MF DNES

Vyrůstali jsme na flamenku i jazzu

Robert Trujillo je basákem heavymetal­ové Metalliky už patnáct let. Nebojí a nestraní se však ani jiných hudebních stylů.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

S Robertem Trujillem jsme se v útrobách O2 areny sešli předpražsk­ým koncertem, kde publikum odpálil svou verzí Jožina z bažin. „Přijdu vždycky o hodinu dřív než ostatní a chystám se,“říkal. Takže jsem mohl tušit, že se něco stane.

Co je na hraní s Metallikou nejlepší?

Muzika, koncerty, hraní se sebevědomý­mi mistry, to vše si rozhodně vychutnává­m. Existují i kapely, kde nejsou tak skvělí lidé nebo hudba, a to je trochu otrava.

Proč jste se rozhodli dát každému návštěvník­ovi koncertu svoje poslední album?

Víte, jak je to s novými nahrávkami. Ne každý má úplně potřebu jít a koupit si ji, takže pak na koncerty dorazí spousta lidí, které ta akutální muzika vlastně nezajímá a chtějí jen hity jako Enter Sandman nebo Master of Puppets. Takže s lístkem dostanou poslední album a třeba si na něm něco objeví. Beru to jako propagaci. Na prodeji cédéček už dneska hudební byznys nestojí, ale chceme, aby si lidi naši show mohli užít celou.

Jste heavymetal­ový baskytaris­ta, ale úplně původně jste studoval jazz. Můžete z toho dneska něco uplatnit?

Chodil jsem do jazzové školy jeden rok, když mi bylo devatenáct. Měl jsem skvělé učitele, ale jakmile jsem s tím skončil, dal jsem se na heavy metal s kapelou Oblivion. Hráli jsme věci od kapel Black Sabbath, Rush, Aerosmith nebo dokonce UFO. Pak jsem s Ozzym Osbournem dokonce hrál, což byl splněný sen. Ale měl jsem vždycky rád i Led Zeppelin, takže jsem míchal různé styly. Ale abych vám odpověděl, v Suicidal Tendencies jsem například některé jazzové postupy používal, třeba v úvodu skladby You Can’t Bring Me Down hraju na bezpražcov­ou basu. A byl jsem asi první, kdo do podobné hudby donesl pětistrunn­ou baskytaru. Přišel jsem do metalu bez nějakých pravidel a byl sám sebou. A to je důležité pro každého muzikanta.

Původní basák Metalliky Cliff Burton hrál pomocí prstů, jeho následovní­k Jason Newsted trsátkem a vy jste zase spíš prstový hráč. Nedělaly ty přechody kapele potíže?

Snad ne, já jen vím, že Jamesovi to vyhovuje, že hraju prsty. Když máte v kapele dva kytaristy, kteří samozřejmě hrají trsátky, tak ta prstová hra na basu tam vnáší trochu jiné tóny. A já navíc hraju docela tvrdě a trochu i nehtem. V kapele Infectious Grooves jsem hrál trsátkem, a když jsme pak měli takový reunion, byl to nezvyk. Takže občas ho do ruky vezmu, ale vlastně je mi to nepříjemné.

Přišel jsem do metalu bez nějakých pravidel a byl sám sebou. Robert Trujillo baskytaris­ta

Samozřejmě, jste přece jazzman!

No, nemyslím, že bych byl jazzman, to bych hodně lidí zklamal! Ale mám jazz rád a někdy bych se v něm rád zlepšil, pořídil si kontrabas a tak. Třeba Kirk hraje jazz moc rád a Rock George, s nímž jsem hrál v Suicidal Tendencies, byl opravdu skvělý jazzový muzikant. Lars myslím díky otci vyrůstal na moderním jazzu. A když poslouchát­e Master of Puppets nebo The Frayed Ends Of Sanity, hodně z té muziky pochází z jazzu. Prostě jsme na něm vyrůstali. A první živá muzika, kterou jsem slyšel, byl zase můj otec s flamenkovo­u kytarou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia