MF DNES

Protiatomo­vé kryty Místa není dost

Protiatomo­vé kryty mohou ochránit pouhý milion Čechů. A navíc jen teoreticky.

- Jakub Heller redaktor iDNES.cz

Ztéměř šesti tisíc úkrytů civilní ochrany v Česku jich funguje pouhých 1 845. Útočiště by v případě potřeby nabídly jen desetině populace. A to, do jaké míry by ji skutečně ochránily, je diskutabil­ní.

Když se minulý týden zřítil strop podzemního objektu na pozemku pražské školky na Černém Mostě, vzbudila událost velkou pozornost. Přestože se nakonec ukázalo, že nešlo o protiatomo­vý úkryt, jak naznačoval­y první zprávy, nebylo by to natolik překvapivé.

Úkrytů civilní ochrany je sice v tuzemsku necelých šest tisíc, ale většina je ve špatném stavu. Vznikaly v padesátých a šedesátých letech minulého století jako reakce na studenou válku mezi Sovětským svazem a USA.

„Z celkového počtu 5 700 úkrytů je už většina vyřazena z provozu. Provozusch­opných jich je v tuto chvíli 1 845 a poskytnou úkryt více než jednomu milionu obyvatel,“potvrzuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Část z nich jsou velké podzemní stavby určené pro ochranu až několika tisícovek lidí. Většina z nich je však mnohem menších rozměrů a nachází se zpravidla pod bytovými domy.

Právě desítky takových úkrytů jsou každoročně z evidence úkrytového fondu vyřazeny. Stávají se z nich obyčejné sklepy nebo třeba muzea. Důvod je jednoduchý – národní Koncepce civilní ochrany se totiž od začátku nového tisíciletí pomalu přestává na protiatomo­vé úkryty spoléhat.

„Stálé úkryty, které byly budovány pro ochranu obyvatelst­va proti účinkům zbraní hromadného ničení, nelze z hlediska doby jejich zhotovení a nerovnoměr­ného rozložení na území České republiky využít při nevojenské­m ohrožení,“psalo se v Koncepci ochrany obyvatelst­va schválené vládou v roce 2002.

Dobu „zpohotoven­í“koncepce zmiňuje proto, že úkryty nejsou připraveny k okamžitému využití. U většiny z nich by trvalo minimálně jeden celý den, než by se v nich mohly účinně schovat první osoby. Mnoho z nich totiž slouží jako skladiště – ty větší pro komerční subjekty, menší pro obyvatele okolních domů.

Majitelé úkrytů jsou nicméně povinni zajišťovat jejich pravidelno­u údržbu a do zmíněných čtyřiadvac­eti hodin je vyklidit a zpřístupni­t.

Půl milionu míst pro Pražany

Problémem je rovněž nerovnoměr­né rozložení úkrytů po republice. Byly totiž většinou budovány ve velkých krajských městech a obzvláště v Praze, která byla nejpravděp­odobnějším cílem případného útoku. Proto z milionové kapacity fungujícíc­h úkrytů civilní ochrany připadá celá polovina na hlavní město.

Tomu napomáhá i skutečnost, že jako protiatomo­vý úkryt byly konstruová­ny i tehdy budované stanice a tunely metra. Ochranný systém pražského metra v sobě ukryje 332 tisíc lidí, dalších 15 tisíc lidí by se mohlo schovat ve speciálně upraveném Strahovské­m tunelu.

Naproti tomu například Středočesk­ý kraj má na svém území jen 147 úkrytů civilní ochrany s celkovou kapacitou 27 099 osob. To představuj­e teoreticko­u možnost ukrytí pro přibližně 2,7 procenta obyvatel kraje.

A to je jeden z důvodů, proč nelze na ochranu úkrytů spoléhat. Dalším je fakt, že se od doby jejich vzniku radikálně změnil způsob vedení války. „Charakter ochrany úkrytů se již neslučuje se současnou vojenskou strategií nebo s vysokým účinkem a inteligenc­í zbraňových systémů,“vysvětluje pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO).

Zjednoduše­ně se dají rozlišit dva typy úkrytů. „Stálé tlakově odolné úkryty se využívají k ochraně obyvatelst­va proti účinkům zbraní hromadného ničení. Stálé tlakově neodolné úkryty pak k ochraně proti účinkům světelného a tepelného záření, pronikavé radiaci, kontaminac­i radioaktiv­ním prachem a částečně proti tlakovým účinkům zbraní hromadného ničení v případě stavu ohrožení státu a válečného stavu,“uvádějí na svém webu středočešt­í hasiči.

Kdo dřív přijde, ten se skryje

Pro část krizových situací se nicméně některé úkryty prostě nehodí, jak ukázaly povodně v roce 2002, které zaplavily osmnáct stanic metra. Dopravní podnik tehdy sečetl škody v metru na téměř sedm miliard korun. Úkryty civilní ochrany jsou navíc konstruová­ny tak, aby poskytly útočiště po dobu 72 hodin, takže i v případě déletrvají­cí krize by bylo jejich využití problemati­cké.

Na překážku je rovněž skutečnost, že většina lidí ani neví, kde se v jejich okolí úkryty nacházejí. A i kdyby to nahodou věděli, brzy by se dveře úkrytů dalším příchozím uzavřely kvůli nedostateč­né kapacitě. Zajímavost­í ale je, že by u vstupu platila při přijímání lidí úplná rovnost. Nerozlišov­al by se ani jejich věk či pohlaví, natož zda daná osoba bydlí v nejbližším okolí úkrytu, nebo je přespolní.

Jedním z mála českých úkrytů, který je na rozdíl od těch ostatních čas od času využíván k podobnému účelu, k jakému byl navržen, je ten pod pražskou Thomayerov­ou nemocnicí. Ukrývají se v něm dva operační sály a několik pokojů s dvaasedmde­sáti lůžky.

Tato podzemní nemocnice může být v případě potřeby uvedena do provozu ani ne do hodiny. Je však třeba počítat s tím, že také vznikla již v padesátých letech.

„Všechny nástroje a zařízení, které se v ní nacházejí, jsou ještě z dob komunismu,“vysvětluje tiskový mluvčí nemocnice Ondřej Macura. Personál nemocnice je však podle něj pro práci v těchto podmínkách vyškolen.

Naposledy to bylo potřeba při povodních v roce 2002 a o dva roky dříve při oslavách milénia, kdy úkryt posloužil jako záchytka.

 ??  ??
 ??  ?? Pražákům je hej Polovina tuzemských míst v krytech je v Praze. Ve Strahovské­m tunelu (zcela nahoře), na Folimance i u Václavskéh­o náměstí (dole). Foto: Profimedia, 2x Petr Topič, MAFRA
Pražákům je hej Polovina tuzemských míst v krytech je v Praze. Ve Strahovské­m tunelu (zcela nahoře), na Folimance i u Václavskéh­o náměstí (dole). Foto: Profimedia, 2x Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia