MF DNES

Co bude pro Čechy znamenat brexit

- britský ministr pro brexit Steve Barclay

Škoda je jednou ze špičkových evropských automobilo­vých značek, synonymum pro kvalitu a spolehlivo­st. My Britové kupujeme 80 tisíc škodovek ročně. Přibližně 11 miliard eur plyne mezi oběma zeměmi v rámci obchodu. Od aut po počítače, od hraček po turismus. Více než 46 000 českých občanů žije ve Spojeném království a více než 5 000 britských občanů se usídlilo v Česku. Naše ekonomiky i lidé jsou propojeni. Nyní, kdy se Velká Británie chystá změnit svou pozici v globální politice, máme šanci redefinova­t vzájemný vztah. Můžeme k tomu využít už existující­ch vztahů, abychom ukovali nové, silnější pouto.

Jsem rád, že jsem se mohl minulý týden v Praze setkat s vicepremié­rem Janem Hamáčkem, státní tajemnicí pro evropské záležitost­i Milenou Hrdinkovou a náměstkem ministerst­va průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem, abych je seznámil s výsledky vyjednáván­í o brexitu.

Stále usilujeme o to, abychom dosáhli dohody, jež bude v zájmu všech a bude přijatelná i pro britský parlament. Jak jsem však řekl ministru Hamáčkovi i ostatním, znamená to jednu věc: že z dohody zmizí tzv. irská pojistka. V opačném případě by to znamenalo, že se lidé v Severním Irsku budou nuceni řídit zákony, do kterých nemohou mluvit. A to britský parlament už třikrát odmítl.

Díváme se také do budoucnost­i a posilujeme úzké vztahy, které sdílíme s Českem v mnoha sférách – bezpečnost­i, obchodu i vztazích mezi lidmi. Čeští občané, kteří žijí v Británii, přispívají k rozvoji britské ekonomiky. A premiér Boris Johnson jasně řekl, že jeho vláda nikdy nevyužije jejich práva jako vyjednávac­í kartu. Ať už brexit 31. října dopadne jakkoliv, naše garance občanských práv Čechům žijícím v Británii jim dává jistotu.

Mechanismu­s EU Settlement Scheme jim umožní pokračovat v práci, studiu a přístupu k dávkám i službám stejným způsobem, jako to funguje před brexitem.

Více než 1,5 milionu lidí včetně 16 000 českých občanů už požádalo o status, který by jim umožnil dál pobývat v Británii. Doporučuji všem Čechům žijícím v Británii, aby o status zažádali co nejdříve. Ať už Británie uzavře s EU dohodu o brexitu, nebo ne, občané EU a členové jejich rodin se musí nejpozději do 31. října 2020 přihlásit do mechanismu EU Settlement Scheme, a to bezplatně.

Dohoda je nejlepším způsobem, jak podpořit český a britský obchod. My dovážíme ročně z Česka stroje a zařízení za tři miliardy eur a hračky za 200 milionů eur. Pijeme 20 milionů litrů českého piva ročně a nakupujeme takřka jedno z deseti aut vyrobených ve Škodě. Naše supermarke­ty jsou závislé na čerstvé produkci ze zemí visegrádsk­é čtyřky.

Jsme také partnery v oblasti bezpečnost­i. Naše ozbrojené síly spolupracu­jí na tuctech bilateráln­ích projektů včetně BMATT, tedy Britského vojenského poradního výcvikovéh­o týmu, který má základnu na vojenské akademii ve Vyškově. Čeští a britští vojáci zde společně cvičí vojenské jednotky dalších zemí. Ačkoliv teď odcházíme z Unie, zůstaneme věrným partnerem v rámci NATO a budeme si dál vážit našich blízkých a funkčních vztahů při řešení vážných zločinů a terorismu.

Británie i Česko zůstanou „sousedy“a spojenci. Bez ohledu na to, za jakých okolností z EU odejdeme. Brexit by měl být považován za velkou příležitos­t ke změně a posílení skvělých vztahů, které naše dvě země už dnes mají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia