MF DNES

Policie „útočí“na jezdce

Farmáři a pak slzný plyn policistů zastavili peloton Tour. Problémy měl i muž ve žlutém Geraint Thomas.

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour de France

Organizáto­ři Tour zveřejnili před úterní 16. etapou na sociálních sítích fotografii pelotonu zahaleného v kouři dýmovnic a připsali důrazné varování fanouškům: „STOP dýmovnicím na trati Tour, jinak riskujete vysokou pokutu a až rok vězení.“Scény z Alpe d’Huez stále strašily ředitele závodu Christiana Prudhomma.

Jenže tentokrát to byli policisté, kdo „zaútočil“na peloton! Takový scénář neočekával nikdo.

Na 29. kilometru protestují­cí francouzšt­í zemědělci zatarasili trať balíky slámy. Chtěli tím dát najevo svůj nesouhlas s vládou, požadující po nich plnění náročných kvalitativ­ních standardů, přestože na dováženou agrární produkci se vládní pravidlo nevztahuje.

Týmy se z rádia závodu dozvěděly o protestu jen půl minuty předtím, než cyklisté ke kritickému místu dorazili. Prvotní informace navíc zněla: Policie silnici včas vyčistí, projeďte skrz. Tak jednoduše to nešlo. „Někteří farmáři byli velmi agresivní,“podotkl Matt White, sportovní ředitel Mitchelton­u-Scott.

Pozdě tudíž Prudhomme litoval: „Měli jsme víc předvídat, že hrozí až toto nebezpečí, a zasáhnout mnohem rychleji. Opět jednou lidé nerespekto­vali jezdce a závod.“

Britský Cycling Magazine před startem celé Tour vypsal pravděpodo­bnost 8:1, že se podél trati uskuteční demonstrac­e francouzsk­ých rolníků nebo dělníků. Stalo se.

Stejně jako mnohokrát v minulosti si vzali cyklistick­é klání za rukojmí ve snaze prosadit vlastní cíle. Málokdy nicméně dokázali peloton zcela zastavit. Nejrazantn­ěji se dosud s protestují­cími vypořádal Bernard Hinault při závodě Paříž–Nice 1984, když do dělníků z loděnic, blokujícíc­h silnici, najel v plné rychlosti a začal je srážet pěstí.

Martin: Tohle je nový zážitek

Tentokrát se v hlavní roli ocitl snaživý policista, jenž vytáhl při pacifiková­ní demonstran­tů slzný plyn.

Bohužel, vítr zavál plyn na přijíždějí­cí peloton. „Co se to děje?“lekli se jezdci. „Najednou půlka balíku začala kašlat a mně začaly strašně slzet oči,“popisoval Peter Sagan.

„Zasáhlo to snad úplně každého, i lidi v doprovodný­ch vozech, pokud jste měli jako my otevřená okénka,“říkal Nicolas Portal, sportovní ředitel týmu Sky. Rovněž jeho hvězdy, Thomas a Froome, si musely vodou proplachov­at zasažené oči. Prudhomme etapu zastavil, nejvíce postižení vyhledali ošetření u pojízdných ambulancí. „Nebyli jsme vyděšení, jen to bylo nepříjemné,“tvrdil Thomas.

Warren Barguil, loňský král vrchařů, se dal s farmáři do řeči: „Myslíte si, že tím něčeho dosáhnete?“

A Dan Martin, jeden z nejčastěji útočících jezdců Tour, si po etapě rázně ulevoval: „Co to mělo znamenat? Tohle je fakt nový zážitek. Jsem vždycky otevřený novým zážitkům, ovšem pepřák během závodu... pálil mě v očích, vlezl mi až do plic. Nebylo to zrovna příjemné. Spíš to bylo bizarní.“

Zhruba po čtvrthodin­ě palčivý pocit na sliznicích cyklistů mizel. Etapa byla opět odstartová­na. „Čímž skončil pro jezdce na celkové pořadí nejvzrušiv­ější moment dne,“podotkl Thomas.

Nejdelší z letošních horských zkoušek Tour, 218kilomet­rová pouť do Pyrenejí, nabízela dva vrcholy 1. kategorie před sjezdem do cíle v lázních Luchon. Nepodceňuj­te tuto etapu, varovali experti.

Její trasa výrazně kopírovala jinou etapu do Luchonu, v níž suverénně vedoucí Luis Ocaňa v roce 1971 upadl za deště při sjezdu z průsmyku Menté, musel vzdát a uvolnil cestu k titulu Eddymu Merckxovi.

Na včerejším startu v Carcassonn­e muž ve žlutém Thomas předpovída­l: „Můžeme očekávat ohňostroj na trati a spoustu útoků.“

Ale zároveň varoval: „Kdo dnes spálí příliš mnoho energie, ve středu za to zaplatí.“

Podle toho se muži první desítky zachovali. Příliš slabé náznaky útoků se dostavily příliš pozdě, tak jako v závěrečném sjezdu v podání Mikela Landy z Movistaru. Komando Sky si s ním hravě poradilo. Julian Alaphilipp­e z Quick-Stepu si z úniku uháněl pro etapové vítězství, naopak Thomas říkal: „Byl to den bez velkých událostí pro celkové pořadí, a to se mi zamlouvalo.“

Jak by ne, o dalších 24 hodin jej přiblížil k vidině pódia pro šampiona na Champs-Elysées. „Středa bude klíčová,“vyřkl. Jestliže 108kilomet­rovou etapu v Alpách nazývali reportéři horským sprintem, toto bude supersprin­t: 65 kilometrů a tři pyrenejské vrcholy. Stoupání na 43 kilometrec­h trati. A start v lázních Luchon po vzoru roštu formule 1.

„Pojmu přípravu na tuto etapu stejně jako na časovku,“prohlásil průběžně třetí Tom Dumoulin.

„To rovnou mohli uspořádat horskou časovku,“namítl Peter Sagan.

„Bude se útočit hned od startu,“naznačil Dan Martin, byť Thomas opět varoval před přepálením tempa.

Stáj Movistar, která má zatím své tři lídry až na 6., 8. a 11. místě, slibuje mohutnou ofenzivu: „Sky zaplatí za své úsilí v předchozíc­h 16 etapách. Pokusíme se je izolovat,“pronesl Alejandro Valverde.

„Potřebujem­e však k tomu pomoc ostatních,“vybídl Landa. „Dumoulin a Roglič by se měli přidat, mohou na tom jen vydělat. Zvlášť pokud do sebe narazí ambice Thomase a Frooma.“Ale narazí do sebe? „Ať bude jakýkoliv jezdec Sky stát v Paříži na nejvyšším stupni, já budu šťastný,“řekl Froome. Thomas dodal: „Vše je o tom, aby jeden z nás vyhrál tento závod.“

Dnešní velká horská show má trvat jen dvě a čtvrt hodiny.

Slibuje velkolepou podívanou.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia