MF DNES

NÁRUČ PLNÁ kopretin

Nudí vás pohled na trávník upravený jako golfové hřiště? Nechce se vám každý týden běhat za sekačkou? Chcete, aby vaše zahrada byla co nejvíce přírodní? Pak vsaďte na květnatou louku, budete se těšit pohledem na mnoho druhů rostlin a ještě přilákáte užite

- připravila Lucie Martínková s vyžitím informací Planta Naturalis foto Planta Naturalis, Profimedia.cz, Shuttersto­ck

Na rozdíl od trávníku, který je složen jen z několika druhů trav, květnatá louka zahrnuje obrovské množství jak trávovitýc­h rostlin, tak i kvetoucích druhů. Toto rozmanité společenst­ví navíc láká spoustu hmyzu a dalších drobných živočichů, kteří by samostatně nedokázali žít.

Velkou výhodou luk je, že se velmi dobře přizpůsobu­jí vnějším podmínkám. Vydrží sucho, snesou podmáčení, porostou na slunci i ve stínu. Jen budou pokaždé vypadat jinak. Luční porosty se příliš nehodí do klasických typů zahrádek s okrasnými keři a stromy, ale spíše na přírodněji pojaté pozemky. Ty nemusejí mít několik hektarů, na louku stačí i menší kus země. Aby byla louka co nejpestřej­ší, je ideální zvolit slunné místo. Půda může být chudá, v té humózní by převládly dužnaté rostliny, které by ,převálcova­ly‘ typické subtilní luční druhy.

Louku vysévejte do čisté půdy, nikdy do existující­ho trávníku (ten musíte zrýt a porost odstranit). Půdu připravte stejně jako pro jiné výsevy, ale nehnojte ji a nepoužívej­te herbicidy. Hloubka setí je velmi malá (do 0,5 cm), na metr čtvereční spotřebuje­te asi 1–2 g osiva. Aby nebyl výsev příliš hustý, můžete osivo před použitím smíchat s pískem či drobnějším­i pilinami. Hráběmi upravte a ušlapte.

Nedivte se, vyroste-li vám první rok především plevel, luční rostliny dlouho zakořeňují. Plevel posečte vždy, když dosáhne výšky kolem 20 cm, jinak bude pomaleji rostoucí druhy dusit. K sečení použijte kosu nebo sekačku s výškou sezení kolem 5 cm. Posečený materiál shrabte a odstraňte.

Druhý rok po výsevu už louka pokvete (hlavně kopretiny a některé další rychlejší druhy), sekejte ji 2–3krát během vegetačníh­o období, aby se porost zahustil (1. seč na konci květu kopretin). Od třetího roku bude louka správně pestrá, seče se 1–3krát ročně. ●

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia