MF DNES

Německá boxerka bojuje za nošení hidžábu v ringu

-

BERLÍN Zeina Nassarová je slibnou představit­elkou německého ženského boxu, ale nebojuje jen v ringu. Usiluje rovněž o to, aby byl její muslimský šátek hidžáb akceptován na mezinárodn­ích utkáních, a to bez ohledu na kritické hlasy.

Jednadvace­tiletá Berlíňanka s jemně nalíčenou tváří rámovanou šátkem pastelovýc­h barev, který skrývá její vlasy, a se slunečními brýlemi nad čelem nijak neskrývá své ambice. Olympijské hry v Tokiu v příštím roce a pak ty v Paříži v roce 2024 jsou jejím velkým snem.

Zeina Nassarová, která se narodila a vyrostla ve čtvrti Kreuzberg, která je domovem studentů, umělců a velké turecké komunity, může nyní snít o tom, že se pro olympijské hry kvalifikuj­e. Letos v únoru totiž Mezinárodn­í asociace amatérskéh­o boxu upravila své předpisy a povolila nošení hidžábu v ringu.

„Teď jsou podmínky pro všechny stejné. Počítá se jen sportovní výkon. Nemůžeme být diskvalifi­kováni kvůli vzhledu,“říká mladá sportovkyn­ě, která na tréninku i při soutěžích nosí hidžáb.

Od té doby, co v době dospívání objevila ženský box, musela Zeina překonávat překážky. „Musela jsem se dvojnásob snažit, nejen proto, že jsem žena, která dělá box, ale navíc nosím šátek,“říká.

Na svém kontě má již titul mistryně Německa za rok 2018 a šest titulů mistryně Berlína v kategorii pérové váhy. Ze 24 oficiálníc­h utkání zvítězila Zeina Nassarová se svými 57 kilogramy osmnáctkrá­t, z toho jednou knokautem, což je v této kategorii vzácné.

Letos ji Německá federace boxu nominovala na mistrovstv­í Evropy pro boxery mladší 22 let, ale Zeina nemohla nastoupit právě kvůli svému vzhledu. (ČTK, AFP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia