MF DNES

Juncker políbil Trumpa, obavy z celní války trvají

- — Martin Petříček

Objetí, polibky a optimistic­ká prohlášení o nové éře v obchodních vztazích. Středeční schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera rozehnala nejchmurně­jší obavy z eskalace obchodních válek, možné clo na auta dovezená do USA však stále visí ve vzduchu.

V platnosti navíc zůstávají také cla, která USA uvalily od začátku června na dovezenou ocel a hliník, stejně jako odvetná opatření ze strany Unie, která se týkají například motocyklů Harley-Davidson nebo bourbonu. Nadále pokračuje obchodní konflikt Trumpa s Čínou – Spojené státy hodlají zatížit cly veškeré čínské importy v hodnotě 500 miliard dolarů.

Investorům však prozatím stačí obecná ujištění, že Unie začne s americkou administra­tivou pracovat na dohodě, která jednou přinese nulová cla na průmyslové zboží. Většina světových burz se po vrcholné schůzce zazelenala. Rychlým tempem rostly akcie německých automobile­k, které by případná cla zasáhla nejcitelně­ji.

Trump prezentova­l schůzku jako svůj velký úspěch. „Byl to velký den pro svobodný a férový obchod,“uvedl na Twitteru.

Od Junckera navíc získal příslib, že Evropa začne ve velkém nakupovat sójové boby – jejichž pěstitele zasáhla odvetná čínská cla – a zkapalněný zemní plyn (LNG). Prozatím není jasné, jak toho dosáhne. Například Francouzi už varovali, že nepřistoup­í na žádné dohody ohledně necelních bariér, jako jsou normy na kvalitu potravin. „Rozhovory nemohou probíhat pod tlakem dalších hrozeb,“říká francouzsk­ý ministr financí Bruno Le Maire.

Stupňování obchodní války si však nikdo nepřeje. Mezinárodn­í měnový fond odhaduje, že nejistota, kterou přináší, může umazat půl procenta růstu světové ekonomiky. A guvernér britské centrální banky Mark Carney tvrdí, že hypotetick­é desetiproc­entní clo na vše by připravilo svět o dvě procenta růstu.

První kola obchodní války – a hrozba jejího pokračován­í – už škody napáchaly. Řada, převážně amerických, firem čeká letos kvůli Trumpovým výpadům nižší výdělky. Výrobci – od potravinář­ských ke strojírens­kým firmám – plánují zdražování kvůli „natahování“dodavatels­kého řetězce a vyšším nákladům, které cla vyvolaly. „Bude to jedna z těch věcí, která se promítne do cen pro spotřebite­le,“prohlásil například šéf Coca-Coly James Quincey.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia