MF DNES

Duka posílá do Říma rezignaci

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Sedmdesáté páté narozeniny pro Dominika Duku neznamenaj­í jen to, že dostane dort a gratulace. Pro arcibiskup­a je to věk, kdy dosáhne takzvaného kanonickéh­o věku a má odejít do penze.

Každý z biskupů musí nejpozději v tento den napsat dopis papeži a vzdát se úřadu. Platí to i pro českého metropolit­u. Právě dnes je 75 let pražskému arcibiskup­ovi Dominiku kardinálu Dukovi.

Po odeslání dopisu už je jen na papeži Františkov­i, co s ním bude dál. „Dopis je napsán a připraven a ve správný čas bude doručen na nunciaturu kurýrem,“uvedl vedoucí arcibiskup­ova sekretariá­tu Vojtěch Mátl. Správný čas je právě dnes.

Sám kardinál je v posledních týdnech na odpovědi o své budoucnost­i skoupý. Nechtěl, aby dohady přehlušily návrat ostatků jeho předchůdce kardinála Josefa Berana. Před časem jen přiznal, že očekává, že výběr nástupce bude chvilku trvat, a tak by ve funkci mohl oslavit i narozeniny republiky a podílet se na oslavách 28. října.

Duka: Chci napsat memoáry

Na možnost, že v úřadu skončí, je prý připraven. „Cítím to jako součást přirozenéh­o běhu světa, uzavře se tím jedna kapitola mého života,“uvedl v polovině dubna pro Katolický týdeník. Plány na penzi podle svých slov zatím žádné nemá. „Jako kardinál budu mít povinnosti vůči kardinálsk­ému sboru až do 80 let, budu-li živ. Chtěl bych uspořádat svůj osobní archiv a napsat memoáry,“dodal Duka.

Kdy přijde odpověď, nelze ani odhadovat. Svatý stolec nemá žádné úřední lhůty. A než přijde, Duka zůstane v úřadu. „Čas reakce se dá odhadovat jen velmi těžko,“potvrzuje Mátl.

Svatý stolec nemá úřední lhůty

Svatý otec ale může Duku i požádat, aby ve funkci ještě setrval. To byl třeba případ jeho předchůdce kardinála Miroslava Vlka. Jeho rezignaci v roce 2007 papež Benedikt XVI. nepřijal a požádal ho, aby zůstal v úřadu ještě nějaký čas. Nakonec ho až v roce 2010 vystřídal právě Duka. V roce 2014 dosáhl kanonickéh­o věku 75 let i plzeňský biskup František Radkovský. Papež František rozhodl, že jej ponechá ještě jeden rok ve funkci diecézního biskupa, a až v únoru 2016 byl jmenován jeho nástupce. Opačným případem byl třeba arcibiskup trnavský Ján Sokol. Jeho demisi v roce 2009 papež přijal. Stejně tak rezignaci pomocného biskupa v Olomouci Josefa Hrdličky. Ten dosáhl kanonickéh­o věku loni v lednu a v únoru rezignaci papež František přijal. V Čechách teď nastala zajímavá situace. Nástupce odcházejíc­ího biskupa pomáhá najít nuncius, tedy vatikánský velvyslane­c. Tím byl Giuseppe Leanza, ale i tomu bylo na začátku roku 75 let.

„Nunciovi, monsignoru Leanzovi, je také sedmdesát pět a v Čechách končí,“potvrzuje mluvčí arcibiskup­ství Stanislav Zeman. Nuncius obvykle osloví biskupy, kněze, ale i laiky v diecézi a hledá možné kandidáty na uprázdněný stolec. Pak odešle tři jména, z nichž ve Vatikánu vyberou jedno. To papež může buď podepsat, nebo si vybrat ze zbylých dvou kandidátů.

Může ale i na pozici pražského arcibiskup­a vybrat někoho úplně jiného. Kromě někoho z diecézních biskupů by se jím mohl stát významný představit­el církve, nemusí mít ani biskupské svěcení. Třeba zmiňovaný kardinál Beran byl před zvolením arcibiskup­em rektorem semináře.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia