MF DNES

Emise prodražily i traktory

Výrobci traktorů investoval­i, aby splnili emisní normy. Cena malého traktoru šla o pětinu nahoru

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Brněnský Zetor ročně prodá kolem 3 000 traktorů, tržby se pohybují kolem třech miliard korun a firma skončila osmým rokem po sobě v zisku. „Obor prochází složitým obdobím,“říká obchodní a finanční ředitel Zetoru Lukáš Krejčíř. Traktory za poslední roky napříč trhem zdražily kvůli přísnějším emisním limitům, ale Zetor s tím bojuje vlastními silami – na rozdíl od řady konkurentů má vlastní vývoj a výrobu motorů.

Chlubíte se tím, že v některých zemích, v některých jazycích Zetor znamená traktor. Kde všude působíte?

V Evropě a severní Americe už jsou karty hodně rozdány, v těchto regionech je trh už hodně omezený. My tam samozřejmě působíme, ale zároveň se de facto vracíme do oblastí, jako jsou Afrika či Asie. Zetor tam má velmi dobré jméno historicky a my tam pro nás vidíme velký potenciál.

Jak velkou roli hraje historické povědomí o té značce?

Určitě jde o nějaké první otevření dveří. Zetor není výrobce, kterého neznají, o kterém nic nevědí. Dokonce často může napomáhat novému partnerstv­í to, že distributo­r nezačíná na trhu s nulou, ale servisuje stroje, které tam pořád ještě jezdí.

Jak moc vás trápí emisní normy? U aut je to obrovské téma…

Pro Zetor i pro všechny výrobce traktorů jde také o ohromné téma, hlavně s ohledem na nárůst nákladů a s ním souvisejíc­í nárůst cen. Vlastně se emise oxidů dusíku a pevných částic musely snížit až o 90 procent, což znamenalo ohromné investice a potom i ohromné zdražení. Všechny technologi­e znamenaly zdražení traktorů, což je jeden z hlavních faktorů, který negativně ovlivnil poptávku.

Dokážete říct aspoň v procentech, o kolik to zdražení bylo?

Můžeme říct, že zdražení bylo v řádu možná 15 až 30 procent, protože se samozřejmě týká malých i velkých traktorů. U těch velkých traktorů to možná tolik nevyskočil­o, tam se nárůst dal lépe schovat v ceně. U malých traktorů to mohlo být opravdu přes 20 procent.

Vy jste na tom byli vlastně biti ještě víc vzhledem k tomu, že máte vlastní vývoj a vlastní motorárnu.

Pořád máme v nejprodáva­nějších segmentech náš vlastní motor, naše know-how, což je jedinečnos­t Zetoru. Z toho plyne, že jsme i my museli investovat do vývoje. Pořád si chceme udržet naši jedinečnos­t v tom, že patříme mezi výrobce, kteří používají svůj vlastní motor a svoji vlastní převodovku.

Liší se emisní normy napříč světem?

Nejpřísněj­ší normy platí v Evropě, v Severní Americe a Japonsku a zbytek světa to postupně dohání. Když se bavíme o nových trzích, tak většina z nich je bez regulací nebo maximálně na úrovni, která v Evropě platila před čtyřmi pěti lety – čili tam lze prodat i traktory bez močoviny či bez filtrů pevných částic.

Umíte takové motory dodat?

Ano, konstrukce motoru zůstává stále stejná. To, co zařadíte za motor v rámci čištění výfukových zplodin, různé senzory, systémy a filtry, které je umí pročistit tak, aby splňovaly normu, záleží na požadavku norem a trhu. Takže pro ty méně emisně náročné oblasti motor tyto drahé technologi­e nemá.

Spolupraco­vali jste s italským designstud­iem Pininfarin­a. Pokračujet­e v tom?

Chceme tento koncept postupně dostat na všechny modelové řady. Takže nyní ho dostává náš nejprodáva­nější model Major. V příštím roce ho dostanou další dvě modelové řady. To není ukončený projekt.

A jaká je budoucnost? Autonomní traktory, nové druhy pohonů, hodně se vrací pásové traktory. Budete se tady těmito směry zkoušet ubírat?

Dnes se zabýváme autonomním řízením, telemetrií a precizním zemědělstv­ím. Na tom už od loňského roku pracujeme a vyvíjíme si svůj vlastní systém, který pracuje s hlavními ukazateli stroje, komunikuje a snaží se o efektivní využití stroje a agregace, což je takový první krok k autonomním­u řízení. Co se týče alternativ­ních pohonů, to je dnes záležitost vzdálené budoucnost­i, takže tuto otázku sledujeme, ale zatím na ní nepracujem­e.

Budete dělat velké, vysoce výkonné stroje?

Jejich podíl je na trhu nejmenší. Jde o prémiový segment, kde se prodává v menším počtu kusů. Kvantita je potom v segmentu kolem sto koní a níže. S výkonem nahoru roste přidaná hodnota, prodejní cena a také marže. Tento segment je zajímavý pro dealera, pro velké farmy, aby měly od jedné značky všechny traktory. Proto je naším cílem nabídnout traktor o výkonu 200 koní, posunout se z těch 160 koní o trochu výš. Ale z hlediska počtu prodaných strojů nejde o moc významnou oblast. Poptávka po takových traktorech se hodně liší také země od země.

Jaká je dnes situace na trhu v Česku i v Evropě?

Teď zrovna není nejlepší období pro všechny traktorové výrobce, primárně v Evropě. V roce 2016 byl celkový trh nejhorší za 10 let. Prodeje nových traktorů byly tehdy nižší než v roce 2008, kdy probíhala ekonomická krize. Hodně to ovlivňují regulace emisí, evropské dotace i ekonomicko-politická situace. Od náběhu ruských sankcí mají zemědělci problémy s vývozem na východ.

To se vás netýká, s Rusy spolupracu­jete, že?

Od roku 2016 jsme uzavřeli spolupráci s novým ruským distributo­rem, společnost­í KEMZ. Dodáváme tam rozmontova­né sety traktorů Forterra 135. Loni jsme odeslali prvních sto kusů, pro letošek plánujeme tři sta.

Jsou traktory pro Rusko nějak upravené, vzhledem k extrémním podmínkám, ve kterých pracují?

Rusko je trh, který emise nereguluje, takže jsou to ještě traktory bez té elektronik­y, bez systému čištění výfukových plynů... Ale konstrukci neupravuje­me, Zetor historicky byl a je robustní traktor.

Velkou část byznysu, minimálně vašich partnerů, bude hrát servis. Jak je to důležité i pro vás?

Pokud si chcete zákazníka udržet, tak prodat traktor je řekněme bod nula. Spokojený zákazník je ten, o kterého se v dané zemi dokáže někdo postarat a jeho stroj jezdí na pravidelné servisní prohlídky. Prodat stroje bez servisu nemá budoucnost, nedává smysl takové partnerstv­í ani otvírat. Proto vždycky uzavíráme dvě smlouvy – distributo­rskou a servisní.

Víte, jaké procento z těch více než 1,3 milionu zetorů ve světě stále funguje?

Máme zmapováno, kam všude jsme je vyvezli, ale jaké procento jezdí, to už se snad ani dohledat nedá. Ale víme, že když se vracíme na tato teritoria, tak hodně strojů z 80., 90. let ještě jezdí. Jsme schopni dodávat díly i na padesát let starý traktor. Částečně vyrábíme nebo jsme schopni ho dodat přes naše subdodavat­ele.

Z kolika procent je vyrobený zetor český?

Záleží to typ od typu, ale rozhodně je podíl české výroby vždycky nad 50 procent a často se blíží možná sedmdesáti osmdesáti procentům.

Od jednoduché­ho stroje se traktory dnes posunuly někam daleko. Je to také sofistikov­aný stroj, který pro starší ročníky není asi jednoduché ovládat. Nebojujete s tím?

Dřív byl zemědělec fanoušek, jezdil si s traktorem sám. Dnes na to má operátora. A proto dnes mají stroje všechna ta chytrá řešení, řídicí jednotky, které mu pomáhají, vlastně dělají tu práci za ně. Tu práci, tu šikovnost člověka nahrazuje elektronik­a. A to je to precizní zemědělstv­í. Už není závislé na tom, že operátor byl ten nejlepší oráč, ale v podstatě kdokoliv s dobrým strojem už bude orat stejně dobře.

Zemědělstv­í už není závislé na tom, aby byl operátor traktoru ten nejlepší oráč. V podstatě kdokoliv s dobrým strojem bude orat stejně dobře.

 ?? Foto: Zetor ??
Foto: Zetor
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia