MF DNES

Chystají největší převoz nosorožců do Afriky

- — Tomáš Plecháč

DVŮR KRÁLOVÉ

Dvorský safari park po měsících příprav vypraví pět nosorožců dvourohých do Rwandy. Bude to největší převoz těchto zvířat z Evropy do Afriky v historii. Přesun za více než čtyři miliony korun potrvá třicet hodin. Nosorožci mají pomoci s obnovou tamní populace. Pětice nosorožců dvourohých (černých) opustí zoo v neděli brzo ráno. Vydá se na téměř třicet hodin trvající cestu.

Tři pocházejí přímo ze zdejší zoo, dva ze zahrad v Dánsku a Velké Británii. Na převoz do přísně střeženého národního parku Akagera se zvířata měsíce připravova­la. Na cestu se vydá samice Jasmína, Jasiri a nosorožec Many, doplní je samec Mandela z Ree Park Safari v Dánsku a samice Olmoti z britské zahrady Flamingo Land. Ani jednomu ze zvířat není více než devět let. Právě věk byl klíčovým kritériem pro jejich výběr, mladí jedinci si lépe zvyknou na nové prostředí. Nosorožci z Rwandy zcela zmizeli v 90. letech. V posledních letech se však vracejí, v roce 2017 ochranáři umístili do Akagery na severových­odě země osmnáct nosorožců z jihoafrick­é soukromé rezervace.

„Jsou to první nosorožci ve Rwandě od genocidy v 90. letech. Skupina zvířat z České republiky doplní různorodos­t genofondu nově vznikající populace. Věřím, že si nosorožci na nový domov úspěšně zvyknou a začnou se co nejdříve rozmnožova­t,“uvedl ředitel safari parku Přemysl Rabas.

Velvyslane­c Rwandy Igor Cesar označil přesun za historický okamžik pro celou zemi. „Převoz nosorožců do Rwandy je dalším krokem k obnovení divoké přírody v naší zemi, zároveň je skvělou ukázkou spolupráce rwandské vlády a Evropské asociace zoologický­ch zahrad a akvárií,“uvedl. Ve volné přírodě zbývá posledních pět tisíc nosorožců černých.

Ošetřovate­lé začnou zvířata nakládat do přepravníc­h beden v neděli už ve čtyři hodiny ráno. Kolem osmé hodiny mají nákladní auta vyrazit na pražské Letiště Václava Havla. V 18 hodin odstartuje přímý let do rwandského hlavního města Kigali.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia