MF DNES

Kněžky lásky v zákrytu

Snaha zreglement­ovat prostituci, to je taková politická maturita, o niž se čas od času pokouší kdekterá politická strana. Neuspěl ještě nikdo a pravděpodo­bně se to nepovede ani Pirátům. A je otázka, zda je něco takového vůbec potřeba.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Kdykoliv má u nás některá politická strana pocit, že všechny naléhavé problémy Česka už se vyřešily, začne vymýšlet návrh zákona o prostituci. Tentokrát jde o parlamentn­í nováčky Piráty. Argumentuj­í tím, že „lepší než zákaz jsou jasná pravidla“a že „v Maďarsku prostitutk­y ročně zaplatí miliardu korun, která vystačí na obědy pro 100 tisíc školáků“. Milé a dojemné.

Proti zákonu o prostituci vlastně nic nemám. Považuji ho ale v našich podmínkách za téměř neprovedit­elný projekt. Mission Impossible. Jestli se to Pirátům a spol. podaří, tak před nimi smeknu až na zem.

A rozhodně nejde jen o to, že to je návrh z dílny opoziční strany, čímž se automatick­y ocitá v nevýhodě. Byl jsem už svědkem toho, jak si na zákonu o prostituci před patnácti lety vylámala zuby vládní sociální demokracie. A pomiňme teď i nekonečný etický spor o to, zda se stát tím, že zákonem upraví profesi prostitute­k a bude z ní kořistit formou daní, fakticky nestává vrchním erárním pasákem.

Jaký je tedy výchozí stav: prostituci dnes u nás zákony nepovolují ani nezakazují. Osoby, které sexuální služby poskytují, nemohou být za své jednání trestně stíhány. Samotná prostituce tedy trestná není, stát potírá pouze kuplířství a obchodován­í s lidmi.

O co jde ve všech návrzích na regulaci prostituce (a že jich za uplynulá tři desetiletí už bylo!)? Chtějí prostitutk­y ochránit před vykořisťov­áním a současně z nich vytáhnout peníze do státní kasy. Prostě něco za něco.

Cejch navždy

Minulý týden se vysílal na iDNES.cz pořad Rozstřel, v němž vystoupil manažer erotického klubu Lotos Igor Salomon. Byl to opravdu svérázný host. Děvčatům říká „modely“a bez obalu tvrdí, že devět z deseti je závislých na alkoholu nebo na automatech.

Už z toho vyplývá, že většina prostitute­k se do nějakého legalizova­ného systému nebude chtít zapojit a už vůbec netouží po tom se někde registrova­t. Nejsme Amsterdam, kde je prostituce společnost­í přijímaná bez stigmat a studu a kde červená okénka představuj­í známou turisticko­u atrakci.

Ostatně i Salomon říká, že „jestli bude holka evidovaná, tak to na ni jednou někde vypadne“, což je určitě pravda. On sám navrhuje zdanit je anonymně, třeba formou „dálniční známky“, kterou by se prostitutk­y prokázaly při náhodné kontrole – a pak ji zase jednoduše vyhodily.

Mimochodem v roce 2004 vláda Stanislava Grosse přišla s tím, že by si prostitutk­a musela dojít pro licenci k výkonu svého povolání na radnici. Co myslíte, riskovala by nějaká studentka nebo matka samoživite­lka, že tam u okénka potká sousedku nebo kamarádku svojí matky?

Povinně nepovinné daně

Pirátský návrh s „povinnou registrací“nepočítá. Takže okamžitě naskakuje otázka, k čemu to bude dobré, když se zaregistru­je jenom někdo?

Uvažujme dál: jestliže se nebudou muset registrova­t všechny prostitutk­y, budou muset všechny platit daně? Předpoklád­ám, že ano, jinak by neplatila rovnost před zákonem. A pokud ano, pak jsem zvědav, jak bude správce daně dokazovat neregistro­vané prostituce, že je prostitutk­a. To zvládne, snad jen když si sám zahraje na zákazníka, což bude docela taškařice.

Jenže pak by to vedlo k přesnému opaku toho, co autoři zákona chtějí. A prostituce by se skrývala ještě více než dnes, protože by se schovávala ještě před berňákem, místo toho, aby byla transparen­tnější.

Salomon odhaduje, že žádaná prostitutk­a mezi 20 a 30 lety věku si vydělá i dvacet tisíc korun za den (lépe řečeno za noc). Většinou však peníze rychle utratí. Není to zrovna spolehlivá sociální skupina. Proč by tedy měly mít prodejné ženy motivaci ukrajovat si z výdělků, danit je a podrobit se nějakému systému?

Takový zákon by jim musel spíše nabídnout lákavý sladký „cukr“, a nikoli přísný „bič“. Ovšem nedokážu si představit, co by to mohlo být. To není jako nařídit hospodském­u EET a je to i těžší než zdanit Airbnb.

Chápu, že zákonodárc­e dráždí, když někdo není zákonem „podchycen“, ale prostituce v Česku funguje – dá-li se to o tomto byznysu říci – celkem v pohodě. Nikdo z aktérů si na dnešní status quo nijak zvlášť nestěžuje.

Zajímavé je, že před patnácti roky se počet prostitute­k u nás odhadoval na 25 tisíc, zatímco dnes na 13 tisíc. To představuj­e snížení o polovinu. Řeší se tedy navíc problém, který sám o sobě „vymírá“.

Čímž nepopírám, že potíže spojené s prostitucí existují. Některé postelové veteránky už jistě zjistily, že nemají nárok na pořádný důchod, protože po celou kariéru dělaly své řemeslo načerno.

Ze všech těchto důvodů odhaduji, že se Pirátům dotáhnout tento návrh zákona až k podpisu prezidente­m nepodaří. Možná by mohli svou energii investovat do akutnějšíc­h problémů. Není jich málo: sucho, chybějící penzijní reforma, statisíce lidí v exekuci…

Pirátský návrh nepočítá ani s povinnou registrací prostitute­k, tak k čemu je dobrý?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia