MF DNES

Trio kandidátů. Sága Hledá se trenér se (asi) blíží rozuzlení

- Pohled Jan Daněk reportér MF DNES

Jsou tři. Každý má za sebou jiný příběh, mají různé přednosti i slabiny. Ale nyní je spojuje jedna věc. Patří mezi trenérské adepty, kteří po šampionátu v Dánsku převezmou českou reprezenta­ci. Konečně, můžeme zvolat! Hokejové ledy se lehce prolomily a svaz trojici jmen oznámil. Kdo může vést národní tým?

Miloš Říha, 59 let. Nejstarší. Nejzkušeně­jší. Z KHL, kde vedl movitý Petrohrad nebo Spartak Moskva, mezinárodn­ě protřelý. A od loňského konce ve Slovanu Bratislava bez angažmá, což může při volbě hrát nezanedbat­elnou roli. „Je v uvozovkách na řadě,“uvedl včera generální sekretář svazu Martin Urban a připomněl Jandačova předchůdce Vladimíra Vůjtka. Uznávaný kouč sice dokázal reprezenta­ci krátkodobě pozvednout, ale na výraznější proměnu už nenašel energii. Nenastala by podobná situace u bouřliváka Říhy, který rozhodně nepatří mezi představit­ele hokejové moderny?

Filip Pešán, 40 let. Obstál u reprezenta­ční dvacítky, kterou po 13 letech dovedl do bojů o medaile. Trenér a sportovní manažer Liberce, s kterým předloni ovládl extraligu. Dokázal by se Bílých Tygrů vzdát? Kývl by na svazové podmínky? „Kdybych nabídku dostal, vzal bych ji,“ujišťoval Pešán, jenž má coby hráč minimální zkušenosti z hokeje na nejvyšší úrovni. Další minusy? Kontroverz­ní chování. Opakovaně kritizuje sudí, rýpne si do hráčů soupeře, po rozhodčím letos ve vzteku hodil plastovou lahev. Podobné činy by jeho renomé u reprezenta­ce moc nevylepšil­y.

Václav Varaďa, 42 let. Luxusní hráčské CV. Zažil stovky duelů v NHL i tituly mistrů světa. Podobně jako Pešán, po němž od léta přebírá reprezenta­ci do 20 let, by mohl přinést elán a minimálně snahu přiblížit se světovým trendům. Jenže na rozdíl od Pešána se řadí mezi trenérské zelenáče, jako hlavní kouč má za sebou pouze jedinou (a stříbrnou) sezonu v Třinci.

Sportovní sága Hledá se reprezenta­ční trenér může skončit 7. června po hlasování jedenáctič­lenného výkonného výboru. „Je to pozitivní, kandidátů je víc,“říká Urban.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia