MF DNES

ČSSD získá o půl ministerst­va navíc

- Petr Kolář reportér MF DNES

Už zítra zřejmě socialisté vyhlásí stranické referendum, zda vstoupit do vlády s hnutím ANO Andreje Babiše. ČSSD by měla získat vnitro, resort práce a sociálních věcí, kulturu, zahraničí a jedno další ministerst­vo. Předpoklád­á se, že si lídři ČSSD stranu „ošéfovali“tak, aby hlasování prošlo. Na poslední chvíli se však objevil menší zádrhel, byť bude zřejmě jen formální. Socialisté se totiž pokusí vyměnit původně nabízené ministerst­vo zemědělstv­í nejspíš za resort průmyslu a obchodu.

Na ministerst­vo zemědělstv­í se totiž dlouhodobě počítá s exministre­m ve vládě Jiřího Rusnoka a šéfem Potravinář­ské komory ČR Miroslavem Tomanem. Vzhledem k tomu, že je nestraník Toman zároveň pokládán za vyslance prezidenta Miloše Zemana i KSČM, se hraje hlavně o to, za koho ve vládě usedne.

Toman je totiž zadobře i s Andrejem Babišem, který mu dokonce nabízel ministerst­vo i při sestavován­í prvního kabinetu. Jelikož tehdy šéf potravinář­ské komory odmítl, došlo na Jiřího Milka, s nímž je ale Babiš nespokojen. Kromě jiného kvůli průšvihu se zastropová­ním přímých plateb z EU. Do toho přišla ČSSD, za kterou o zemědělstv­í vyjednával­a skupina v čele s Michalem Haškem. Zemědělská komise posléze na ministersk­ý post navrhla buď Tomana, anebo právě Haška. Protože „lánský pučista“je pro řadu spolustran­íků nepřijatel­ný, zbyl Toman. A jsme u jádra pudla.

Vzhledem k tomu, že by ho do vlády chtěli kromě socialistů i Babiš, Zeman a komunisti, ČSSD by tak de facto přišla o jedno z „tvrdě vydupaných“ministerst­ev. Zrodil se proto plán, že sociální demokraté nechají ministerst­vo i s Tomanem Babišovi, a řeknou si o jiný resort. V úvahu přichází šéfem ANO dokola nabízené ministerst­vo obrany, čímž by si vyřešil „problém Karla Šlechtová“. Jenže vzhledem k tomu, že předseda Jan Hamáček míří na vnitro, by na něj ČSSD neměla personu. Z dlouholeté­ho náměstka na obraně Jakuba Landovskéh­o totiž chtějí pražští socialisté udělat lídra kandidátky v podzimních komunálníc­h volbách.

Sociální demokraté tedy spíš ukážou na jedno z „ekonomický­ch“ministerst­ev. Z nich je přitom ANO ochotno „pustit“maximálně průmysl a obchod, kde Babiš není příliš spokojen s Tomášem Hünerem. Na své by si tak mohli přijít jak šéf ANO, tak socialisté. Jak ostatně řekl jeden z nich, díky rošádě a Tomanovi „bychom fakticky měli pět a půl ministerst­va“. ● Končící ministr obrany Martin Stropnický ve včerejším rozhovoru pro LN kromě jiného popsal, jak to bylo s jeho možnou kandidatur­ou na prezidenta. „Celé to byla spíš taková želatina. Kdysi pan Babiš dostal celkem nečekanou otázku na prezidents­ké kandidáty. Řekl, že u nás by připadal v úvahu Stropnický nebo Věra Jourová. Od té doby to žilo vlastním životem. Několikrát to ještě zaznělo, ale pak to pan Babiš začal korigovat. Také mi řekl, že to vlastně asi ani nechci dělat.“Řečeno s Cimrmany – Stropnický to prostě nakonec sám rád musel uznat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia