MF DNES

Rozpočet ve stínu Staňka a Šmardy

-

Bouřlivějš­í než v předchozíc­h letech, ale paradoxně o dost víc ve stínu než dříve. Řeč je o státním rozpočtu, zákonu zákonů, jenž průzračně jako žádná jiná politická bitva o cokoliv ukazuje, kdo a jak v této zemi vládne. I když předpis v podobě objemného fasciklu textů a tabulek teprve opustil Strakovu akademii a míří do Sněmovny, bitva o něj už tento rok fakticky skončila.

A že letos stála za to. Vzpomínáte? Vůbec poprvé se stalo, že některá koaliční strana nehlasoval­a na vládě pro návrh rozpočtové­ho rámce. Následoval­a další rarita, otevřený dopis jednoho koaličního předsedy a vicepremié­ra jinému předsedovi a premiérovi, jak je navržený rozpočet nerealisti­cký. Běžnějším koloritem už byly dramatické brífinky, kde se hrozilo odchodem z vlády a vznášely se požadavky na desítky miliard navíc pro resorty spravované ministry ČSSD. Do toho tvrdé ultimátum od polovládní KSČM, paradoxně zprava, aby země více šetřila. Ve finále pak dvoustrann­é, někdy až sedmihodin­ové schůzky ministrů s šéfkou státní kasy.

A výsledek? Předpoklád­aná idylická dohoda koaličních partnerů, státnický ústupek komunistů a jednomysln­é schválení rozpočtu na vládě (a brzy jistě také ve Sněmovně). Zkrátka „samá pozitiva a sociální jistoty“.

Horké rozpočtové léto, tedy tradičně čas od konce jara do 30. září, kdy vláda musí poslat plán státních financí do Sněmovny, letos skoro přesně kopírovalo obrys bizarní vládní krize s výměnou ministra kultury.

A ta se na rozpočtu nepochybně podepsala.

Lze předpoklád­at, že mnohá dramatická gesta ČSSD kolem rozpočtu měla hlavně mediálně zakrýt vnitřní problémy s hledáním a prosazením nástupce ministra Staňka. Kdyby nebylo ono bití na poplach trochu přifouknut­é, spokojil by se třeba ministr Petříček nakonec s pouhou šestinou toho, co předtím požadoval jako nevyhnutel­nou sumu pro přežití svého resortu? A naopak: nebýt toho, že ČSSD byla kvůli vetovanému Šmardovi málem jednou nohou z vlády, nezakleklo by na ni ANO více a nesnažilo se zmírnit astronomic­ké vládní výdaje, zejména ty mandatorní? Ostatně i opozice by měla víc času vrtat se v rozpočtu, kdyby nemusela denně vlastním tělem bránit demokracii před apokalypso­u zemanismu-babišismu.

Ale pozdě bycha honit, výsledek toho, že se nejdůležit­ější zákon roku dostal v létě do stínu bláznivé šlamastyky kolem ministra, jehož nikdo neznal, leží teď před námi. Seznamte se. O více než 100 miliard meziročně vyšší příjmy, ale o totéž vyšší i výdaje. Deficit 40 miliard po několika letech konjunktur­y. Jen na splácení úroků ze státního dluhu ročně 44 miliard. A rychle rostoucí mandatorní výdaje, celkově už se zvolna blížící bilionu. To je rozpočet pro časy zalité sluncem, ne pro mračna, která už vykukují na obzoru.

 ?? komentátor MF DNES ?? Miroslav Korecký
komentátor MF DNES Miroslav Korecký

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia