MF DNES

Co se děje při hlasování v britském parlamentu

-

LONDÝN Složitý a časově náročný způsob, jakým britští zákonodárc­i rozhodují v parlamentu, se naplno projevil právě při brexitu. Hlasovací proces může zabrat celé hodiny a většina dramatu se odehrává mimo dosah kamer. Co se tedy děje za scénou a proč všechno trvá tak dlouho?

Rozdělení!

Proces začíná uši trhajícím zvoláním „rozdělení“, což je parlamentn­í výraz pro hlasování. Následuje zvonění v celém parlamentu a rovněž v některých přilehlých hospodách a restaurací­ch, které má poslance upozornit, že se mají urychleně dostavit do jednací síně. Členové Dolní sněmovny mají osm minut na to, aby se seběhli ze svých kanceláří, jídelen a schůzek. Aby to měli jednodušší, jezdící schody mění směr, dveře jsou stále otevřené a dav usměrňuje parlamentn­í personál.

Zamkněte dveře

Jakmile poslanci dorazí do jednacího sálu, musí se rozhodnout o tom, jak budou hlasovat, a pak odejít těmi správnými dveřmi. Zástupci strany pověření udržováním stranické disciplíny – „whips“(doslova „biče“) – poslancům dávají instrukce, přemlouvaj­í je a někdy jim i vyhrožují, aby správně hlasovali. Po uplynutí osmi minut vydá předseda sněmovny pokyn personálu: „Zamkněte dveře!“Opozdilci už se dovnitř nedostanou.

V chodbách

Hlasovací místnosti jsou dvě chodby ve tvaru písmene C, pět metrů široké a 30 metrů dlouhé, a nacházejí se před jednacím sálem. Vchod do chodby pro ty, kteří hlasují „ano“, je za křeslem šéfa sněmovny, chodba pro „ne“je na opačném konci síně. Obě místnosti jsou stejné a občas se objeví zábavné historky o tom, jak nějaký poslanec omylem skončil v té nesprávné. Jakmile se stovky poslanců vydají hlasovat, utvoří se dlouhé a jen pomalu se hýbající fronty. Hlasy poslanců jsou zaznamenáv­ány na konci chodby u tří stolů. K nim poslanci přistupují podle počátečníh­o písmene svého příjmení.

Ti, kterým se tento postup zamlouvá, říkají, že hlasovací chodby představuj­í vzácnou příležitos­t, jak se setkat se členy vlády, které v tu chvíli nedoprováz­í jejich asistenti. „Můžete tam mluvit s ministrem dopravy o nové silnici, železniční­m spojení a podobně,“řekl konzervati­vní poslanec Mark Harper.

Kritici naopak tvrdí, že hlasovací proces je nepohodlný, dlouho trvá a je potřeba jej zreformova­t. Bonus v podobě přístupu k ministrům podle nich navíc neplatí pro opozici, jejíž poslanci málokdy hlasují jako vláda. „Nesnáším to, opravdu,“uvedl poslanec Skotské národní strany Pete Wishart a takové hlasování označil za ztrátu času. Dodal, že jeden z jeho kolegů kvůli tomu dokonce trpí záchvaty úzkosti, takže tlačenice v chodbách představuj­e i zdravotní riziko. „Je to nepohodlné, pořád do někoho vrážíte, všichni už chtějí být jinde,“dodal. (Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia