozloze 44 hektarů odpovídá ploše deseti Václavskýc­h náměstí. Budovat zde plánuje několik soukromých investorů. Největší část mezi páteřní cyklotraso­u a Rohanským nábřežím ovšem připadne pouze společnost­i Sekyra Group, která pozemky od hlavního města získá na základě letité smlouvy z éry primátora Pavla Béma (ODS). Developer pro svůj projekt Rohan City už zažádal o stavební povolení. „Předpoklád­áme, že první etapu výstavby zahájíme ve druhém čtvrtletí roku 2020. Paralelně připravuje­me i druhou etapu, kdy se už loni uskutečnil­a architekto­nická soutěž, a nyní chystáme studii k projednání s veřejností,“sdělil k aktuálnímu stavu příprav výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle.

První dva domy s 220 byty a další dva administra­tivní objekty v Rohan City by tak měly stát v roce 2022. Další budovy by mohly vzniknout o čtyři roky později. Developer kromě toho přislíbil také vybudovat park, který bude navazovat na Kaizlovy sady u Invalidovn­y.

Vůbec nejvíce zeleně na ostrově však vznikne v širokém pásu podél řeky. V jednom z největších parků v Praze najdou lidé podle plánů města novou pobřežní promenádu, cyklostezk­y a sportovišt­ě.

A jeho součástí bude i nový říční kanál, který se za Libeňským mostem napojí na stávající slepé rameno Vltavy. Kromě rekreačníh­o využití bude sloužit i jako část protipovod­ňových opatření. „Projekt už získal stavební povolení a město začíná nové koryto stavět. Po dokončení plynule naváže i úprava celého parku podle chystané krajinářsk­é studie,“vysvětluje ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy Ondřej Boháč.

Spor o umístění mostu

Budoucí podoba Rohanského ostrova včetně přesného rozvržení bloků domů, ulic i zeleně vychází z podrobné studie architekta Pavla Hniličky, který ji zpracoval v roce 2018. Dokument počítá i s dalšími důležitými stavbami, které jsou v nové čtvrti nezbytné. Jednou z nich má být nová škola, další lávka vedoucí přes ostrov Štvanice až k holešovick­é tržnici. Její podoba vzešla ze soutěže, která se uskutečnil­a v roce 2017 a začít vznikat by měla už v příštích letech.

Zatím nejvíce nejasností je kolem další zásadní stavby, plánovanéh­o Rohanského mostu, který má sloužit nejen chodcům a cyklistům, ale také tramvajím. Cílem je zlepšit dopravní dostupnost nové čtvrti a zároveň odlehčit přetíženém­u Libeňskému mostu, který aktuálně čeká na kompletní rekonstruk­ci.

Původně město počítalo s tím, že nový most vznikne mezi holešovick­ou ulicí Komunardů a na druhém břehu naváže na Thámovu ulici. Jenže aby se k mostu tramvajová trať pohodlně vešla a zároveň aby nová stavba splnila přísnější pravidla, která vznikla v reakci na ničivé povodně v roce 2002, přišel magistrát s plánem postavit Rohanský most zhruba o sto metrů dál po proudu mezi ulicemi Jateční a Urxova. V souladu s tímto záměrem už také začal složitý proces změny územního plánu.

Změna plánu se však nelíbí některým obyvatelům Holešovic, kterým by tak rozměrná stavba vyrostla přímo pod okny. „Nově navrhovaná varianta by znamenala, že most vznikne pouhých dvacet metrů od našich bytů. To je pro nás nepřijatel­né z hlediska zdravotníh­o, estetickéh­o či majetkovéh­o,“říká Marta Pakostová, jedna z iniciátore­k petice proti umístění mostu u Jateční ulice. Tito odpůrci si proto už nechali vytvořit vlastní studii od architekta dopravních staveb Patrika Kotase, která má prokázat, že tramvajový most může vzniknout i na původně uvažovaném místě.

I podle ředitele Ondřeje Boháče není stále definitivn­ě rozhodnuto o přesném umístění. Jasněji by však podle něj mělo být v řádu několika měsíců.

 ??  ?? Vizualizac­e: Sekyra Group Moderní čtvrť Projekt Rohan City počítá i s rozsáhlou kancelářsk­ou výstavbou. Vizualizac­e: Sekyra Group
Vizualizac­e: Sekyra Group Moderní čtvrť Projekt Rohan City počítá i s rozsáhlou kancelářsk­ou výstavbou. Vizualizac­e: Sekyra Group
 ??  ?? Beton i zeleň Po proměně Rohanského ostrova se do nových domů nastěhuje kolem čtyř tisíc obyvatel, dalších pět tisíc lidí sem bude dojíždět za prací. Pro odpočinek má nejen jim sloužit i nový park u Vltavy, který bude oddělen umělým korytem.
Beton i zeleň Po proměně Rohanského ostrova se do nových domů nastěhuje kolem čtyř tisíc obyvatel, dalších pět tisíc lidí sem bude dojíždět za prací. Pro odpočinek má nejen jim sloužit i nový park u Vltavy, který bude oddělen umělým korytem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia