MF DNES

Přibylo osm případů spalniček

-

PRAHA Za týden v Praze přibylo osm nových případů spalniček, což je méně než v předchozíc­h týdnech. Letos bylo do minulého pátku zaznamenán­o 73 případů nemoci. Loni v metropoli onemocnělo 103 osob za celý rok, byla vyhlášena epidemie.

Ministr zdravotnic­tví v pátek vyhlásil povinné očkování zdravotník­ů některých oddělení ve státních nemocnicíc­h. Zvýšený výskyt spalniček je kromě Prahy evidován v Moravskosl­ezském kraji. Od ledna tam onemocnělo 21 lidí.

Zdravotníc­i z urgentních příjmů, dětských, kožních či infekčních oddělení budou z příkazu ministra zdravotnic­tví proti spalničkám očkováni. Netýká se to těch, kteří nemoc prodělali a jsou už imunní nebo se nechali očkovat v posledních deseti letech.

Do poloviny března mají být očkováni zdravotníc­i v nemocnici v Motole, kde se nákaza vyskytla. Hygienická stanice Hlavního města Prahy už loni nechala proti spalničkám očkovat stovky zdravotník­ů. Kvůli nakažení jednoho z pracovníků se v Motole minulý rok omezil na rok provoz urgentního příjmu.

Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček je sedm až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitaliz­ace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplac­host a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia