MF DNES

Tři zápasy a šmytec! Sparťanský Pán prstenu skončí

Fenomenáln­í střelec David Lafata už nebude hrát profesioná­lní fotbal. V šestatřice­ti se rozloučí se Spartou. Dva góly mu chybějí do 200!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Když poprvé nastoupil za žáky jihočeskéh­o Olešníku, ještě nechodil do školy. Byl tak drobounký, že mu maminka musela před zápasem sepnout dres spínacím špendlíkem, aby z něj nevypadl.

Kromě toho, že hned na Hluboké vstřelil gól, tak se doma rozhodli, že Davídkovi pořídí notýsek, aby si měl svoje zásahy kam zapisovat.

Sešit byl modrý, stál 20 haléřů a na rubu měl pokyn: „Až dosloužím, chci do sběru.“

Ve sběru neskončil, byť je celý popsaný. Stala se z něj relikvie.

I druhý sešit už je dávno plný, takže si David Lafata musel během roku 2011 koupit další. Lafata se impozantně rozstřílel. Šestkrát se stal králem fotbalovýc­h kanonýrů, pouhé dva góly mu v české lize chybějí do posvátné dvoustovky.

Možná už ji nestihne. Včera oznámil, že po sezoně končí. Takže? Tři zápasy a šmytec. Tři zápasy, ve kterých Lafata zdaleka nemá jisté, kolik minut dostane. Sparta sází na jiné.

Šestatřice­tiletý útočník se loučí jako střelecký král, nikoli na vrcholu. Minulý sparťanský trenér Stramaccio­ni ho odsunul do podřadné role mezi náhradníky, což byla jedna z jeho mnoha chyb. Škoda, dvoustovka mohla být už dávno hotová a Sparta by se třeba nemusela klepat, jestli skončí aspoň třetí.

Vášnivý myslivec Lafata není a nikdy nebyl sprinter nebo silák, nemá dělovou ránu, o vtipných kličkách nemůže být řeč. Ovšem jeho instinkt, jak se před brankou přimotat k míči, je jedinečný. Nepřenosný. Víc ligových gólů v historii vstřelili

jen velikáni Josef Bican a Vlastimil Kopecký. „Nikdy jsem se nepovyšova­l nad ostatní. Jsem pouze ten na konci řetězce. Dokončuju práci, kterou za mě dělají ostatní,“líčil.

Příliš skromná charakteri­stika. Lafata, který si pokazil pověst jen v březnu 2015 nafilmovan­ou penaltou s Teplicemi, je pracant, srdcař, poctivec. A navrch zabiják, kterému česká kotlina vyloženě svědčila. I když neměl parametry, aby se prosadil na evropské scéně, na té tuzemské exceloval. Krásné roky v Jablonci vyměnil jako jednatřice­tiletý za Spartu. Ve věku, kdy útočníci nezřídka odpadávají, Lafata zářil.

Získal svůj jediný titul, v poháru skóroval na hřišti Chelsea, Jihlavě nasázel pět gólů v jediném utkání a zbořil všechny střelecké rekordy samostatné éry. Po gólech často políbil snubní prsten a zvedl levou ruku, aby pozdravil manželku s dětmi. Pán prstenu, přezdívá se mu.

Aby bylo jasno, Lafata zdaleka není jen muž ze skrumáží nebo „dostrkávač“. Proměňuje penalty, troufne si na přímé kopy. V dresu Jablonce se trefil levačkou z 25 metrů rovnou do plzeňské šibenice. V reprezenta­ci skóroval devětkrát. V létě 2016 sestřelil Jablonec nádhernými nůžkami. „Životní gól? Asi jo, no,“opáčil pak stručně a pokrčil u toho rameny. To je celý on. Při rozhovorec­h nesvůj, byť ho celý sparťanský stadion velebí chytlavým chorálem: „Dááávid La-fa-ta!“

Celou jeho kariéru platí, že týmové trofeje povyšuje nad individuál­ní, ale teď se bude mluvit hlavně o něm. Zítra zápas v Jihlavě, příští sobotu slavnostní rozlučka při domácím duelu s Olomoucí a na závěr malé derby proti Bohemians.

A pak? David Lafata si možná do svého posledního sešitu bude znovu zapisovat góly za Olešník...

 ??  ?? Zavřete oči, odcházím David Lafata oznámil konec kariéry.
Zavřete oči, odcházím David Lafata oznámil konec kariéry.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia