MF DNES

Neřež vzpomíná, Nerez se opět vrátí

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Kapela Neřež slaví dvacet let, vydává výběr svých písní, ale kompilací to nekončí. Součástí je i kompletní album Nebezpečný síly z roku 1999 a tři novinky.

Nohavicův dar

„Ta deska už vůbec nebyla k mání a lidi ji po nás chtěli. Ale hlavně se ve své době mimořádně povedla, to si prostě musíme trochu načechrat peří. Sešli se báječní muzikanti a Zdeňkovi Vřešťálovi se povedlo napsat výborné písničky,“komentuje reedici alba Vít Sázavský, jenž spolu s Vřešťálem tvoří kostru kapely. Dohromady dělají hudbu už čtyřicet let a se Zuzanou Navarovou stáli i za předchozí kapelou Nerez.

„Nechtěli jsme zahodit značku, kterou jsme vytvořili, ale zase nešlo používat název Nerez,“vysvětluje vznik Neřež Sázavský. „Zuzana začala vlastní kariéru, takže jsme se přátelsky dohodli, že by to bylo matoucí. Ale jako volné pokračován­í Zdeněk vymyslel ty háčky.“

Neřež poté vyrostl na půdorysu skupiny, která nahrávala desku Divné století s Jaromírem Nohavicou a následně také jeho jedinečné živé album Koncert. „Jaromír má dar napsat od kytary prostinkou skladbu, která má však obrovský náboj. A nám se podařilo díky Vítkovi a Filipu Jelínkovi ty písničky dostat pomocí instrument­ace o patro výš. Z hitů udělat ještě větší hity,“říká Vřešťál. Neměli chuť s písničkáře­m spolupraco­vat dál? „Tady karty rozdává Jarek. A jemu je nejlíp, když si je svým vlastním pánem. Asi po roce a půl nám řekl – Kluci, bylo to bezvadný, děkuju vám, ale já zas budu hrát sám. Prostě na férovku,“dodává Sázavský.

U Nebezpečný­ch sil se podle Sázavského podařilo najít lidsky fungující partu a i díky tomu pořídit skvěle znějící, kompaktní nahrávku. Na druhém CD je výběr dalších písní kapely. „Byl jsem přinucen si po dlouhé době poslechnou­t starší skladby, což jinak nedělám. Tak jsem je na sebe nechal působit jako na posluchače, odstřihnou­t se od toho jako spolutvůrc­e. Některé favority jsme nakonec nezařadili, naopak se našly i ‚popelky‘, na které jsem málem zapomněl.“

Mladistvá Rottrová

Kompilační album doplňují tři novinky, z toho dva duety: s Marií Rottrovou a Luciou Šoralovou. „S Maruškou hrajeme nějakých osmnáct roků, ne na všech koncertech, ale ta naše marškumpač­ka k ní dobře pasuje. Ona je s námi na pódiu jako malá holka, úplně mladistvý člověk,“říká Sázavský.

Se Šoralovou začíná nová kapitola starého Nerezu. „Lucia má ráda naši tvorbu a sedí nám to dohromady. Má energii, která je úplně odzbrojují­cí,“líčí Sázavský s nadšením. Vznikající deska tedy vyjde pod názvem Nerez&Lucia. „Začalo se dít totéž, co jsme zažili se Zuzanou. Nosíme nové písničky, najednou přišla chuť to nahrát, tři už jsou roztočené,“dodal Vřešťál.

 ?? Foto: archiv Neřež ?? Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský spolupracu­jí už 40 let.
Foto: archiv Neřež Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský spolupracu­jí už 40 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia