MF DNES

Stavby dál v rukou radnic

Městské části odmítly centrální stavební úřad

- Redaktor MF DNES

PRAHA Stavební řízení v hlavním městě trvají neúměrně dlouho. Celkem 22 úřadů ve všech větších městských částech je totiž zahlceno množstvím žádostí o povolení staveb, z nichž některé jsou velmi komplikova­né. To má za následek pomalou výstavbu nejen bytů, ale třeba i důležitých dopravních staveb.

Vládnoucí koalice na magistrátu proto přišla s plánem, jak situaci zlepšit. „Navrhli jsme zřídit centrální stavební úřad na magistrátu, který by se věnoval výhradně velkým stavebním projektům, které svým rozsahem mají celoměstsk­ý význam,“říká radní Prahy pro legislativ­u Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN).

Úřad by například řešil projekty bytových a administra­tivních komplexů nebo rozsáhlých dopravních staveb, jejichž vznik měl urychlit. Zároveň by se odlehčilo i ostatním stavebním úřadům.

Novinku se Praha chystala prosadit pomocí změny Statutu hlavního města, což je vyhláška, která především upravuje vztah mezi magistráte­m a městskými částmi. Návrh nového znění poslala už před létem do připomínko­vého řízení radnicím, následně měla finální podobu měla schválit rada a zastupitel­stvo Prahy. Jenže k tomu vůbec nedojde, neboť záměr rozcupoval­y městské části bez ohledu na politickou příslušnos­t jejich představit­elů.

„Žádná městská část náš návrh nepodpořil­a, všechny vyjádřily svůj nesouhlas. Nezbývá nám než to respektova­t, protože se dá těžko něco měnit, když s tím radnice nesouhlasí,“přiznává radní Kordová Marvanová, která změnu vyhlášky připravila a nadále si za ní stojí.

Radnice nechtějí přijít o vliv

Samy radnice zdůvodňují svůj odmítavý postoj různě, v každém případě však nechtějí o svoji kompetenci přijít. „Městská část by ztratila podstatnou možnost uplatnit svůj vliv na řešení staveb zmiňovanýc­h ve vyhlášce,“vysvětluje mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. Podle ní by se navíc bez změny současné legislativ­y povolování staveb stejně neurychlil­o.

Jako nekoncepčn­í zavrhla vyhlášku také Praha 10, která poslala hlavnímu městu hned šest různých připomínek. Zásadní výhrady má i Praha 8 nebo Praha 7, která také nevěří, že by tak mohlo dojít ke zrychlení celého procesu.

Rada Prahy 12 podle její místostaro­stky Evy Tylové (Piráti) zase odmítla především tu část, která se týká velkých developers­kých staveb. Lokální stavební úřady totiž mají mnohem lepší místní znalosti než jeden centrální úřad, myslí si místostaro­stka. Naopak s přesunem dopravních staveb na magistrát Praha 12 problém nemá.

Některým radnicím se také nelíbí, že velkými projekty, o kterých by magistrát rozhodoval, se myslí všechny s podlažní plochou přesahujíc­í čtyři tisíce metrů čtverečníc­h. „To je v podstatě jen větší činžák,“podivuje se místostaro­sta Prahy 6 pro územní rozvoj Jakub Stárek (ODS). Zároveň dodává, že jeho městská část si chce ponechat dohled nad výstavbou škol a školek v nových výstavbách.

Radnice Prahy 5 se sice proti vzniku centrálníh­o stavebního úřadu v zásadě nestaví, v jednom je ale s Prahou 6 zajedno. Podle ní by magistrát měl řešit pouze skutečně velké projekty, konkrétně od rozlohy 20 tisíc metrů čtverečníc­h.

Více odborníků

Vedení města hájí centrální úřad tím, že docílí urychlení procesu povolování velkých stavebních projektů i proto, že by mohl disponovat větším množstvím odborných pracovníků oproti malým stavebním úřadům. Také by měl možnost sjednotit způsoby rozhodován­í. Dosud totiž nepřistupu­jí úřady k obdobným případům vždy stejně. Co někde povolí, jinde projít nemusí.

Přestože radní Marvanová u radnic narazila, pokusí se s nimi domluvit alespoň na dílčích změnách, které by si mohly udělat samy. Mělo by se tak stát na společné poradě se zástupci radnic, kterou se radní chystá svolat. Podle ní může ke zlepšení situace napomoci také posílení personálu na jednotlivý­ch stavebních úřadech nebo to, pokud dojde k organizačn­ím změnám.

Hlavní město vidí naději ve změně legislativ­y, neboť povolování staveb je v současnost­i pomalé i proto, že je celý proces velmi komplikova­ný. Zjednoduše­ní má přinést nový stavební zákon, který předkládá ministerst­vo pro místní rozvoj. Jeho věcný záměr už koncem června schválila vláda, pokud bude bez větších potíží schválen, měl by začít platit od roku 2021.

Praha má ale k jeho nynější podobě výhrady. „My jsme se za hlavní město připojili se zásadními připomínka­mi. Chceme, aby novela vedla ke zrychlení rozhodnutí úřadů, ale nikoliv na úkor kvality,“podotýká radní. Například odmítá možnost, aby se při nedodržení lhůt ze strany úřadů automatick­y počítalo s jejich souhlasem.

„Městské části vyjádřily nesouhlas. Nezbývá nám než to respektova­t.“

 ??  ?? Pod kontrolou radnic Městské části nechtějí, aby o velkých stavebních projektech rozhodoval magistrát. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN) radní Prahy pro legislativ­u
Pod kontrolou radnic Městské části nechtějí, aby o velkých stavebních projektech rozhodoval magistrát. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN) radní Prahy pro legislativ­u
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia