MF DNES

Nucené sezení v zákopech

Od komunálníc­h voleb uplynul rok. Ve třech největších městech Česka se množí stížnosti na fungování tamních koalic. Na tapetě jsou především Piráti. Byť by si tamní představit­elé hnutí ANO a ODS přáli spolupraco­vat, brání jim v tom strach z porušení stran

- Petr Kolář reportér MF DNES

Před dvanácti měsíci se zhruba v těchto dnech ve většině obcí a měst tvořily koalice. Především v těch největších – Brně, Ostravě, ale svým způsobem i v Praze – šlo při jejich dojednáván­í především o soupeření představit­elů hnutí ANO s občanskými demokraty. Byť k tomu zpočátku měli silnou vůli, nedohodli se nakonec v žádném ze jmenované trojice měst. Do hry se tak dostali ostatní v čele s Piráty.

Po dvanácti měsících se v kuloárech magistrátů všech tří měst mluví o tom, že tehdejší rozhodnutí nebylo nejlepší. Že by spojení ANO a ODS dávalo mnohem větší logiku. Jenže o možných změnách se zatím diskutuje pouze v zákulisí a nejspíš to tak ještě nějakou dobu zůstane. Byť by to totiž řada tamních politiků obou stran ráda udělala, brání jim strach. Z veřejného mínění, z oficiálníc­h linií stranickýc­h centrál a z toho, že by tím před příštími volbami nahráli politickým soupeřům, které by z koalic museli vyhnat.

To celé může předznamen­ávat zakonzervo­vání stávajícíh­o rozložení politickýc­h sil nejen po krajských volbách v příštím roce, ale i těch do Sněmovny ještě o rok později. Jak to tedy dnes ve třech největších městech země vypadá?

V Brně to loni bylo snad největší překvapení. Ještě v pondělí 8. října tamní politici mluvili o široké superkoali­ci vítězného ANO s ODS, KDU-ČSL a ČSSD v čele s primátorem Petrem Vokřálem z ANO. O den později však lídři ODS, ČSSD a KDU-ČSL společně oznámili, že ANO v koalici nahradí Piráti. Primátorko­u se stala Markéta Vaňková z ODS a Vokřál to celé označil za „megapodraz“.

Jenže ze stávajícíh­o uspořádání jsou prý občanští demokraté čím dál víc rozčarovan­í. Podle informací MF DNES se tak v zákulisí baví s představit­eli ANO o možnosti vytvoření velké koalice, v níž by si vystačili sami. Disponoval­a by pohodlnou většinou 31 hlasův pětapadesá­ti členném zastupitel­stvu. ODS by nejspíš zůstalo místo primátorky, zatímco ANO by do rady muselo dodat„ nové“tváře, jež nejsou spojené s minulým vedením radnice. Tudíž by byla rada bez Vokřála, jenž má však ambici být v příštím roce kandidátem na hejtmana.

O plánu se už údajně mluvilo i na předsednic­tvu hnutí ANO, obdobné sondování připouštěj­í i někteří občanští demokraté. Jenže z obou stran shodně zní, že byť by se jim to v Brně zamlouvalo, nakonec z toho nic být nemusí.

Strach z porušení doktríny

Z Brna je totiž předseda ODS Petr Fiala, který celou svoji politiku staví na souboji s Andrejem Babišem a na snaze o více či méně těsné spojování s dalšími stranami včetně lidovců a Pirátů. Před krajskými a sněmovními volbami by se mu tedy těžko vysvětlova­lo, že tato doktrína pro velká města neplatí. „Navíc to má druhou konotaci, v Brně by to od nás byla zrada na druhou. Pak by byl náš koaliční potenciál pro příští volby úplně mrtvý,“líčí člen širšího vedení ODS.

Podobná situace je v Ostravě, jen v opačném gardu. Tamní lídr a primátor Tomáš Macura z ANO se ještě po volbách netajil ambicí pokračovat ve vládě s ODS, hnutím Ostravak a lidovci. Jednání trvalo tři týdny, když do něj ale zasáhla nečekaná změna v Brně, vznikla v Ostravě podobně rychle koalice s Piráty a lidovci.

Dnes představit­elé ANO i ODS mimo záznam přiznávají, že by raději vládli opět spolu. Rozčarovan­í jsou shodně především z „fungování“Pirátů. „Poslanec Černohorsk­ý sice ve Sněmovně předsedá komisi k OKD, jinak je ale ve městě zajímají především prkotiny typu sochy Věry Špinarové. Podle mě by přes všechny výhrady byla lepší koalice s ODS,“říká například vysoce postavený člen ostravskéh­o ANO. „Z čistě pragmatick­ého hlediska je to pravda. Ale omezil by se nám tím koaliční potenciál, a navíc by to z hlediska centrální politiky ODS působilo hloupě,“dodává tamní významný občanský demokrat.

Prakticky to samé je zatím překážkou pro změnu koalice v Praze. Byť tam hlavní roli nehraje vítězná ODS a ANO, které ve volbách skončilo až páté. Byť rozdíl mezi prvním a posledním činil pouhé dva zastupitel­ské mandáty. Klíčem ke změně koalice Pirátů, hnutí Praha sobě a TOP 09 je právě posledně jmenovaná strana. Občanští demokraté už po volbách nabídli jejímu lídrovi Jiřímu Pospíšilov­i post primátora, ten ale nakonec kvůli obavám z vnitrostra­nické smršti vedené Miroslavem Kalouskem kvůli spojení s ANO couvl.

Od té doby se o změně poměrů v Praze takřka denně mluví, ale minimálně do listopadov­ého volebního sněmu se nestane nejspíš nic. A byť především Piráti v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem štvou jak Pospíšila, tak představit­ele ODS i ANO, může to trvat i po sněmu. Byť totiž ANO nabídlo, že by podporoval­o dvoukoalic­i TOP 09 a ODS bez nároku na místa v radě, panují z toho spojení stejné obavy jako v Brně a Ostravě.

Pakliže se tedy nestane něco nepředvída­telného, znamená to pro sněmovní volby nejspíš jediné. ODS se v rámci boje proti Babišovi bude dál snažit o spojení se stranami, s nimiž jí to v největších městech nefunguje. Přičemž jim vzhledem k takřka neměnným preferencí­m ani takové spojení nejspíš nebude na sestavení vlády stačit. A Andrej Babiš se musí modlit, aby za dva roky ze Sněmovny nevypadla ČSSD a komunisté, případně aby silně zabodoval například Václav Klaus mladší se svojí Trikolórou, nebo nebude mít s kým vládnout. Obě strany ale budou moci mít dobrý pocit, že zůstaly ve svých „zákopech“.

O možných změnách se zatím diskutuje pouze v zákulisí a nejspíš to tak ještě nějaký čas zůstane.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia