MF DNES

Konec starých lídrů. Strany v Praze 3 mění vedení

Žižkovskou radnici čeká po osmi letech odchod lídrů dvou nejsilnějš­ích stran. Zelení dávají ruce pryč od Matěje Stropnické­ho a starostka Vladislava Hujová už nemusí vést TOP 09.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Svobodná republika Žižkov si bude na podzim volit nového vládce. Jak se však už nyní zdá, dvě neúspěšněj­ší strany z posledních komunálníc­h voleb mohou doznat výrazných personální­ch změn. Po dvou volebních obdobích by se s řetězem starosty mohla rozloučit jeho stávající držitelka Vladislava Hujová (TOP 09).

„Nevím, zda se ještě budu vůbec ucházet o místo na kandidátce,“prozrazuje Hujová. Přestože ještě v únoru říkala, že by chtěla být starostkou i další čtyři roky, od té doby se ale situace změnila. Do podzimních voleb v Praze 3 totiž půjde TOP 09 v koalici s hnutím STAN. A to se Hujové příliš nezamlouvá.

„Spojenectv­í se STAN nás staví jako topku do nepohodlné situace. Nemáme se Starosty stejný pohled na řešení dopravy v Praze,“vysvětluje Hujová své váhání. Problém je podle ní v tom, že TOP 09 chce urychlenou výstavbu vnějšího i vnitřního městského okruhu, zatímco STAN preferuje vhodné řešení ještě prověřit. Přestože jde o celoměstsk­é téma, podle starostky jeho řešení úzce souvisí s Prahou 3.

I kdyby se současná starostka nakonec rozhodla ještě jednou kandidovat, nemusí být už potřetí lídryní kandidátky. O první místo na kandidátce totiž také usiluje bývalá poslankyně Gabriela Pecková a člen strany na Praze 3 Jiří Ptáček. Navíc je TOP 09 na trojce rozdělena do dvou křídel. Jedno zastává Hujová. To druhé, které vede Ptáček, je podle informací MF DNES nyní silnější.

Zatímco o první místo na kandidátce ještě bude boj, dvojkou společné kandidátky TOP 09 a STAN by měl být bývalý starosta Prahy 3 Tomáš Mikeska (STAN). Není jediným, na koho může na trojce hnutí sázet. „Máme tam spoustu dalších kvalitních lidí, třeba bývalého ministra dopravy Pavla Dobeše,“říká předseda STAN v Praze Petr Hlubuček. Dobeš byl ministrem ve vládě Petra Nečase zhruba rok a půl. Zvolen byl za Věci veřejné, po jejich rozpadu byl chvíli v uskupení LIDEM.

Nechuť ke Stropnické­mu roste

STAN byl dosud v Praze 3 v koalici Žižkov (nejen) sobě, ve které byli ještě Zelení a KDU-ČSL. Lidovci však loni z uskupení vystoupili. Spojení tří stran získalo před čtyřmi lety ve volbách nejvíc hlasů od voličů, nepodařilo se mu však sestavit vládnoucí koalici a skončilo v opozici. Krach jednání se přičítal na vrub tehdejšímu lídrovi kandidátky Matěji Stropnické­mu (Zelení).

I proto mezi zelenými na třetí městské části přibývá těch, kteří už Stropnické­ho nechtějí ve svém čele. Lídrem se proto má stát současný předseda zastupitel­ského klubu Žižkov (nejen) sobě a bývalý místostaro­sta Ondřej Rut (Zelení). „Očekáváme, že se o pozici lídra bude ucházet více lidí, ale Ondřej Rut má velkou podporu,“říká předsedkyn­ě Zelených na Praze 3 Petra Jelínková.

Zároveň odmítá informace MF DNES, že je mezi tamními členy strany snaha jejich bývalého celorepubl­ikového předsedu postavit až na konec kandidátní listiny. Nebo Stropnické­ho na kandidátku vůbec nedávat, neboť svým vystupován­ím vyjadřuje kontroverz­e a může odradit některé voliče.

„Matěj Stropnický podporu má a bylo by zvláštní, kdyby se na kandidátce neobjevil,“líčí Jelínková. Zároveň dodává, že Žižkov (nejen) sobě bude pokračovat, i když by v něm nakonec měli jít do voleb jen Zelení a nezávislí kandidáti.

Spojení ODS s jejími kritiky

Do hry o radnici může výrazně zasáhnout nová volební koalice ODS, KDU-ČSL a Svobodných. Podpořit by uskupení mohla ještě Strana soukromník­ů. Zatímco občanští demokraté jsou v současnost­i ve vedení městské části, ostatní dvě strany byly v opozici, která radnici kritizoval­a.

Třeba ve chvíli, kdy se ukázalo, že na návrh místostaro­sty Alexandera Bellua (ODS), který má být nyní lídrem společné koalice, dala Praha 3 soutěži Česká Miss sto tisíc korun, což mělo městské části pomoci ke zviditelně­ní. To se nakonec povedlo, ač jinak, než si radnice přála. Vítězka soutěže totiž v jednom z rozhovorů řekla, že Žižkov je špinavá čtvrť, ve které se necítí bezpečně.

I přes dřívější kritiku jdou nyní strany do voleb společně. „Jsme tradiční konzervati­vní strany, které k sobě mají blízko. Máme společné hodnoty, program a cíl zvítězit,“popisuje důvod spojení Bellu. Dvojkou společné kandidátky bude zastupitel­ka Lýdie Říhová (KDU-ČSL), lídrem za Svobodné je podle místostaro­sty současný zastupitel Mojmír Mikuláš.

Výrazně do voleb mohou zasáhnout ještě dvě strany, které v minulých volbách nepostavil­y své kandidáty a podporoval­y Žižkov (nejen) sobě. Piráti a ANO. Obě strany půjdou do voleb samy za sebe. Lídrem hnutí ANO má být podle informací MF DNES jeho současný předseda v Praze 3 Petr Venhoda.

Piráty má do voleb vést mladý podnikatel Pavel Králíček, zakladatel módní značky a obchodu s gentlemans­kými doplňky. Být součástí uskupení Žižkov (nejen) sobě, které dříve podporoval­i, Piráti nechtějí. Spolupráci po volbách však nevylučují.

Ve vedení městské části jsou v současnost­i také sociální demokraté. Přestože se mluví o tom, že by jejich lídryní mohla být současná místostaro­stka Irena Ropková, ona sama to potvrdit nechce. „Určitě budu na předním místě kandidátky, ale v jejím čele bude nejspíš někdo jiný. Ještě o tom debatujeme,“říká Ropková. Kdo by to mohl být, však prozradit nechce. Strana chce jednat i s nezávislým­i kandidáty, ti však nemají figurovat na čelním místě.

„Spojenectv­í se STAN nás jako topku staví do nepohodlné situace. Nemáme se Starosty stejný pohled na řešení dopravy v Praze.“

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Vítěz voleb Stropnický byl v roce 2014 lídrem kandidátky Žižkov (nejen) sobě, která získala ve volbách nejvíce hlasů. Koalici s dalšími stranami se mu nepodařilo domluvit a skončil v opozici.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Vítěz voleb Stropnický byl v roce 2014 lídrem kandidátky Žižkov (nejen) sobě, která získala ve volbách nejvíce hlasů. Koalici s dalšími stranami se mu nepodařilo domluvit a skončil v opozici.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Starostka Hujová vedla TOP 09 na Praze 3 už dvakrát do voleb. I přesto, že v roce 2014 skončila strana až druhá, podařilo se jí složit vládu a Hujová tak obhájila mandát z předešlého období.
Foto: Petr Topič, MAFRA Starostka Hujová vedla TOP 09 na Praze 3 už dvakrát do voleb. I přesto, že v roce 2014 skončila strana až druhá, podařilo se jí složit vládu a Hujová tak obhájila mandát z předešlého období.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia