MF DNES

Hlavní město si přeje svoje zdravotní zařízení Plán na vlastní nemocnici

- — s přispěním Benedikta Lederera

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Na konci června zasahovali v Nemocnici Na Františku a Nemocnici Na Bulovce vyšetřovat­elé Národní centrály proti organizova­nému zločinu. I v souvislost­i s policejním vyšetřován­ím se do hry vrací plán, který už Praha jednou téměř dotáhla – vytvoření metropolit­ní nemocnice, která by spadala pod hlavní město.

Praha je totiž jediným krajem, který nemá vlastní nemocnici. A podle zastánců zavedení metropolit­ní nemocnice tím metropole nemůže dostatečně ovlivňovat zdravotní péči pro své obyvatele.

„Začínáme diskutovat o zřízení metropolit­ní nemocnice. Je to můj cíl,“říká magistrátn­í radní pro zdravotnic­tví Radek Lacko (ANO). Dodává však, že zřízení metropolit­ní nemocnice je dlouhodobý proces, na kterém musí najít shodu magistrát a ministerst­vo zdravotnic­tví.

„Dovedu si představit, že by v takovém režimu mohla fungovat například Thomayerov­a nemocnice,“uvádí Lacko s tím, že by takový krok byl pro Pražany přínosem. Například v tom, že se hlavní město bude moci snáze starat o podmínky pro zdravotnic­ký personál, kterého mají některé pražské nemocnice nedostatek.

František velikostně nestačí

říká Svoboda, podle nějž by mohlo město pomocí vlastní nemocnice lépe řešit následky krizových scénářů, například povodní.

„Jsem přesvědčen o tom, že Praha metropolit­ní nemocnici mít má,“dodává exprimátor. V areálu zmiňované Nemocnice Na Bulovce patří Praze dvě třetiny pozemků a budov. O jejím možném převedení na hlavní město se také mluví už dlouhou dobu.

Podle Zdeňka Hřiba, který je odborníkem Pirátů na zdravotnic­tví a jejich kandidátem na primátora, by bylo vhodné, aby Praha v budoucnu vlastnila všechny nemocnice na svém území.

„Je to koncepční záležitost. Magistrát by nejprve převzal Nemocnici Na Františku, na které by nastavil všechny procesy, a druhým krokem by měla být Bulovka a další nemocnice,“uvádí Hřib. „Praha určitě potřebuje vlastní nemocnici akutní péče, aby mohla lépe ovlivňovat koncepci péče o zdraví obyvatel,“dodává.

Z původních plánů sešlo

metropolit­ní síť zdravotnic­tví. Pražští radní už tehdy předběžně kývli na nabídku ministerst­va zdravotnic­tví, které chtělo na Prahu převést čtyři nemocnice: Bulovku, Thomayerov­u nemocnici, podolskou porodnici a Psychiatri­ckou léčebnu Bohnice.

Jenže plán na síť metropolit­ních nemocnic začal vadit TOP 09, které připadaly čtyři nemocnice jako příliš vysoký počet. Poté, co byl Svoboda odvolán a nahradil ho Tomáš Hudeček (ex TOP 09, nyní nezávislý), projekt metropolit­ní nemocnice skončil úplně.

Sociální demokraté tehdy kritizoval­i, že by správa nemocnic příliš zatížila pražský rozpočet. Podle Hřiba by ale finance nemusely být problém. „Ministerst­vo zdravotnic­tví by ale muselo zařídit, aby se peníze od pojišťoven, které jsou určené na chod nemocnic, rozdělily férově tak, aby nemocnice nemusel jejich zřizovatel nijak dotovat,“říká.

 ??  ?? Po protestech se o Nemocnici Na Františku přihlásil magistrát.
Po protestech se o Nemocnici Na Františku přihlásil magistrát.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia