MF DNES

Proč chce být Sokol ve filmu nahý

Pravý noirový thriller s prvky brutálního násilí slibují Ondřej Sokol a Jan Hřebejk. Novou minisérii Rédl uvede Česká televize na podzim.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Minisérie Rédl, kterou chystá Česká televize na podzim, slibuje hodně drsný thriller. „Byl to velký boj, jak ji natočit, aby se dala vysílat od osmi večer a ne až od deseti,“zmiňují zákon na ochranu dětí režisér Jan Hřebejk a představit­el hlavní role Ondřej Sokol.

Novinka se vrací do nedávné historie. V roce 1992 se sovětská okupační armáda stahuje, vagony nadité zbraněmi, náhradními díly i municí se však cestou na východ z evidence ztrácejí, jak zjistí dva studenti testující železniční systém. A když se o záhadu začnou zajímat, jeden je mrtvý, druhý zřejmě na útěku, a Rédl musí vyšetřit zločin, který možná překračuje hranice.

„Příběh sleduje dvě hlavní linie. Jednak se vojenský prokurátor snaží pomoci mladíkům, které honí mafie, a ve finále jim vlastně uškodí, jednak StB byla sice zrušena, ale její lidé tu zůstali – a když je postavíte mimo systém, propojí se s organizova­ným zločinem,“vysvětluje Hřebejk.

Scenárista Miro Šifra patří k mladší generaci, takže jeho pohled na tehdejší události je podle režiséra nepodjatý. „Estébáci tu nejsou ani hlupáci, ani prvoplánov­í padouši, nevidí věci černobíle,“zmiňuje režisér třeba kauzu, kdy s koncem společného státu na sklonku roku 1992 musel být generál Alojz Lorenc, poslední náčelník StB, puštěn ze země i s vědomím, že Slováci už ho české justici nevrátí.

Některé scény seriálu se odehrávají právě u vojenského soudu, kde tvůrci měnili jen dekorace, ale citace zachovali věrně – kde to šlo. „Některé odborné výrazy zněly jako lékařská diagnóza v latině, museli jsme je vyjádřit srozumitel­ně,“líčí Hřebejk.

Ondřej Sokol slibuje divákům pravý noirový thriller. „Člověk si říká, že je to žánr, který už stokrát viděl, ale v Rédlovi najde i věci, které uvidí poprvé. Čekala mě spousta akčních scén a režisér se nadchl pro tak brutální násilí, že už ho museli krotit,“směje se herec.

Hřebejk mu oplácí informací, že celý jeden díl obsahuje hercovo mučení a sám Sokol prý navrhl, že je bude absolvovat nahý. „Je to pravda. Přitom jinak mám s nahotou problém, ale tady jsem měl pocit, že bychom se měli držet reálu – sotva vám nechají trenky pro větší pohodlí. Jen jsem netušil, jak dlouho budu nahý viset v šumavské chalupě,“vypráví herec.

Hřebejk tvrdí, že osobně násilí nenávidí, nicméně našel příměr, kde plní svůj účel. „Byl jsem nadšený z koncertu Rolling Stones, jenže jsme tam hodinu stáli frontu na vodu a zažili výhrůžky typu: Tebe si najdu! Najednou bylo zlo vlastně trochu směšné – a pak může mít i morální účinek,“věří režisér Rédla.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Ondřej Sokol si zahraje hlavní roli v minisérii Rédl.
Foto: MAFRA Ondřej Sokol si zahraje hlavní roli v minisérii Rédl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia