MF DNES

Neřídíme se jen Lidlem

„Zvyšování mezd nás letos bude stát více než sto milionů korun,“uvádí šéf Penny Marketu

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Penny Market přidá od letošního srpna svým zaměstnanc­ům na prodejnách už počtvrté za poslední dva roky. Pokladní v Penny Marketu, který má v Česku 375 prodejen ve velkých i malých městech, bude brát minimálně 20 tisíc korun měsíčně. O tom, zda to stačí, hovoří dlouholetý jednatel německého diskontníh­o řetězce Martin Peffek.

Myslíte, že je poslední zvýšení mezd dostatečné?

Musíme se přizpůsobi­t tomu, co se děje na trhu, musíme reagovat. Je potřeba vážit si zaměstnanc­ů, kteří u nás pracují, a proto musíme mít takové mzdy, které odpovídají práci, kterou odvádějí.

Zvenčí to vypadá, že lídrem ve zvyšování mezd je váš konkurent, německý diskontní řetězec Lidl. Zbytek obchodních řetězců se mu jen přizpůsobu­je, dohání ho. Vy to tak nevnímáte?

Ten pocit určitě nemáme. Každý má svou mzdovou politiku. Někdo má takovou, která se týká jen mezd, někdo má mzdovou politiku založenou nejenom na mzdách, ale i na dalších benefitech, komplexním odměňování. Takže ano, možná to na první pohled vypadá, že Lidl platí s odstupem nejlépe, ale pro nás je důležité zhodnotit všechny faktory odměňování, nejenom mzdu, kterou můžeme dát na billboard.

Co kromě mzdy tedy nabízíte? Dnes všichni uvádějí, o kolik zvýšili mzdy, že poskytují stravenky, pět týdnů dovolené, to je takový standard…

Máme takzvanou kafeterii, což je systém benefitů. Každý zaměstnane­c dostane na svůj účet, který je vedený na online platformě, každý měsíc určitý počet bodů. A ten může využít, jak uzná za vhodné. Benefitní kafeterie je u našich zaměstnanc­ů velmi oblíbená, protože si mohou za body pořídit to, co potřebují. Je tam i několik výhod podporovan­ých státem. Takže například příspěvek na dovolenou je možné při platbě benefitním­i body vyčerpat do 20 tisíc bez zdanění.

Body dostávají podle toho, jak jsou u vás dlouho?

Ano, měsíčně, při jubileích, narozeniná­ch a dalších příležitos­tech. A dostávají je i za nakupování v Penny Marketu, takže každý zaměstnane­c může shromáždit velké množství bodů. Sám si pak rozhodne, co s nimi udělá.

Může je utratit u vás, předpoklád­ám?

Přesně tak. Nebo za dovolenou, volnočasov­é aktivity, léky. Těch možností je opravdu hodně.

Kolik si zaměstnane­c může za rok nashromážd­it bodů, pro představu?

Záleží na tom, jak dlouho jste u Penny Marketu, jak často nakupujete. Ale absolutní roční minimum, které nashromážd­í každý zaměstnane­c, jsou čtyři tisíce bodů. Ty odpovídají čtyřem tisícům korun. Spousta zaměstnanc­ů však dosahuje na několikaná­sobně větší částky.

Když otevíráte novou prodejnu, shánějí se vám nyní zaměstnanc­i po zvýšení mezd lépe, nebo máte nedostatek nabídek?

Nemůžu říci, že bychom měli dostatek lidí, situace ale není horší než před rokem či před dvěma. Jsme si jisti, že opatření, která děláme, působí.

Jak často se u vás obměňují zaměstnanc­i?

Fluktuace na prodejnách je průměrně 35 procent. Oproti předchozím rokům se nám ji podařilo díky několika opatřením trochu zmírnit. V minulých letech jsme byli o něco výše.

I tak je 35 procent poměrně vysoké číslo. Byly někdy vůbec doby, kdy byla fluktuace výrazně nižší? V krizových letech?

Ne, v tuto chvíli jsme fluktuací na úrovni krizových let, výrazně nižší nikdy nebyla.

Zmírnění přičítáte opatřením, jako je benefitní kafeterie?

Ano, tomu, co vše pro své zaměstnanc­e děláme.

Odkdy funguje tento benefitní systém?

Ten jsme zavedli 1. června loňského roku. Ale je i spousta dalších opatření, třeba zásobujeme filiálky v noci. To znamená, že zaměstnanc­i nemusí ráno přijít do práce o tolik dříve a večer nemusí zůstávat později.

Když ale zásobujete v noci, tak musí do práce někdo jiný...

Máte dvě možnosti. Buď někdo musí být na filiálce už v půl šesté, protože přijede kamion se zbožím a on ho musí převzít. Nebo to filiálky s nočním zásobování­m mají tak, že kamion přijede, zaměstnanc­i ráno přijdou a zboží už je ve skladu složené řidičem kamionu. Ničím se nezdržují, jen ho překontrol­ují a mohou doplňovat.

Zvyšování mezd je drahá záležitost. Šéf Aholdu nedávno mluvil o tom, že letošní růst mezd je bude stát půl miliardy korun ročně. Kolik vás?

Pokud se bavíme o letošním navyšování mezd, tedy od března a od srpna, jde o více než sto milionů korun.

Dá se takto pokračovat? Z čeho náklady financujet­e?

Musíme je financovat ze svého zisku.

Není to třeba na úkor toho, že méně expandujet­e či modernizuj­ete?

Ne, je to na úkor zisku.

Myslíte si, že tlak na vyšší mzdy bude pokračovat?

Záleží na tom, jak bude prosperova­t ekonomika. Předpovědi zatím jsou, že prosperova­t bude. Uvidíme, jak se situace změní, jak bude stát podporovat pracovní příležitos­ti pro cizince, to má také velký vliv. Aspektů je docela dost.

Takže se těšíte na krizi?

To rozhodně říci nemůžeme. Ale víme všichni, že ekonomika je v současné době trošičku přehřátá.

Zaměstnanc­i obchodů obecně si v diskusích na různých pracovních serverech stěžují na nejbližšíh­o nadřízenéh­o, vedoucího prodejny nebo regionální­ho šéfa. Snažíte se nějak těmto problémům předcházet?

Určitě, máme systém školení. Teď se právě soustředím­e na regionální manažery a manažery prodejen, které školíme v oblasti „leadership­u“– v tom, jak komunikova­t se zaměstnanc­i, jak vést tým lidí. Všechny tyto měkké dovednosti proškoluje­me tak, aby klíčový prvek, tedy manažer na prodejně, byl pro lidi vzorem.

Benefitní kafeterie je u našich zaměstnanc­ů velmi oblíbená, protože si mohou za body pořídit to, co potřebují.

Objevují se někdy stížnosti zevnitř?

Samozřejmě, máme sedm tisíc zaměstnanc­ů, takže stížnosti se objevují. Ale máme spoustu nástrojů, jak je řešit. Máme regionální manažery pro lidské zdroje, kteří navštíví prodejnu, kde k problémům dochází, a řeší je. Z vlastní zkušenosti musím říci, že to je z 90 procent pouze o komunikaci. Když tam pak pošlete člověka, který se sejde s oběma stranami a vyslechne si je, ve finále to dá dohromady a obě strany spolu lépe komunikují a třeba se i lépe chápou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia