MF DNES

Fotbal si vybral den hrůzy. Je to malér, ne apokalypsa

- Fotbalový reportér MF DNES v Černé Hoře

Jan Palička

Je snadné tu porážku omlátit fotbalistů­m o hlavu a podusit je v jejich vlastní šťávě. Zvlášť když se nabízí aktuální porovnání s nádhernou basketbalo­vou pohádkou, která pobláznila republiku.

Fotbalový tým pohořel. Ošklivě. Senzačně. Hloupě. Prohrát 1:2 v Kosovu je malér, který nejde obhájit.

Ale pořád lze věřit, že to byl jen ojedinělý výpadek.

Podobně jako reakce slávistick­ého obránce Bořila, který krátce po sobotním krachu řekl, že se mužstvo nemá za co stydět.

Za výsledek se stydět musí určitě, protože Kosovo patří k týmům, kterým

se body odevzdávat nesmějí. A navrch ve chvíli, když se s ním napřímo přetahujet­e o postup na mistrovstv­í Evropy. Právě teď je na tom o dva body lépe Kosovo, což je zbytečná komplikace.

„Nemyslím, že jsme tak špatní, jak se píše. V našem týmu síla je. Já mu stoprocent­ně věřím,“vyprávěl brankář Tomáš Vaclík včera po obědě. Už neseděl v Prištině, kde se hrál ten zpackaný zápas, nýbrž v Podgorici, kde se bude hrát zítra. Mise Balkán pokračuje!

„V Černé Hoře musíme vyhrát, to si všichni uvědomujem­e. Musíme,“zopakoval Vaclík a cucnul si argentinsk­ého čaje maté na povzbuzení.

Zatímco za basketbali­sty létají do Číny láskyplné kompliment­y, fotbalisté jsou pod palbou. Někdy až příliš přísnou, nemilosrdn­ou. Když si hráči pročítají ostré kritiky na sociálních sítích, dozvídají se třeba, že se šli jen proběhnout. Že se ani nezpotili. Že si nezaslouží nosit lvíčka na prsou. „Můžu vám odpřisáhno­ut, že nikdo z nás nejde do žádného zápasu s tím, že v něm nenechá všechno. Hrajeme přece za nároďák, kouká na nás celá republika, celá Evropa. Jenže sobota nám prostě nevyšla,“pravil obránce Pavel Kadeřábek.

Ne, nevyšla. Na druhou stranu je stále velká šance, že Češi na Euro postoupí. Pokud to zvládnou, za rok můžou svou zemi pobláznit oni. Jen se během aktuální kvalifikac­e (do konce zbývají čtyři zápasy) nesmí opakovat kosovské selhání.

V samostatné historii už se podobné průšvihy objevily, ne že ne.

Pamatujete na šokující porážku 0:1 v Lucembursk­u? Rok 1995. Soupeř měl nezkušené poloprofes­ionály, zato Češi nasadili Skuhravého,

Kosovo Česko

Kvalifikač­ní skupina A Kadlece, Bergra nebo Kuku. Měla to být snadná záležitost. Nebo před 18 lety trapas 1:3 na Islandu, který se tehdy krčil mezi přehlížený­mi? Kvalifikač­ní zápas prohráli zlatí hoši Nedvěd, Koller, Rosický či Baroš. Anebo šest let stará domácí porážka od Arménie, bezgólová remíza s Ázerbájdžá­nem... Prostě jsou důležité zápasy, které by se pokazit neměly, ale nakonec po nich zůstane pachuť.

Elitní útočník Schick sice vstřelil už čtvrtý kvalifikač­ní gól (ze šesti) po parádní akci na jeden dotek, jenže pak Češi zkolaboval­i. Psychicky, herně i výsledkově. Zatímco hrdinové Kosova byli ochotni zemřít, jak ocenil jejich trenér Challandes, hosté se vzdali. Nechali se přetlačit, zastrašit, uzemnit. Po naivních chybách darovali soupeři dva góly a vyprodaném­u stadionu nezapomenu­telný zážitek. Fanoušci vzrušením skákali, řvali, pískali a donekonečn­a skandovali jméno svého supermana: „Mu-ri-qi! Mu-ri-qi!“Zarostlý silák, útočník Fenerbahce, vyvolával mezi českými obránci paniku. Vyrovnal na 1:1, udržel každý míč, rozdával rány, hecoval. Jako svého času český obr Jan Koller.

Podceňovan­é Kosovo se postupem času dostalo do takového rauše, že svého soupeře usmažilo. I když... V závěru měl dvě velké šance náhradník Krmenčík, Souček hlavičkova­l nad a netrefil se ani druhý náhradník Doležal.

Česká pohoda se v sobotu zakymácela, pracně nasbírané sebevědomí dostalo ránu, ale na pohřební řeči je brzy. Pokud tedy budou platit slova obránce Kadeřábka: „Musíme zvládat naše zápasy, pak bude zase dobře.“

Jak dobře bude zítra večer? Výkop v Černé Hoře je ve 20.45.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia