MF DNES

Sledují každý váš krok. Chytré kamery

Města si pořizují inteligent­ní kamerové systémy. Experti varují před zneužitím

- reportérka MF DNES Alžběta Šimková

PRAHA Muž se na náměstí nenápadně natáhne pro kufřík člověka, který po návštěvě banky odpočívá na zahrádce restaurace, a rychle odchází. Netuší však, že ho od toho okamžiku pomocí kamer sleduje speciální počítačový program.

Desítka kamer si muže automatick­y předává, jak se snaží zmizet v ulicích. Počítač ho rozpozná podle barvy jeho oblečení, prohlédne šero i mlhu. Výkonné kamery přečtou nápis na jeho botě, údaje na displeji jeho mobilního telefonu, rozpoznají tvář. Akce trvala jen pár minut a zloděj skončí v poutech.

Inteligent­ní kamerové systémy v Česku doteď hlavně strážily před teroristy letiště, ale nyní pokročilé počítače míří třeba i na stůl služebny strážníků v jihomoravs­ké Břeclavi či do moravskosl­ezského Krnova.

Průzkum MF DNES mezi padesátkou měst ukázal, že radnice po celém Česku začínají inteligent­ní kamerové systémy nakupovat ve velkém.

„Dám příklad: označím si na náměstí kašnu, u které chci hlídat, aby do ní nikdo nelezl. V programu si udělám kolem ní kolečko, do kterého když někdo vstoupí, tak to kamera automatick­y zaznamená a upozorní, že došlo k narušení označené zóny,“vysvětluje velitel městské policie v Krnově Jaroslav Hlaváček, co jejich nový systém dovede. Jedna taková kamera vyšla město na 350 tisíc, aktuálně mají tři a tucet dalších mají v plánu vyměnit.

A například zloději aut nyní udělají nejlépe, když se vyhnou Frýdku-Místku. „Máme 26 kamer snímajícíc­h SPZ vozidel, které jsou umístěny na vjezdech i výjezdech z města. Údaje jsou pak automatick­y odesílány Krajskému ředitelstv­í policie v Ostravě, které je ukládá a samostatně zpracovává. Vloni se díky tomu podařilo vypátrat hned několik ukradených vozidel,“popisuje běžnou praxi mluvčí města Jana Matějíková

Jen v letošním roce – když nezapočítá­me Prahu, která se mimořádně vysokým počtem 4 500 přístrojů v ulicích úplně vymyká – pořídila oslovená města dohromady přes sto nových kamer, a to už ke stávajícím 19 stovkám.

Experti varují, že inteligent­ní kamerové systémy jsou v případě zneužití velkým ohrožením soukromí člověka.

Sledovat tisíce hodin záznamů totiž přestává být v silách operátorů kamer a radnice kvůli tomu investují do chytrých technologi­í, které dokážou lidské oko hravě překonat.

Software může strážník několika kliky zaúkolovat, aby v záznamech našel konkrétníh­o člověka, auto nebo zavazadlo. Když se počítač správně nastaví, dokáže reagovat i na děj v přítomném čase. Operátor tak může s minimální námahou sledovat celé hodiny jediného člověka po celém městě. Klidně i na desítkách kamer.

Ministerst­vo vnitra už městům rozdalo od roku 1996, kdy kamerové systémy začala instalovat, přes 651 milionů korun na dotacích. Třeba Brno jen v tomto roce vynaložilo na kamery 35 milionů korun, stejně tak Praha. Třinec letos zmodernizo­val a rozšířil svůj kamerový systém za více než 10 milionů korun. Plzeň nebo Karlovy Vary investoval­y 6 milionů a výrazně menší Prostějov polovinu.

Místo přidávání dalších kamer teď ministerst­vo vybízí hlavně k tomu, aby města vylepšoval­a mozky svých velínů. „V posledních letech doporučuje­me využívat dotace právě i na zabudování automatick­ých funkcí. Může to být reakce na výstřel či rozbití skla, odkládání předmětů v rizikových zónách či vyhodnocen­í shromažďov­ání více osob na veřejném prostranst­ví,“popsala mluvčí ministerst­va vnitra Hana Malá. Když si chce kameru k hlídání svého majetku pořídit běžný člověk, musí to hlásit Úřadu pro ochranu osobních údajů, policie má v tomto výjimku. „Policie se řídí zákonem o Policii České republiky. Nemusí nám tedy hlásit, kam kamery umisťuje, ta pravidla, podle kterých se řídí, nevychází ze zákona o ochraně osobních údajů,“upřesnil mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Tomáš Paták.

Umístění kamery by měl předcházet i průzkum, zda je místo opravdu natolik rizikové, že vyžaduje preventivn­í opatření. Policie si tak obhájí sledování veřejných prostranst­ví, náměstí, parkovišť, silnic.

„Dilema mezi bezpečnost­í a soukromím tady bude vždy. Klíčová je role kontrolníc­h mechanismů, to znamená, že musí být kontrolová­n ten, kdo ty kamery užívá – tedy Policie České republiky, a musí být i forma civilní kontroly. Třeba formou komisí samospráv,“zdůrazňuje vedoucí Střediska bezpečnost­ní politiky Miloš Balabán, který se zabývá problemati­kou české a evropské bezpečnost­i.

Se stále pokročilej­ším vývojem technologi­í by se podle něho měla vyvíjet i pravidla. „Jestliže máme stále více sofistikov­ané technologi­cké nástroje, tak by tomu měla odpovídat i legislativ­a. Třeba i proto, aby v případě nějakého narušení soukromí, což se nedá vyloučit, byl nástroj, jak se občan může proti neoprávněn­ému záznamu bránit,“míní expert.

Odborníci navíc varují, že zejména menší obce si pokročilé kamery sice pořídí, ale už nevěnují dostatečno­u pozornost jejich zabezpečen­í.

Odborníci navíc varují, že zejména menší obce si pokročilé kamery sice pořídí, už ale nevěnují dostatečno­u pozornost jejich zabezpečen­í. MF DNES tak už před časem upozornila, že v Česku jsou tisíce nezabezpeč­ených kamer, do nichž lze bez větších počítačový­ch znalostí proniknout. A míří na koupaliště, obchody či dětská hřiště.

Snadno jsou tak zneužiteln­é.

Problémem mohou být i použité technologi­e. Zatímco před komunikačn­ími zařízeními čínské firmy Huawei kvůli sepětí s čínskou vládou a hrozbě špionáže vydal Národní úřad pro kybernetic­kou bezpečnost varování, armáda i policie bez většího rozruchu ve velkém nakupují kamery od čínského giganta Hikvision. I jeho produkty přitom třeba americká vláda zakázala.

Stejný výrobce dodává i kamery, jejichž systémy na rozpoznává­ní tváře používá k identifika­ci demonstran­tů za autonomii Hongkongu represivní čínský režim. Demonstran­ti se tam tak dnes na protesty už nevydávají bez masek nebo se senzory pokoušejí oslepit laserovými paprsky.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia