MF DNES

K metropolit­nímu plánu dorazilo 45 968 podnětů

-

PRAHA K připravova­nému novému pražskému územnímu plánu dorazilo 45 968 připomínek od 4 120 osob a institucí. Většina byla duplicitní­ch, takže ve výsledku podněty dorazily ke 14 475 konkrétním bodům plánu. Nejvíce se jich týkalo Pražského okruhu, ruzyňského letiště a oblasti Bohdalce.

Připomínky mohli lidé podávat do konce loňského července, nový územní plán by měl začít platit od roku 2023. Podněty poslalo 14 veřejných institucí, 56 z 57 městských částí a 4 050 zástupců veřejnosti. Připomínky byly doručovány na papíře a bylo nutné je zanést do elektronic­kého systému. Nejvíce jich doručila Praha 6, a to 1 453.

Problémem byla podle zástupců města vysoká míra duplicity došlých podnětů. Zajímavost­í je, že 100 nejaktivně­jších připomínku­jících, tedy asi 2,4 procenta z celkového počtu, podalo 21 tisíc podnětů, tedy 46 procent ze všech došlých.

Náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) uvedl, že nejvíce připomínek se týkalo letiště a Pražského okruhu. Tyto stavby jsou však dány vyšší územní dokumentac­í a na úrovni územního plánu s nimi nejde nic dělat. Připomínky proto nejde vyhodnotit kladně.

Dalším exponovaný­m místem byla oblast Bohdalce, kde by mohla v budoucnu vzniknout nová čtvrť. „V té době se zpracováva­la územní studie, která vyvolala spoustu otázek. Teď se významným způsobem předělává,“dodal náměstek.

Město nyní připomínky zapracováv­á a zároveň jedná s městskými částmi. „S významnou částí městských částí už jsem hovořil a vnímám priority jejich potřeb,“řekl Hlaváček. V první polovině příštího roku by měla být hotova upravená dokumentac­e, která se znovu představí veřejnosti. Následovat bude další kolo veřejného projednání včetně podání připomínek. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia