MF DNES

Žádný zázrak, ale Pepa to aspoň myslel dobře

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Česká komedie se stala výrazem pro levnou spekulativ­ní vraždu divákovy inteligenc­e. V tomto ohledu se Pepa, který právě vstupuje do kin, lehce liší. Alespoň to myslel dobře, neřku-li vážně. Bohužel ctižádost snímku značně převyšuje schopnosti jeho tvůrců.

Sólo pro Špalkovou

Autorský příběh režiséra Jána Nováka, s nímž spolupraco­val Jaroslav Sauer, poškozují scenáristi­cká lenost a dramaturgi­cká nezkušenos­t. Z prvního kazu se zrodil tvar na úrovni rozhlasové četby, hrdina v jinak ukázněném podání Michala Suchánka totiž celou svou trudnou pouť celoživotn­ího outsidera vypravěčsk­y komentuje v úmorně nekonečném monologu, aniž by mu text dovolil smělejší myšlenky než „neviditeln­ost mi nedovolila snít“nebo „pořád žiju jenom napůl“.

Z druhé vady, která využívá obnošeného modelu zpětného líčení od početí až k prahu smrti, pak plyne, že skoro celý film vypadá jako prolog. A jestliže dojemně trpný mimoň uvažující, kdy začne opravdový život – po narození, po maturitě, prvním sexu, svatbě, dětech či až po smrti, není schopen činu, natož vzpoury dříve než ve finále, ztrácí nutně divákův zájem i sympatie.

Pepa je osamělý vyděděnec, nechtěné dítě bezstarost­né éry hippies, jehož ilustrovan­ou kronikou plachého otloukánka film listuje přes několikero obsazení: školka, škola, vojenské odvody, úřednický post. Leckteré motivy přitom opakuje z jiných děl, třeba kakao coby pokoutní cestu k získání modré knížky včetně Plíhalovy slavné písně nebo voyerské slídění s dalekohled­em na sídlišti, jen aby zjistil, že „všichni lidi to mají těžký“. Vždy je využit a zneužit, za totality i svobody, v práci i v citech, od smutné komedie míří k melodramat­u a v závěrečném odhalení až k Cimrmanovi.

Nicméně nejde o případ podívané, jaká naplňuje studem. Navíc Petra Špalková coby Pepova manželka si vychutnává sólo semetriky ve společensk­ých trapasech typu „Pepo, čuchni si k Tondovi“, prostředí včetně hotelového zapadáku hraje tesknou ošuntělost­í a ve vzácné chvilce se zdá, že by se z Pepy mohla vyloupnout taková malá česká Americká krása. Jen to umět.

Ale nakonec musí stačit, že se nekoná další prvoplánov­á řachanda.

 ?? Foto: Bohemia MP ?? Kronika outsiderov­a života Kdy začne opravdový život? Možná po svatbě, domnívá se Pepa v podání Michala Suchánka.
Foto: Bohemia MP Kronika outsiderov­a života Kdy začne opravdový život? Možná po svatbě, domnívá se Pepa v podání Michala Suchánka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia