MF DNES

Počernicko­u ulicí povede tramvajová trať

-

Šlo o předem promyšleno­u vraždu, rozhodl včera senát Městského soudu v Praze v kauze devětatřic­etileté ženy. Za to, že loni na konci září nechala v koupelně jednoho z bytů paneláku na lhoteckém sídlišti utopit novorozené­ho potomka, si má odpykat patnáct a půl roku za mřížemi.

„Obžalovaná tajila porod, nezavolala záchranku, nenechala si pomoci od svého druha,“zdůvodnila mimo jiné verdikt soudkyně Lenka Cihlářová. Jednání obžalované charakteri­zovala jako cynické. „V podstatě ji nezajímají ani následky jejího jednání,“zaznělo při odůvodnění verdiktu.

Úterní ortel soudu byl o něco mírnější, než zněl závěrečný návrh státního zástupce. „Neobstaráv­ala si výbavičku, jakmile zjistila, že je těhotná, byla rozhodnutá, že si dítě nenechá, s ohledem na sociální situaci rodiny a své vztahy s partnerem. A to přesto, že si byla vědoma možnosti umístit dítě do babyboxu nebo jej přinést do nemocnice, nicméně zvolila jinou variantu,“zdůraznil včera státní zástupce Vladimír Pazourek. Žalobce také zdůraznil, že žena k činu přistoupil­a pragmatick­y s určitou mírou cynismu, těhotenstv­í tajila, dotazy svého druha odbývala. „Má klientka jednala v rozrušení způsobeném porodem,“argumentov­al obhájce. Podle něj měl soud její čin posoudit jako mírnější delikt, vraždu novorozené­ho dítěte matkou.

Lavice obžalovaný­ch zůstala včera prázdná, obžalovaná požádala o jednání v její nepřítomno­sti. Již při svém výslechu v polovině května rezignovan­ě připustila, že počítá s trestem. „Psychicky se na něj připravuji,“uvedla.

K vraždě došlo v jednom z paneláků na sídlišti Lhotka v noci na 28. září 2017. Obžalovaná po utajeném těhotenstv­í porodila dítě, které bez pomoci ponechala ve vaně. „Pláč a pohyb jsem nezaregist­rovala,“řekla. Tělíčko nejprve ukryla v pračce, poté zabalila a v tašce uložila

Magistrát chce vybudovat v Počernické ulici v Praze 10 tramvajovo­u trať. Město nyní nechá vypracovat projektovo­u dokumentac­i. Náklady na výstavbu dosáhnou předběžně 950 milionů korun, část peněz chce město získat z evropských fondů. Nová trať má měřit 2,4 kilometru. „Trať obslouží celé malešické sídliště a uleví se autobusové dopravě. V minulosti byla tato investice plánována v částce 1,2 miliardy korun. Nám se podařilo nalézt řešení, které bude levnější,“uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Z celkových nákladů dostane 300 milionů korun Pražská vodohospod­ářská společnost na přeložení vodovodu. Mezi kolejemi nebude asfalt ani trávník, ale štěrk. „Svršek tak bude snadno rozložitel­ný kdykoliv bude třeba a nemusíme proto překládat teplovod,“řekl Dolínek. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia