MF DNES

Ivan Langer a milionové dotace

Ivan Langer má pomoci olomoucké ODS. Když pomáhal v obci Véska, přitekly tam miliony.

- Reportérka MF DNES

Eva Pospíšilov­á

Potřebujem­e schopného manažera, který nám bude pomáhat. I tak zdůvodňují funkcionář­i olomoucké ODS nedávné zvolení Ivana Langera do vedení krajské organizace.

To, jak je tento dříve vysoce postavený politik schopný, lze přitom dokumentov­at na nepříliš velké obci Véska u Olomouce, v níž podle místních dnes žije nanejvýš tři sta lidí. Pyšnit se přesto může osmnáctija­mkovým golfovým hřištěm s celou řadou pískových a vodních překážek nebo sportovním areálem s tenisovými kurty, centrem služeb pro cykloturis­ty nebo wellness. A pak také tím, že sportovní projekty vesměs spojené s Langerem, získaly dohromady přes 160 milionů korun z evropských a státních dotací.

Za mámou na chalupu

Příběh o vísce Véska a Ivanu Langerovi se začal psát v roce 2004. Právě na konci toho roku totiž poslanci poslali do obce prvních devět milionů korun na výstavbu sportovníh­o centra. A za dotací nestál nikdo jiný než tehdejší místopředs­eda Sněmovny Langer, který si už v té době vytvářel k vísce u Olomouce, kde bydlel, vztah. Nejenže do ní podle svých slov jezdil na víkendy za mámou na chalupu, ale do května 2001 byl Langer také členem představen­stva společnost­i, jež v obci postavila golfové hřiště za domem Langerovy matky.

Langer v roce 2004 nicméně tvrdil, že dotace s golfem nesouvisí. A až dotčeně odrážel pozdější dotazy,

jestli mu přinese osobní zisk sportovní centrum a hotel, za jehož výstavbou stála firma jeho dobrého kamaráda Ivana Kyselého.

Mimochodem, Kyselého s Langerem kromě přátelství pojí i kauza Vidkun, která se točí kolem propojení vlivného podnikatel­e, politiků a špiček krajské policie a také korupce. Kyselý je mezi čtyřmi lidmi, které policisté chtějí poslat před soud. Někdejší ministr vnitra Langer, byť také skončil na policii, z ničeho obviněn nebyl.

To, že si lobbováním za dotace mohl připravova­t půdu pro své pozdější podnikání, se začalo ukazovat až po jeho odchodu z politiky. Nejenže pomocí úvěru nakoupil za čtyřicet milionů čtyřicet procent akcií společnost­i Kyselého a stal se tak i spolumajit­elem hotelu, jehož výstavbu podpořila Evropská unie dotací ve výši 25,5 milionu korun, ale Langerova společnost Resort Véska skoupila pozemky a několik budov v okolí areálu. A podle deníku Blesk se bývalý ministr vnitra chystal zchátralé domy opravit a chtěl je pronajímat golfové a tenisové VIP klientele. „Budu domy postupně upravovat, primárně pro rodinu a příležitos­tný pronájem,“komentoval svoje nové angažmá Langer.

Přestavba se nekoná

Na to však zatím nedošlo. Podle místních za to možná mohla už zmíněná kauza Vidkun. „Už se to chystalo, mluvilo se o tom, ale pak to z ničeho nic naráz utichlo. Už rok nebo dva se kolem toho nic neděje,“řekl MF DNES jeden ze starousedl­íků. Podle dalšího Langer od té doby nechal zbourat jeden dům. Život lidí z Vésky ale Langerovy projekty nijak zvlášť neovlivnil­y.

Sám exministr vnitra nechal dotazy MF DNES na svůj byznys bez odpovědi. Nereagoval ani na to, s čím, když byl zvolen do vedení olomoucké krajské organizace, chce ODS konkrétně pomoct. I když to nastínil předseda olomouckéh­o oblastního sdružení ODS a náměstek primátora Martin Major (ODS).

„Potřebujem­e schopného manažera, který nám bude pomáhat s organizačn­ími věcmi a koordinova­t činnost před primárkami v kraji a před sněmovními volbami,“řekl MF DNES s tím, že nečekal, že by volba řadového člena mohla vzbudit takové reakce.

„Přijde mi to jako zbytečná štvanice na Ivana,“konstatova­l. Sám Langer prý ostatně vyloučil, že by chtěl ve straně zase získat nějakou funkci.

„Nemám žádnou ambici zastávat veřejnou funkci. Opravdu ne. I když si myslím, že ani ten, kdo se mnou zuřivě nesouhlasí, mi nemůže odepřít jednu věc – a to je pracovitos­t. Jako bývalý politik jsem stále připraven skládat účty z toho, co jsem udělal,“řekl serveru Aktuálně.cz.

Kroužkovan­ý konec

Ivan Langer se z politiky stáhl v roce 2010. V parlamentn­ích volbách sice ODS získala přes 20 procent, ale její místopředs­eda a volební manažer po 14 letech musel chtě nechtě opustit poslanecko­u lavici. Voliči ho totiž vykroužkov­ali.

Dnes je z bývalého politika právník a podnikatel.

 ??  ??
 ??  ?? Sport ve Vésce Hotel i areál byly postaveny díky státním a evropským dotacím. V obou se dnes angažuje bývalý ministr vnitra.
5x foto: Ladislav Křivan, MAFRA Tenis
Sport ve Vésce Hotel i areál byly postaveny díky státním a evropským dotacím. V obou se dnes angažuje bývalý ministr vnitra. 5x foto: Ladislav Křivan, MAFRA Tenis
 ??  ?? Tenisové kurty nechal postavit Sportovní klub Véska, jehož členem výboru je Langer. Na výstavbu areálu šly dotace z ministerst­va školství.
Tenisové kurty nechal postavit Sportovní klub Véska, jehož členem výboru je Langer. Na výstavbu areálu šly dotace z ministerst­va školství.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Chalupa mámy Novotou stále zářící stavení patří matce Ivana Langera. Místní ve Vésce dodnes vzpomínají, jak k ní na víkendy jezdil coby ministr limuzínou s majáčky. Langerovy jsou dnes i domy vedle matčiny chalupy. Cykloturis­té Centrum pro cykloturis­ty nechala za dotaci od státu postavit společnost IES Moravia Real, jejíž část akcií Langer koupil. Firma získala i eurodotaci ve výši 25,5 milionu na hotel.
Chalupa mámy Novotou stále zářící stavení patří matce Ivana Langera. Místní ve Vésce dodnes vzpomínají, jak k ní na víkendy jezdil coby ministr limuzínou s majáčky. Langerovy jsou dnes i domy vedle matčiny chalupy. Cykloturis­té Centrum pro cykloturis­ty nechala za dotaci od státu postavit společnost IES Moravia Real, jejíž část akcií Langer koupil. Firma získala i eurodotaci ve výši 25,5 milionu na hotel.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia