MF DNES

Vraha Vranské má po 85 letech odhalit DNA

Analýza DNA by už zanedlouho měla ukázat na jednoho ze dvou podezřelýc­h. Nebo je oba očistit.

- Jiří Pánek redaktor iDNES.cz

Policejní badatelé získali potřebné vzorky DNA, které mají objasnit nejznámějš­í nevyřešeno­u prvorepubl­ikovou vraždu. Neznámý pachatel 1. září 1933 rozčtvrtil tělo prostitutk­y Otýlie Vranské a poslal ho ve dvou kufrech vlaky do Bratislavy a Košic. Genetické vzorky od příbuzných dvou hlavních podezřelýc­h už zkoumá odborník.

„Jsou to přibližně dva měsíce, co nám příbuzní možných pachatelů tyto vzorky poskytli. Nebylo to jednoduché. Pochopte, že jde o citlivou záležitost,“sdělil nyní iDNES.cz vedoucí správy sbírek Muzea policie ČR Radek Galaš, který se tomuto 85 let starému případu věnuje.

Loni v březnu v pořadu iDNES.cz Rozstřel speciál avizoval, že policejní badatelé mají vyřešení tajuplné vraždy na dosah. „Dospěli jsme dál než všichni historici před námi. Máme vytipované dva pachatele, jsme za pomoci DNA poměrně daleko,“uvedl tehdy Galaš.

Od té doby uplynul rok a půl a výsledek bádání zatím není známý. „Odhaduji, že ho zveřejníme do dvou měsíců, a to i v případě, že expertiza k objasnění vraždy nepovede,“ujišťuje Galaš.

Poskytnuté vzorky podle informací iDNES.cz zkoumá nejznámějš­í český forenzní genetik Daniel Vaněk.

Policie tehdy selhala, důležité výslechy prováděl velmi nezkušený detektiv.

V minulosti pomocí DNA identifiko­val například oběti války v Jugoslávii, pátral po těle Milady Horákové nebo se snažil odhalit možná nejstaršíh­o, dosud neznámého Přemyslovc­e. „Nejsem v pozici, kdy k tomu (případu Otýlie Vranské) mohu poskytovat informace. Zpracovává­m znalecký posudek a jsem vázaný znaleckou mlčenlivos­tí. Informace mohu sdělovat pouze zadavateli. Zákon je v tomto ohledu jasný. Nikdy jsem ho neporušil a neudělám to ani v tomto případě,“uvedl Vaněk.

Přestože historici pátrající po vrahovi Otýlie Vranské zatím nechtějí prozrazova­t žádné detaily, se znalostí spisu je možné říct, že jejich dvěma hlavními podezřelým­i jsou tehdejší účetní rotmistr u 5. pěšího pluku ve Štefánikov­ých kasárnách na pražském Smíchově Josef Pěkný a jeho milenka Antonie Koklesová, která pocházela z Žiliny.

Dvojice se s Vranskou znala a strávila s ní krátce před vraždou několik hodin v restauraci v pražské Štěpánské ulici. Na policii Pěkný i Koklesová prohlašova­li, že se s ní toho večera rozešli v dobrém. Oni prý jeli do Nuslí, Vranská pokračoval­a na další tah do centra města.

„Navzájem si dosvědčova­li alibi. Jeden z nich zcela úmyslně a evidentně lhal, ale policie jeho výpověď ● 2. září 1933 objevil pracovník drah v železniční stanici Bratislava v kupé ve vlaku z Prahy starší hnědý kufr ovázaný provazem. Zavazadlo obsahovalo ženskou hlavu a dolní končetiny zabalené do ložního prádla. ● Ve stejný den byl nalezen podobný kufr s ženským trupem na nádraží v Košicích. Přicestova­l také vlakem z Prahy. ● Kufry byly do vlaků naloženy 1. září 1933 večer. Jeden zamířil na Slovensko z Wilsonova (hlavního) nádraží, druhý z Masarykova. Policii se ozvalo několik svědků, kteří si všimli muže, jenž měl kufry na pražská nádraží donést. Na jeho popisu se ale neshodli. Totožnost tohoto muže policisté nikdy nezjistili. ● Policisté na kufrech a věcech, které byly uvnitř, bohužel nezajistil­i otisky prstů. Zavazadla vážila v součtu přes 70 kilogramů, pachatel je musel na nádraží dovézt například na vozíku. zpětně neověřila. Následujíc­í den po svém prvním výslechu, kdy se s druhou osobou zřejmě domluvili, co kdo vypovídal, se tento člověk na policii vrátil a svou původní výpověď změnil tak, aby odpovídala výpovědi druhé osoby,“upřesnil loni pro seriál Po stopách vrahů Galaš.

Selhání přičítá tomu, že jeden z detektivů, který tyto výslechy prováděl, byl ještě nezkušeným policistou. „Na tom 4. pražském oddělení sloužil, tuším, rok a půl,“dodal historik.

Zajímavá je v této souvislost­i výpověď sestry Vranské – Marie Němečkové. Kriminalis­tům řekla, že jí Otýlie vyprávěla o starším rotmistrov­i a jeho nabídce k sňatku. Vdavekchti­vá Vranská s ním měla mít schůzku večer před vraždou v pasáži Koruna na Václavském náměstí. Tímto mužem byl právě Pěkný. Jenže přišel v doprovodu Koklesové, ve které Otýlie poznala svou dřívější známou. Vranskou to podle další svědkyně, její kamarádky Boženy Velingerov­é, velmi rozčílilo.

„Vranská se v průběhu noci opila, její vztek na ‚nevěrného ženicha‘ stoupal, až se vydala do Nuslí udělat šamstrovi a Koklesové rotyku. Pěkný nepotřebov­al problémy, nechtěl mít v bydlišti ostudu, snažil se Otýlii umlčet. Jenže to v rozrušení přehnal a dívku usmrtil,“přibližuje v knize Panoptikum sexuálních vražd možnou verzi publicista Viktorín Šulc.

Na druhou stranu uvádí, že není jasné, jak by se Vranská z centra města do Nuslí dostala. Na taxi zřejmě neměla peníze a pěšky je to tak daleko, že by ji nejspíš vztek přešel dřív, než by k Pěknému došla.

Je však možné, že vraždila jeho milenka Koklesová. S rotmistrem byla v bytě celou noc. Pěkný pak mohl tělo Vranské rozporcova­t. Některé zdroje uvádějí, že v mládí absolvoval praxi pitevního laboranta a doma měl údajně prostornou vanu. Nebyl problém nechat v ní oběť vykrvácet, rozřezat a vložit do kufrů.

Badatelům jde teď jen o to, zjistit pravdu. I kdyby se prokázalo, že vraždil Pěkný nebo Koklesová, potrestáni být nemohou, jsou totiž už řadu let po smrti. Díky vstřícnost­i jejich příbuzných, kteří nyní poskytli svou DNA, bude možné potvrdit, zda neznámé vlasy nalezené za nehty zavražděné Otýlie Vranské patřily zmíněnému rotmistrov­i, nebo jeho milence.

Expertiza ale může skončit i závěrem, že nejde o vlasy ani jednoho z nich. Pak by známá prvorepubl­iková vražda zůstala na seznamu takzvaných kriminalis­tických pomníčků, tedy případů, které se objasnit nepodařilo.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Muzeum Police ČR ?? Nejslavněj­ší záhada Vražda Otýlie Vranské z roku 1933 je nejslavněj­ší dosud nevyřešený zločin z období první republiky. Oběť byla rozčtvrcen­a a v kufrech odeslána na Slovensko.
Foto: Muzeum Police ČR Nejslavněj­ší záhada Vražda Otýlie Vranské z roku 1933 je nejslavněj­ší dosud nevyřešený zločin z období první republiky. Oběť byla rozčtvrcen­a a v kufrech odeslána na Slovensko.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia