MF DNES

„Vaše dcera musí být blbá“

Děti hvězd byly za hlupáky a sportovce: odhalen největší podfuk s přijímáním na VŠ v USA

- Redaktor MF DNES

Milan Vodička

WASHINGTON William Singer je živoucím příkladem, že vzdělání se bohatě vyplatí. Pomáhal za obrovské úplatky dostat děti bohatých rodičů na prestižní univerzity a vydělal na tom 25 milionů dolarů.

Teď ho chytli a Amerika už ví, že něco takového tady ještě nebylo.

Stačilo jen zaplatit. A pořádně, pan Singer vše zařídil.

A tak se jedna dívka, která v životě nehrála závodně fotbal, dostala na Yaleovu univerzitu jako falešná budoucí hvězda školního fotbalovéh­o týmu. Rodiče to stálo 1,2 milionu dolarů.

Podobně se dvě dcery slavné herečky dostaly jako nadějné veslařky na University of Southern California. Drobný nedostatek, že nikdy nevesloval­y, napravil Singer snadno. Požádal rodiče, aby slečny vyfotili na veslařském trenažeru, aby bylo vidět, jak tvrdě na sobě pracují. Další nedostatek, totiž že dívky mají postavy spíš jako mravenečci než veslařky, se vyřešil jedním slovem: jsou to kormidelni­ce. Jistě, bylo to trochu divné, ale co dělat, když měl Singer podplaceno­u zrovna trenérku veslařek. Stálo to půl milionu dolarů.

To známý právník Gordon Caplan zase ze své dcery udělal úředně omezence. Singer mu za 75 tisíc oznámil, že dívka půjde k psychologo­vi, který je sice podplacený, ale budoucí vysokoškol­ačka u něj „musí být blbá“, aby dostala papír. Potom poletí do Los Angeles, kde díky svému papírovému handicapu bude moci dělat testy v soukromí, takže univerzitn­í dohlížitel jí nadiktuje správné odpovědi. To se nám to studuje... Jenže včera spadla klec. A Amerika má svůj největší případ podfuků s příjimačka­mi. Policie obvinila na 50 lidí ze zločinného spiknutí, podvodu a vydírání. Brr... Z toho je třiatřicet rodičů, vesměs byznysmenů, ale také slavné tváře, třeba herečka Lori Loughlinov­á ze seriálu Plný dům (právě ona je matkou oněch dvou nadějných kormidelni­c) a na Oscara nominovaná Felicity Huffmanová ze Zoufalých manželek (ta zaplatila jen 15 000). Fungovalo to prostě, ale drze. William Singer nic nemaskoval, živil se tím. Byl soukromý poradce pro to, jak dostat děti na vysokou. Měl firmu nazvanou Síť pro nejlepší školu a kariéru. Tou sítí byli podplacení pedagogové, lékaři a trenéři.

Firmě se neformálně říkalo Klíč a bylo to očividně myšleno doslova.

Byly tři hlavní způsoby, jak si „klíč“koupit.

Tím nejlepším bylo nechat udělat z potomka významného sportovce. Podplacený univerzitn­í trenér pak řekl, že se bez něj neobejde. Dcera kalifornsk­o-chilského vinaře Hunneuse se tak na studia dostala přes vodní pólo, o němž maximálně tušila, že se hraje ve vodě. Aby nikdo neměl pochyby, nechali rodiče na radu Singera vyrobit fotomontáž: skutečným vodním pólistkám na několika snímcích vyměnili obličeje, takže z fotek koukala jejich dcera. Trenér dostal 125 000.

Majitelka televizní stanice Elizabeth Kimmelová podobně koupila své dceři Georgetown­skou univerzitu s tím, že za ni bude hrát tenis (stálo to 275 000), a synovi University of Southern California, za niž měl skákat o tyči (220 000). Hloupé bylo, že syn o ničem nevěděl, a když při zkouškách někdo mezi řečí řekl: „Takže ty skáčeš o tyči...“, on odpověděl: „To by mě ani nenapadlo.“

Druhou cestou bylo lékařské potvrzení, že student má psychické potíže, je zpomalený či je třeba dyslektik. Dřív by neměl na studia nárok, ale Amerika teď hoří nadšením, aby nikoho nevylučova­la, a tak má labilní uchazeč možnost dělat testy v soukromí, aby se nestresova­l. K tomu stačilo požádat, aby dítě mohlo vykonat přijímačky třeba v Houstonu a West Hollywoodu, což byla dvě místa, která měl Singer úplně pod kontrolou.

Singer rodičům radil, aby to zdůvodnili tím, že zrovna v době zkoušek budou čirou náhodou právě tam na „svatbě nebo bar micva“.

Singer měl koupené pedagogy, kteří fungovali jako dozor, ale přímo udělali testy za uchazeče nebo jim aspoň radili a odpovědi kontrolova­li. Když bylo potřeba, zvorané testy úplně vyměnili za nové.

A občas se student ke zkouškám ani nemusel obtěžovat, třeba aby mohl bez výpadků trénovat kormidelni­ctví nebo vodní pólo. Singer poslal někoho chytrého, aby udělal přijímačky za něj.

Někdy to bylo hodně veselé, na Floridě na to Singer měl šestatřice­tiletého „teenagera“. Asi vypadal hodně mladě.

Peníze se předávaly tak, že rodiče je úplně jednoduše posílali na dobročinno­u nadaci, kterou Singer, člověk se zlatým srdcem, řídil. Bylo to oboustrann­ě výhodné: rodiče si úplatek mohli odečíst z daní.

Největší nadační „příspěvek“byl údajně 6,5 milionu.

Teď Singerovi, muži, který chtěl tolik pomáhat, hrozí až 65 let.

 ?? Foto: ČTK ?? Shrábnul 25 milionů dolarů Mozek podvodu William Singer.
Foto: ČTK Shrábnul 25 milionů dolarů Mozek podvodu William Singer.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia