MF DNES

Vinici zalije chytrý automat

Pro Grébovku vyvine Česká zemědělská univerzita systém zalévání sledující předpověď počasí

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Letošní léto donutilo městské části zamyslet se nad tím, jak se lépe připravit na sucho a horko. Někde jim s tím pomáhá Česká zemědělská univerzita v Praze. V Havlíčkový­ch sadech ve druhé městské části bude vzdělávací a vědecká instituce testovat nový závlahový systém. Praze 6 zase pomůže najít zeleň, která lépe snáší období bez srážek.

„Rádi bychom, aby hospodařen­í s vodou dostalo vědecký náboj,“vysvětluje místostaro­sta Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS), co vedlo městskou část ke společnému partnerstv­í s univerzito­u.

Zaleje, jen když je potřeba

Projekt hospodárně­jšího zavlažován­í je první z několika opatření, která mají vzejít z dlouhodobé spolupráce univerzity a Prahy 2. Univerzita díky tomu získá možnost své výzkumy vyzkoušet v praxi ve městě a život v metropoli tím pomoci přizpůsobi­t klimatické změnám.

„Chceme vytvořit typové řešení pro konkrétní zástavby tady ve městě, které by byly posléze přenosné jinam,“vysvětluje rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička. Počáteční analýzu druhé městské části budou mít odborníci hotovou do konce roku. Pilotní projekt ve vinici Grébovka využije moderních technologi­í. Ty zajistí zachycení dešťové vody a její využití v závlahovém systému. Voda bude rostliny zalévat jen tehdy, když to budou opravdu potřebovat.

Systém bude zároveň pracovat s meteorolog­ickými údaji a závlahu přizpůsobí předpovědi počasí. „Jde nám zejména o to, zachytit vodu co nejblíže místu, kam dopadne. Krajina musí být schopná vláhu nejen zadržet, ale i akumulovat,“říká rektor Petr Sklenička.

Kolik bude stát první pilotní projekt, zatím městská část teprve odhaduje. „Včetně vybudování závlahovýc­h systémů, čidel a retenčních nádrží, které budou potřeba na závlahu vinice, to bude stát zhruba šest milionů korun,“uvádí zastupitel Prahy 2 Jan Recman (ODS). Počítá se s tím, že náklady by se rozdělily mezi městskou část, magistrát a část by pokryla dotace.

I šestá městská část, ve které sídlí ČVUT a VŠCHT, pracuje s univerzita­mi na hledání opatření, která se týkají klimatický­ch změn. V současné době se zemědělsko­u univerzito­u o spolupráci jedná.

„My se ptáme vysokých škol, a především zemědělské univerzity, jakým způsobem přistupova­t k rostlinám, které by se dávaly do stěn a na fasády v rámci veřejného prostoru, či jak nakládat s dešťovou vodou,“vysvětluje Eva Smutná (bez polit. přísl.), radní pro strategick­ý rozvoj Prahy 6.

Upřesňuje, že odborníci budou hledat například druhy rostlin, které vydrží sucho. Městská část spolupracu­je na těchto projektech s hlavním městem.

Podle Smutné by tak mohl vzniknout ze zjištěných údajů určitý manuál i pro ostatní městské části.

Jednotlivé radnice mají i finanční motivaci, aby se jim dařilo lépe hospodařit s vodou. Náklady na údržbu zeleně dosahují běžně v jednotlivý­ch městských částech i sto milionů korun ročně.

„Do budoucna se musíme učit čím dál víc využívat velké přívalové deště, protože prognóza je, že v roce 2050 budou 80 procent z dešťů přívalové srážky. Musíme se naučit v krajině vodu posbírat. V Izraeli tomu říkají sklízení přívalové vody,“doplňuje Sklenička.

Podle rektora roste průměrná teplota ještě rychleji, než klimatolog­ové předpoklád­ali. „Obávám se, že i ty dnešní modely budou nakonec až příliš optimistic­ké,“dodává. Podle něj je proto potřeba se na změnu klimatu připravit.

Stále tepleji

Letošní léto bylo v Česku s průměrnou teplotou 19,5 stupně Celsia nejteplejš­í od začátku sledování měsíčních průměrů v roce 1961. Oproti normálu bylo letos podle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu v období od června do srpna tepleji o 2,5 stupně.

Z hlediska srážek bylo letošní léto podprůměrn­é. Od začátku června do konce září spadlo v Česku 188 milimetrů deště. To představuj­e přibližně tři čtvrtiny dlouhodobé­ho průměru.

Letos vyhlásila klimaticko­u nouzi městská část Praha 7, následně vyhlásila stav klimatické­ho ohrožení a dopravní nouze Praha 6. Obavy nad klimaticko­u nouzí vyjádřil i magistrát a následně vyhlásil klimatický závazek.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Jak zeleň udržovat V Praze 2 se rozléhá 55 hektarů parků. Na jejich údržbu vynaloží radnice nemalé finanční prostředky. Česká zemědělská univerzita tam otestuje moderní metody zavlažován­í.
Foto: František Vlček, MAFRA Jak zeleň udržovat V Praze 2 se rozléhá 55 hektarů parků. Na jejich údržbu vynaloží radnice nemalé finanční prostředky. Česká zemědělská univerzita tam otestuje moderní metody zavlažován­í.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia